Τελευταία Νέα
Commodities

Πετρέλαιο: Στα όρια της φθάνει η παγκόσμια παραγωγή – Προειδοποιήσεις από την ΙΕΑ

Πετρέλαιο: Στα όρια της φθάνει η παγκόσμια παραγωγή – Προειδοποιήσεις από την ΙΕΑ

Σύμφωνα με την IEA η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο έφθασε σε  υψηλό τετραμήνου  στα 31,87 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Ο εφοδιασμός της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου θα μπορούσε να φθάσει στα όρια της λόγω παρατεταμένων διακοπών, ενισχύοντας  τις τιμές και απειλώντας την αύξηση της ζήτησης, ανακοίνωσε  την Πέμπτη 12/7/2018 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Η αναμενόμενη πτώση των εξαγωγών αργού του Ιράν το τρέχον έτος λόγω των  κυρώσεων από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με μείωση της παραγωγής και τις  διακοπές σε Βενεζουέλα, Λιβύη, Καναδά και Βόρεια Θάλασσα, οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο ΟΠΕΚ και άλλοι βασικοί παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ανταποκρίθηκαν στις πιέσεις, χαλαρώνοντας τη συμφωνία μείωσης της προσφοράς, ενώ η Σαουδική Αραβία δεσμεύθηκε να στηρίξει την αγορά, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump κατηγόρησε τον οραγνισμό ότι πιέζει υψηλότερα τις τιμές.
Η IEA στη μηνιαία έκθεση πετρελαιοειδών αναφέρει  ότι υπήρχαν ήδη "πολύ ευπρόσδεκτα" σημάδια ότι η παραγωγή από κορυφαίους παραγωγούς είχε ενισχυθεί και μπορεί να φτάσει σε ρεκόρ.
Ωστόσο, ο παγκόσμιος φορέας παρακολούθησης ενέργειας σημείωσε  ότι οι διαταραχές υπογράμμισαν την πίεση που ασκήθηκε στις παγκόσμιες προμήθειες, καθώς το «μαξιλάρι» παραγωγικής ικανότητας στον κόσμο «μπορεί να φθάσει στο όριο».
Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αναφέρεται στην ικανότητα του παραγωγού να αυξάνει την παραγωγή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Πολλά από αυτά βρίσκονται στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με την IEA η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο έφθασε σε  υψηλό τετραμήνου  στα 31,87 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η εφεδρική δυναμικότητα στη Μέση Ανατολή τον Ιούλιο ήταν 1,6 εκατομμύρια bpd, περίπου το 2% της παγκόσμιας παραγωγής.
Δεδομένου ότι οι αμερικανικές κυρώσεις για το Ιράν αναμένεται να «χτυπήσουν σκληρά» το τέταρτο τρίμηνο του έτους, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή, γεγονός που θα περιόριζε την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της χώρας σε ένα πρωτοφανές επίπεδο κάτω του 1 εκατομμυρίου bpd.
Η παραγωγή εκτός του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του πετρελαίου των ΗΠΑ, συνέχισε να αυξάνεται, αλλά η ΙΕΑ σημείωσε ότι ίσως δεν αρκεί για να μετριάσει τις ανησυχίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης