Επιχειρήσεις

Χρέη 130 εκατ. ευρώ από ELFE – ΕΒΖ, ένα ακόμα ζήτημα στο δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Χρέη 130 εκατ. ευρώ από ELFE – ΕΒΖ, ένα ακόμα ζήτημα στο δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Οι θεσμοί δεν έχουν κρύψει την ενόχλησή τους για τη διόγκωση των οφειλών, κυρίως από μεγάλους καταναλωτές, προς τη ΔΕΠΑ

Σε έναν ακόμη σκόπελο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ αναμένεται να αναδείχνουν οι συσσωρευμένες οφειλές της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ από απλήρωτους λογαριασμούς αερίου, κυρίως από δύο μεγάλους πελάτες, τα ΕLFE και την ΕΒΖ.
Παρά το γεγονός ότι η προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ενεργειακών «παικτών» της χώρας, μια σειρά από προβλήματα ανακύπτουν και τα οποία πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να επιτύχει ο διαγωνισμός, όποτε αυτός προκηρυχθεί αλλά και να υπάρξει ικανοποιητικό τίμημα για το δημόσιο.
Οι οφειλές των Ελληνικών Λιπασμάτων (ELFE), εταιρίας που ανήκε στον όμιλο του γνωστού επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προς τη ΔΕΠΑ υπολογίζονται από 100 ως 120 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΠΑ τον Δεκέμβριο του 2017 κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Διαφθοράς κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και των συνεργατών του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμεί και αγωγή για τη διεκδίκηση των 120 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο και η ΕLFE έχει απαντήσει με άλλη αγωγή προς τη ΔΕΠΑ, με την οποία διεκδικεί κακώς χρεωθέντες τόκους και ΕΦΚ αλλά και για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΠΑ η οποία έχει εκδικαστεί αλλά δεν έχει εκδοθεί απόφαση.  
Ας σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2017, η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ διέκοψε την παροχή αερίου στην εταιρία λόγω των χρεών, και τη τροφοδοσία με τις ελάχιστες αναγκαίες ποσότητες ανέλαβε ο ΔΕΣΦΑ με αέριο εξισορρόπησης.

Στα 13 εκατ. ευρώ τα χρέη της ΕΒΖ

Τα χρέη της ELFE δεν είναι τα μόνα που προβληματίζουν.
Ανησυχητική είναι και η κατάσταση με τις οφειλές της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), οι οποίες εκτιμώνται στο ποσό των 13 εκατ. ευρώ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΒΖ βρίσκεται στο χείλος της πτώχευσης και ότι οι πιστώτριες τράπεζες - με προεξέχουσα την Τράπεζα Πειραιώς που είναι ο βασικός δανειστής - επεξεργάζονται την περίοδο αυτή ένα σχέδιο, με βάση τα άρθρα 106 β και 106 δ του πτωχευτικού κώδικα.
Η υιοθέτηση της πρότασης προϋποθέτει συμφωνία πιστωτών για κούρεμα σημαντικού μέρους τους συνολικού χρέους της ΕΒΖ και εξόφληση του υπολοίπου με τα έσοδα από την πώληση της εταιρίας και ρύθμιση της οφειλής που έχει απομείνει. 
Οι θεσμοί, μπορεί να έδωσαν το πράσινο φως στο σχέδιο του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, δεν έχουν κρύψει όμως την ενόχλησή τους για τη διόγκωση των οφειλών, αφήνοντας υπόνοιες για διαχρονική ανοχή των κυβερνήσεων, ακόμα και για συγκεκαλυμμένη κρατική ενίσχυση και επιλεκτική μεταχείριση των δύο εταιριών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης