Ενέργεια

Σταθάκης για ΔΕΣΦΑ: Εξαιρετική συμφωνία που συμβάλλει στην είσοδο της χώρας στη νέα εποχή αγοράς φυσικού αερίου

Σταθάκης για ΔΕΣΦΑ: Εξαιρετική συμφωνία που συμβάλλει στην είσοδο της χώρας στη νέα εποχή αγοράς φυσικού αερίου

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι κυβέρνησης παραμένει αρωγός στη διαδικασία του μετασχηματισμού που συντελείται, με στόχο η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή

Για εξαιρετική συμφωνία, πολύ καλύτερη από αυτή που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, που συμβάλλει στην είσοδο της χώρας στη νέα εποχή της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, έκανε λόγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο χαιρετισμό του κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης πώλησης του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ, στην κοινοπραξία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.» των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., έναντι συνολικού τιμήματος 535 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός αφού ευχαρίστησε όσες και όσους συνέβαλλαν στην επίτευξη της συμφωνίας, στάθηκε στις πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία δυο χρόνια οι οποίες διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στον ενεργειακό τομέα.

Η αρχή έγινε με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το ΔΕΣΦΑ ανοίγει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο, όπου ο ΔΕΣΦΑ με τη συνεργασία και τη τεχνογνωσία των τριών ισχυρότερων διαχειριστών της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, θα υποστηρίξει με επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής την περαιτέρω ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Το επόμενο βήμα του μετασχηματισμού είναι η ΔΕΠΑ, με το διαχωρισμό της σε εμπορικό τμήμα και σε τμήμα υποδομών και δικτύων, όπου στο τελευταίο το Δημόσιο θα διατηρήσει την ισχυρή του παρουσία.

Τέλος, η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα, συμβάλλει στην ολοκλήρωση της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, καθώς πέραν από προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας στόχος είναι να τελούν υπό διαπραγμάτευση και προϊόντα φυσικού αερίου.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι κυβέρνησης παραμένει αρωγός στη διαδικασία του μετασχηματισμού που συντελείται, με στόχο η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης