Διεθνή

Καζακστάν: Η Vitol θα προσφέρει επιπλέον 650 εκατ. δολ. σε συμφωνία προπληρωμής πετρελαίου

Καζακστάν: Η Vitol θα προσφέρει επιπλέον 650 εκατ. δολ. σε συμφωνία προπληρωμής πετρελαίου

Xρηματοδότηση του πετρελαϊκού πεδίου Kashagan

Η Vitol  σημαντικότερος ευρωπαίος trader αναμένεται να αυξήσει τη συμφωνία του με το κρατική ενεργειακή εταιρεία του Καζακστάν, προσφέροντας περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα για τη χρηματοδότηση του πετρελαϊκού πεδίου Kashagan, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Η Vitol κέρδισε αρχικά μια προσφορά το 2016 για να προσφέρει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να καλύψει το μερίδιο της KMG στον πεδίο Kashagan με αντάλλαγμα φορτία αργού . Το δάνειο, που συμφωνήθηκε μεταξύ διαφόρων διεθνών τραπεζών, αυξήθηκε κατά 600 εκατομμύρια δολάρια το Σεπτέμβριο.
Το Καζακστάν κατέχει το 16,88% μέσω KMG Kashagan (KMG), θυγατρικής της KMG.
Το Kashagan, ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, «βγήκε» 11 χρόνια από το χρονοδιάγραμμα του  και χαρακτηρίσθηκε το πιο ακριβό πετρελαιοφόρο πεδίο.
Τώρα παράγει περίπου 300.000 βαρέλια την ημέρα (bpd). Το Καζακστάν παρήγαγε 1,85 εκατομμύρια bpd τον Μάιο.
Το Kashagan λειτουργεί από τηv εταιρεία  North Caspian Operating, η οποία αποτελείται από τις ιταλικές Eni, Total, Shell, ExxonMobil, την κινεζική  CNPC την ιαπωνική Inpex και την KMG.
Η ιδιωτική Vitol είναι ο κύριος «παίκτης» στις εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν για περισσότερο από μια δεκαετία, αναλαμβάνοντας την μεταφορά πετρελαίου κυρίως από ρωσικά λιμάνια στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια.
Η εταιρεία υπέγραψε για πρώτη φορά συμφωνία προπληρωμής με την KMG το 2015 για πετρέλαιο από το Tengiz, το μεγαλύτερο πεδίο του Καζακστάν. Η Vitol προσέφερε 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτή τη συμφωνία.
Οι προπληρωμές πετρελαίου έχουν γίνει μια βασική μέθοδος για τους traders όπως η Vitol για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων προμηθειών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης