Ενέργεια

Στις 4-5 Ιανουαρίου φθάνει στη Ρεβυθούσα το έξτρα φορτίο LNG για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας

Στις 4-5 Ιανουαρίου φθάνει στη Ρεβυθούσα το έξτρα φορτίο LNG για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας
Η ΔΕΠΑ συμφώνησε με την αλγερινή Sonatrach την εισαγωγή 73.000 κ.μ. LNG επιπλέον των συμβατικών ποσοτήτων που θα παραλάβει εντός του Ιανουαρίου.  
Εξασφαλίστηκε από τη ΔΕΠΑ η εισαγωγή ενός επιπλέον φορτιού υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία, το οποίο θα φθάσει στη Ρεβυθούσα στις 3 ή 4 Ιανουαρίου. 
Πρόκειται για ένα φορτίο 73.000 κ.μ. LNG από την αλγερινή Sonatrach, το οποίο θα προστεθεί στις συμβατικές ποσότητες αερίου που θα παραλάβει η ΔΕΠΑ από την Αλγερία στη διάρκεια του Ιανουαρίου, εξασφαλίζοντας την επάρκεια του ενεργειακού συστήματος της χώρας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση των αποθεμάτων αερίου παρακολουθείται σε καθημερινή βάση λόγω της ενεργειακής κρίσης που έχει εκδηλωθεί στην Ευρώπη από τα μέσα Νοεμβρίου και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα. 
Χθες (28/12) έγινε μια ακόμη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, οι οποίοι παραμένουν σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση έκτακτου γεγονότος. 
Στο πλαίσιο αυτό ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος μετά από συνεχείς επαφές με τη Sonatrach, συμφώνησε την εισαγωγή του επιπλέον φορτίου LNG για τις 4-5 Ιανουαρίου, καθώς στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι πέραν των προγραμματισμένων φορτίων αερίου απαιτείται η ενίσχυση του αποθέματος της Ρεβυθούσας. 
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ αναμένεται να παραλάβει στις 9 Ιανουαρίου 73.000 κ.μ., στις 20 Ιανουαρίου επιπλέον 120.000 κ.μ. και στις 30 Ιανουαρίου επίσης 120.000 κ.μ., όλα από την Αλγερία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν της κατάστασης στην Ευρώπη το σύστημα παρακολουθείται καθημερινά, τόσο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, όσο και του περιορισμού της ροής φυσικού αερίου από την Botas στον ελληνο-τουρκικό αγωγό, καθώς η κρατική εταιρία αερίου της Τουρκίας κρατά αέριο για το εγχώριο σύστημα που αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Τέλος η ΔΕΗ έχει θέσει σε λειτουργία τα υδροηλεκτρικά της, ενώ έτοιμες να μπουν στο σύστημα είναι και οι λιγνιτικές μονάδες. 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης