Commodities

Ιράν: O Trump δημιουργεί αβεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου

tags :
Ιράν: O Trump δημιουργεί αβεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου

Ο ιρανός υπουργός πετρελαίου χαρακτήρισε προσβλητική την εντολή Trump στον ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής

Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν κατηγόρησε τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Trump για προσβολή του ΟΠΕΚ ζητώντας την αύξηση της παραγωγής και τη μείωση των τιμών, προσθέτοντας ότι η παραγωγή και οι εξαγωγές του Ιράν δεν άλλαξαν ως αποτέλεσμα της αμερικανικής  πίεσης των ΗΠΑ.
Ο Trump, την Τετάρτη, κατηγόρησε τον ΟΠΕΚ ότι οδήγησε τις τιμές των καυσίμων υψηλότερα και παρότρυνε τη Σαουδική Αραβία να αντλήσει περισσότερο αν θέλει η Ουάσινγκτον να συνεχίσει να την προστατεύει έναντι του κορυφαίου ανταγωνιστή της το Ιράν.
"Ο κ. Trump στέλνει καθημερινά ένα νέο μήνυμα που δημιουργεί αβεβαιότητα στην αγορά", δήλωσε ο ιρανός υπουργός πετρελαίου Bijan Zanganeh σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.
"Η εντολή του Trump προς τα μέλη του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής αποτελεί μεγάλη προσβολή σε αυτές τις κυβερνήσεις και τις χώρες και αποσταθεροποιεί την αγορά".
Ο Zanganeh χαρακτήρισε την ένταση μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον ως «εμπορικό πόλεμο» και επεσήμανε  ότι δεν είχε οδηγήσει σε αλλαγές στην ιρανική παραγωγή πετρελαίου και τις εξαγωγές.
Το Ιράν, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, αντιμετωπίζει κυρώσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου που ωθούν ορισμένους αγοραστές να μειώσουν τις αγορές τους.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο ότι αποχωρεί από την διεθνή συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει νέες κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα του Ιράν.
Η Νότια Κορέα σταμάτησε όλες τις ιρανικές αποστολές πετρελαίου τον Ιούλιο για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια εν μέσω πίεσης στις ΗΠΑ.
Η ΕΕ, από τη στιγμή που ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου του Ιράν υποσχέθηκε να προσπαθήσει να διατηρήσει ζωντανή την πυρηνική συμφωνία του 2015 χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθώντας να διατηρήσει το πετρέλαιο και τις επενδύσεις.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε υπολοίπων υπογραφόντων χωρών προσέφεραν ένα πακέτο οικονομικών μέτρων στο Ιράν την Παρασκευή για να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά η Τεχεράνη είπε ότι το πακέτο δεν είναι αρκετό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης