Αναλύσεις

Επισήμως στους 25 οι αγνοούμενοι της πύρινης εθνικής τραγωδίας - Στους 91 μέχρι τώρα οι νεκροί

Επισήμως στους 25 οι αγνοούμενοι της πύρινης εθνικής τραγωδίας - Στους 91 μέχρι τώρα οι νεκροί

Την Τρίτη 31/7οι αιτήσεις για επίδομα των πληγέντων

Μετά την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, η δεύτερη πράξη του δράματος διαδραματίζεται στο νεκροτομείο Αθηνών
(upd35)  Στους 25 ανέρχονται οι αγνοούμενοι από τη φονική πυρκαγιά της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής έξι ημέρες μετά την τραγωδία.
Επίσης ανακοινώθηκε, πως μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 59 σοροί. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 91.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Σε 25 άτομα ανέρχονται οι αγνοούμενοι από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλας Μαλλίρη.
«Σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, από τη διαδικασία και τη διασταύρωση των στοιχείων προκύπτει ότι, οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 25 άτομα, οι οποίοι έχουν δηλωθεί επισήμως από οικεία τους πρόσωπα στην υπηρεσία μας και για τα οποία οι έρευνες συνεχίζονται», τόνισε η κ.Μαλλίρη, ενώ επισήμανε ότι «η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ολοκληρώσει μέχρι στιγμής την ταυτοποίηση 59 σορών, ενώ εκκρεμεί η ταυτοποίηση για άλλες 28».
Παράλληλα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, κατέληξαν 4 άτομα, τα οποία νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος Τύπου, ενώ εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Διευκρινιστική ανακοίνωση

Σε διευκρινιστική της ανακοίνωση η Πυροσβεστική προσθέτει επίσης: ο συνολικός αριθμός των αναζητήσεων ήταν 84 άτομα, από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τα 59 και υπολείπονται 25 που είναι αγνοούμενοι.

Ταυτοποιήθηκε νεκρή η ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη

Ταυτοποιήθηκε νεκρή η δημοφιλής ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη, το όνομα της οποίας προστέθηκε στον κατάλογο των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.
Τη θλιβερή είδηση μετέφερε μέσω Facebook η φίλη της και επίσης ηθοποιός Αννέτα Παπαθανασίου.  
«Αγαπημένοι μου φίλοι σήμερα η εδώ και 32 χρόνια κολλητή μου φίλη, Χρύσα Σπηλιώτη ταυτοποιήθηκε και είναι πια επίσημα νεκρή».
Ο σύζυγός της Δημήτρης Τουρναβίτης έχει ήδη ταυτοποιηθεί.

Το απόγευμα της Δευτέρας (23/7) εντοπίστηκε ο πρώτος νεκρός

Στο μεταξύ, ο πρώτος νεκρός της φονικής πυρκαγιάς φαίνεται πως είχε εντοπιστεί το απόγευμα της Δευτέρας 23/7, ώρες πριν την ενημέρωση του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα,  στο Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου δεν μίλησε κανείς για θύματα και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο  Δ. Μπαλτάκος, επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών που έσωσαν ανθρώπους από τα λιμανάκια στο Μάτι, τον εντόπισαν "πολύ πριν νυχτώσει" και μάλιστα, τόσο η πολιτική και η φυσική ηγεσία ενημερώθηκαν αμέσως για τα ευρήματα, όμως ήταν άποψη της πολιτικής ηγεσίας να μην γίνει αναφορά για νεκρούς ώστε να μην επιβαρυνθεί το κλίμα..
"Υπήρχε αυτή η πληροφορία" παραδέχτηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι δεν αξιοποιήθηκε ως ασφαλής.  

Πριν την ενημέρωση Τσίπρα είχαν εντοπιστεί οι πρώτοι νεκροί - Κουρουμπλής: Υπήρχε η πληροφορία αλλά δεν την αξιολογήσαμε ως ασφαλή

Οι  πρώτοι νεκροί φαίνεται ότι είχαν εντοπιστεί πριν από την ενημέρωση του πρωθυπουργού στο κέντρο επιχειρήσεων το βράδυ της Δευτέρας 23/7, κάτι που παραδέχτηκε και ο υπουυργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής.
Ειδικότερα, στην παραδοχή ότι το απόγευμα της Δευτέρας 23/7 είχε ενημερωθεί για τον πρώτο νεκρό από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, λέγοντας ότι «υπήρχε αυτή η πληροφορία», προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής.
Ειδικότερα, ο κ. Κουρουμπλής μιλώντας στο "ΘΕΜΑ 104,6", σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Δ. Μπαλτάκου, επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών που έσωσαν ανθρώπους από τα λιμανάκια στο Μάτι ότι εντόπισαν τον πρώτο νεκρό πολύ πριν νυχτώσει και μάλιστα, το απόγευμα της Δευτέρας, απάντησε πως «υπήρχε αυτή η πληροφορία», όμως δεν κρίθηκε ασφαλής καθώς αυτά τα άτομα επιχειρούσαν στη θάλασσα.
Ο κ. Κουρουμπλής δεν έκανε αναφορά στη δήλωση του Δ. Μπαλτάκου ότι  ήταν άποψη της πολιτικής ηγεσίας να μην γίνει αναφορά για νεκρούς ώστε να μην επιβαρυνθεί το κλίμα, ούτε έδωσε κάποια εξήγηση γιατί αργά το βράδυ, στην ενημέρωση του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα,  στο Κέντρο Επιχειρήσεων, δεν μίλησε κανείς για θύματα.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Κυριακή 29/7  δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Δ. Μπαλτάκος, επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών που έσωσαν ανθρώπους από τα λιμανάκια στο Μάτι, ότι εντόπισαν τον πρώτο νεκρό πολύ πριν νυχτώσει και μάλιστα, τόσο η πολιτική και η φυσική ηγεσία ενημερώθηκαν αμέσως για τα ευρήματα, όμως ήταν άποψη της πολιτικής ηγεσίας να μην μιλήσουμε για νεκρούς ώστε να μην επιβαρυνθεί το κλίμα.
Σύμφωνα με τον Δ. Μπαλτάκο, «δεν είχε πέσει το σκοτάδι. Μάλιστα πολύ σύντομα, αφότου έπεσε το σκοτάδι, ήρθε στο χώρο και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αποβιβάστηκε στο ξενοδοχείο 'Ραμάντα' και αφενός συντόνιζε και αφετέρου βοηθούσε τους ψυχολογικά τους ανθρώπους που ήταν εκεί. Οπότε ο πρώτος στον οποίο αναφέραμε αυτό το θέμα ήταν ο αρχηγός λίγο αφότου βράδιασε. Και λίγο αργότερα ήρθε κι ο κύριος υφυπουργός στο λιμάνι και ενημερώθηκε κι εκείνος».
Σημείωσε δε, ότι ο ίδιος, ως επικεφαλής της ομάδας,  μιλούσε συνέχεια  με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και ενημέρωνε για όσα συνέβαιναν.
Υπογράμμισε δε, πως «αν δεν υπήρχε ο ηρωισμός των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ που πέρασαν μέσα από τη φωτιά για να φτάσουν στο σημείο και αν δεν υπήρχε το Λιμενικό με την ανταπόκρισή του και με πλωτά μέσα και με την Ομάδα Υποβρυχίων Αποστολών θα μιλούσαμε για πολύ περισσότερα θύματα σήμερα».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική στις 19:40 το απόγευμα της Δευτέρας και και από την στιγμή που  αυτό έγινε γνωστό μέσω ασυρμάτου, λογικά θα πρέπει να είχε ενημερωθεί και ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας.

Την Τρίτη 31/7οι αιτήσεις για επίδομα των πληγέντων

Την Τρίτη ξεκινά η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων για τη χορήγηση του βοηθήματος των 5.000 ευρώ στους πληγέντες.
Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο  υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μετά το πέρας ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ραφήνας-Πικερμίου, «από την Τρίτη ξεκινάμε κανονικά σε τέσσερα σημεία της Αττικής να δεχόμαστε τις αιτήσεις για τη χορήγηση του βοηθήματος των 5.000 ευρώ».
Τα τέσσερα σημεία αφορούν τον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, τον δήμο Μαραθώνα, τον δήμο Μεγαρέων και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Σημειώνεται ότι το εφάπαξ επίδομα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, 6.000 ευρώ για κάθε τρίτεκνη ή πολύτεκνη οικογένεια και 8.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση.

Στο μικροσκόπιο των ερευνών ένας 65χρονος

Γνώριμος στις Αρχές φαίνεται να είναι ο 65χρονος ιδιώτης ο οποίος κατηγορείται ότι προξένησε την φονική πυρκαγιά που σκόρπισε τον θάνατο στην Ανατολική Αττική, όπως μεταδίδει το το skai.gr.
Ο 65χρονος, κάτοικος της περιοχής Νταού Πεντέλης, φέρεται να έκαιγε χόρτα και ξερά κλαδιά σε λόφο, όταν, πιθανότατα από σπινθήρες, η φωτιά μεταδόθηκε στη γύρω βλάστηση και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν πήρε γρήγορα διαστάσεις, ενώ μόλις αντελήφθη το μέγεθος που πήρε  η πυρκαγιά επιχείρησε να καλύψει τα ίχνη του.
Πάντως, οι ανακριτικές Αρχές έχουν λάβει 9 καταθέσεις μαρτύρων που τον υποδεικνύουν ως τον βασικό ύποπτο για την πρόκληση της πυρκαγιάς και ενδεχομένως να του απαγγελθούν κατηγορίες, εφόσον αποδειχθεί η ενοχή του.

Πηγή: Bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης