ΡΑΕ: Θετικό το αποτέλεσμα των δημοπρασιών για ηλεκτροπραγωγή από ΑΠΕ

ΡΑΕ: Θετικό το αποτέλεσμα των δημοπρασιών για ηλεκτροπραγωγή από ΑΠΕ

Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις που προηγήθηκαν, κατά την τριετία 2018-20 πρόκειται να δημοπρατηθεί με τη συγκεκριμένη διαδικασία συνολική ισχύς από αιολικά και φωτοβολταϊκά περίπου 2600 MW

Ως πρώτο θετικό δείγμα περιγράφουν πηγές της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας το αποτέλεσμα των δημοπρασιών για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι ίδιες πηγές εστιάζουν σε δύο στοιχεία: Πρώτον, στη διαμόρφωση χαμηλών τιμών απορρόφησης της "πράσινης" ενέργειας έως και 22, 7% κάτω σε σχέση με τις τιμές εκκίνησης και δεύτερον, στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν σύντομα οι επενδύσεις, να υλοποιηθούν οι μονάδες και να λειτουργήσουν με βιώσιμο τρόπο, κάτι που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για προσέλκυση ακόμα μεγαλύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος στους επόμενους διαγωνισμούς.

Αναφορικά, δε, με την επισήμανση ότι η ισχύς που δημοπρατήθηκε και κατακυρώθηκε ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, τονίζουν ότι η επιπλέον ισχύς θα απορροφηθεί στους επόμενους διαγωνισμούς που ακολουθούν.

Οι μειοδοτικές δημοπρασίες αφορούν το ποσό ("διαφορική προσαύξηση") που θα εισπράττουν οι μονάδες για την ενέργεια που παράγουν επιπλέον της τιμής που λαμβάνουν από τη συμμετοχή τους στην αγορά, με ανώτατο όριο την τιμή αναφοράς, την οποία καθόρισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σύμφωνα με τους όρους των προκηρύξεων και τα επίσημα αποτελέσματα των δημοπρασιών οι ανώτατες τιμές και οι προσφορές ανά κατηγορία επενδύσεων έχουν ως εξής:

1) Για τα "μικρά" φωτοβολταϊκά ισχύος από 500 κιλοβάτ έως 1 μεγαβάτ, η ανώτατη τιμή ήταν 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ οι προσφορές που υπεβλήθησαν κυμάνθηκαν κυμάνθηκαν από 80 € /MWh έως 75,87 € /MWh και η μεσοσταθμική τιμή είναι της τάξης του 78,42 € /MWh. Συμμετείχαν συνολικά 155 έργα και υπεβλήθησαν 1.527 προσφορές ενώ η συνολική ισχύς που κατακυρώθηκε ήταν 53,48 μεγαβάτ.

2) Για τα "μεγάλα" φωτοβολταϊκά ισχύος από 1 MW έως 20 MW” η ανώτατη τιμή ήταν 80 € /MWh. Οι προσφορές κυμάνθηκαν από 62,97 € /MWh έως 71 € /MWh και η μεσοσταθμική τιμή ήταν 63,81 € /MWh. Συμμετείχαν 14 έργα και η ισχύς που κατακυρώθηκε ήταν 52,92 μεγαβάτ.

3) Για τα αιολικά 3- 50 MW ή 6 - 50 MW για αιολικούς σταθμούς που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες. Η ανώτατη τιμή ήταν 90 € /MWh, και οι προσφορές κυμάνθηκαν από 68,18 € /MWh έως 71,93 € /MWh (μεσοσταθμική τιμή 69,53 € /MWh). Συμμετείχαν 14 έργα και κατακυρώθηκε ισχύς 170,92 μεγαβάτ.

Σημειώνεται ότι η δημοπρατούμενη ισχύς περιορίστηκε σε εφαρμογή της ρήτρας διασφάλισης του ανταγωνισμού που έθεσε η ΡΑΕ, που προέβλεπε ότι το ποσοστό συμμετοχής πρέπει να είναι τουλάχιστον 75% πλέον της δημοπρατούμενης ισχύος.

Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις που προηγήθηκαν, κατά την τριετία 2018-20 πρόκειται να δημοπρατηθεί με τη συγκεκριμένη διαδικασία συνολική ισχύς από αιολικά και φωτοβολταϊκά περίπου 2600 MW (από 1000 μεγαβάτ το 2018 και το 2019 συν 600 μεγαβάτ το 2020). Οι δημοπρασίες αυτές αποτελούν το εργαλείο για την επίτευξη των στόχων για αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο, με ταυτόχρονο περιορισμό της επιβάρυνσης των καταναλωτών. Το τελευταίο ορόσημο που τέθηκε από την ΕΕ, είναι ως το 2030 το 32 % της ενέργειας που καταναλώνεται να προέρχεται από ΑΠΕ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης