Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα 50.000 και τα 48.000 ευρώ/MW/έτος διαμορφώθηκαν οι τιμές στη δημοπρασία διακοπτόμενου φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας

Στα 50.000 και τα 48.000 ευρώ/MW/έτος διαμορφώθηκαν οι τιμές στη δημοπρασία διακοπτόμενου φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας
Υψηλό ενδιαφέρον από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Απορροφήθηκε το σύνολο των ποσοτήτων που δημοπρατήθηκαν. 
Στα 50.000 ευρώ/MW/έτος και στα 48.000 ευρώ/MW/έτος διαμορφώθηκαν οι τιμές των δυο προϊόντων διακοπτόμενου φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας που διατέθηκαν από τον ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της σχετικής δημοπρασίας. 
Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες ήταν υψηλό και απορροφήθηκε το σύνολο των ποσοτήτων που δημοπρατήθηκαν και για τους δυο τύπους φορτίου, δηλαδή 750 MW και 900 MW. 
Οι δύο τύποι δημοπρασιών (ΥΔΦ1 και ΥΔΦ2) σχετίζονται με τον χρόνο προειδοποίησης από τον ΑΔΜΗΕ προς τη βιομηχανία για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης (διακοψιμότητα), καθώς και με ορισμένες άλλες παραμέτρους όπως η μέγιστη διάρκεια εντολής και η μέγιστη συνολική διάρκεια ανά έτος. Στον πρώτο τύπο διακοψιμότητας ο χρόνος προειδοποίησης είναι δύο ώρες και στον δεύτερο μόλις πέντε λεπτά. 
Στην πρώτη δημοπρασία (ΥΔΦ1),  τη μεγαλύτερη διακοπτόμενη ισχύ έδωσε η ΣΟΒΕΛ, 118 MW και στον δεύτερο τύπο (ΥΔΦ2) η Αλουμίνιον της Ελλάδος με 260 MW. Ακολουθεί η ΛΑΡΚΟ με 171 MW και η ΣΟΒΕΛ με 113 MW.   
Και οι δύο δημοπρασίες, οι πρώτες για το 2017, αφορούν στην περίοδο από 1/1/2017 ως 31/3/2017.  
Η «διακοψιμότητα» είναι μέτρο που στηρίζουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθώς μπορεί να μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού. 
Οι βιομηχανίες αποζημιώνονται με χαμηλότερη τιμή ρεύματος για την ισχύ που απελευθερώνουν, βάσει των ποσοτήτων και των τιμών που διαμορφώνονται στις δημοπρασίες.
Η συμμετοχή στον πρώτο τύπο έφθασε στις 27 βιομηχανικές μονάδες και στο δεύτερο τύπο στις 31 βιομηχανικές μονάδες, με τις περισσότερα εργοστάσια να συμμετέχουν και στις δύο κατηγορίες. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ισχύς του μέτρου της διακοψιμότητας λήγει τον Νοέμβριο του 2017 και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) ζήτησε  από το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας να υποβάλει στην Κομισιόν αίτημα για την παράταση του. 
Αν και μέχρι σήμερα η ΕΕ δεν έχει δώσει επίσημη απάντηση, φαίνεται ότι τελικώς το αίτημα θα βρεί θετική ανταπόκριση, όχι μόνον γιατί εφαρμόζεται από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ αλλά και γιατί πρόσφατη έρευνα της Κομισιόν κατατάσσει τη διακοψιμότητα στα κορυφαία μέτρα διαχείρισης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.  
Στη δημοπρασία έλαβαν μέρος οι εταιρίες Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ, Αλουμίνιον της Ελλάδος, ΣΟΒΕΛ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΧΑΛΚΟΡ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΓΙΟΥΛΑ ΑΕ, Χαλυβουργία Ελλάδος Βόλος ΜΕΛ-Μακεδονική Εταιρία Χάρτου, Φιμπράν- Δημήτριος Αναστασιάδης ΑΕ, Επίλεκτος, ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΥΨ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Τσιμέντα Ηρακλής, ΛΑΡΚΟ, ΠΑΚΟ, Ελληνικά Καλώδια, FULGOR, Χαρτοποιία Φθιώτιδας, AIR LIQUIDE, THRACE NONWOVEN & GEOSYNTHETICS ΑΒΕΕ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Πλαστικά Θράκης. 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης