Commodities

Γερμανία: Πρόστιμα 205 εκατ. ευρώ σε χαλυβουργικές για καρτέλ και χειραγώγηση τιμών

Γερμανία: Πρόστιμα 205 εκατ. ευρώ σε χαλυβουργικές για καρτέλ και χειραγώγηση τιμών

Οι επιχειρήσεις συνεργάσθηκαν για αυξήσεις της βασικής τιμής χάλυβα, αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τα βιβλία παραγγελιών τους, τα αποθέματα των πελατών τους, τις διακοπές παραγωγής και τις προγραμματισμένες αυξήσεις των τιμών

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Γερμανίας επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 205 εκατ. ευρώ (239 εκατ. δολ.) σε έξι παραγωγούς ανοξείδωτου χάλυβα, μια βιομηχανική ένωση και 10 άτομα για τον καθορισμό των τιμών και την ανταλλαγή πληροφοριών ευαίσθητων στην αγορά.
"Για χρόνια, οι εταιρείες συμφωνούσαν για σημαντικές πτυχές των τιμών από ανοξείδωτο χάλυβα", δήλωσε ο Πρόεδρος του Federal Cartel Andreas Mundt την Πέμπτη 12/7/2018.
Η αρχή  ειδοποιήθηκε για τον καθορισμό τιμών από την αυστριακή χαλυβουργία Voestalpine, η οποία ανέφερε ότι είχε ανακαλύψει παραβάσεις κατά τη διάρκεια των συνήθων εσωτερικών ελέγχων.
Οι ερευνητές του Cartel Office  ερεύνησαν πολλά γραφεία και σπίτια τον Νοέμβριο του 2015 και βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι εταιρείες χάλυβα είχαν συμφωνήσει από το 2004 για τον τρόπο υπολογισμού των προσαυξήσεων σε θραύσματα και κράματα.
Συνεργάσθηκαν επίσης για αυξήσεις της βασικής τιμής του χάλυβα μηχανικής και αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τα βιβλία παραγγελιών τους, τα αποθέματα των πελατών τους, τις διακοπές παραγωγής και τις προγραμματισμένες αυξήσεις των τιμών, ανέφερε το Cartel Office.

Οι έξι εταιρείες στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα είναι:
-    ArcelorMittal Commercial Long Deutschland GmbH γερμανική θυγατρική της ArcelorMittal,
-    Doerrenberg Edelstahl GmbH,
-    Kind & Co. Edelstahlwerke GmbH & Co.KG,
-    Saarstahl AG,
-    Schmidt + Clemens GmbH + Co.KG και
-    Zapp Precision Metals GmbH.

Το Cartel Office  σημείωσε ότι εξακολουθεί να διερευνά ακόμα  τέσσερις εταιρείες, τις οποίες δεν κατονόμασε ενώ δεν ανακοίνωσε και τα ονόματα των ατόμων στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο.
Η βιομηχανική ένωση που συμμετείχε  στον καθορισμό των τιμών ήταν η Edelstahl-Vereinigung eV, η οποία έκτοτε διαλύθηκε, ανέφερε η αρχή.
Η Voestalpine δεν θα αντιμετωπίσει πρόστιμο επειδή από αυτήν ξεκίνησε η έρευνα.
Η αυστριακή εταιρεία δήλωσε ότι οι υπάλληλοι που εμπλέκονται δεν εργάζονται πλέον για την εταιρεία. Κανένα μέλος του διοικητικού της συμβουλίου δεν συμμετείχε στις παραβιάσεις, ούτε τους γνώριζαν, επεσήμανε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης