Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της Κομισιόν για τον αγωγό Opal

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της Κομισιόν για τον αγωγό Opal
Το δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει την εκτέλεση της απόφασης της Κομισιόν σχετικά με την επέκταση της χρήσης της χωρητικότητας του αγωγού από την Gazprom.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέστειλε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η ρωσική Gazprom μπορούσε να χρησιμοποιήσει επιπλέον χωρητικότητα στον αγωγό φυσικού αερίου Opal, ο οποίος προμηθεύει την Πολωνία και την Γερμανία, μετά από προσφυγή σε αυτό της Πολωνίας και της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου PGNiG.
Συγκεκριμένα, η Gazprom λόγω των κανονισμών περί ανταγωνισμού της ΕΕ μπορούσε να χρησιμοποιήσει μόνο το 50% της ετήσιας χωρητικότητας του αγωγού.
Πρόσφατα η Κομισιόν έκανε δεκτό το αίτημα της ρωσικής εταιρείας να αυξήσει την χρήση της χωρητικότητας του αγωγού στο 81%, προκαλώντας την αντίδραση της PGNiG, η οποία δικαιώθηκε από την ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Πολωνίας.
Η Πολωνία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την επέκταση της πρόσβασης της Gazprom στον αγωγό Opal, θα έχει σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα των προμηθειών φυσικού αερίου στην Πολωνία».
Ο αγωγός Opal είναι χερσαία επέκταση του αγωγού Nord Stream 1 μέσω της Πολωνίας προς όλη την επικράτεια της Γερμανίας, την οποία μέχρι σήμερα προμηθεύει με 36 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου σε PGNiG, Piotr Wozniak, δήλωσε ότι «η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποδεικνύει, ότι ούτε η Gazprom, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορούν να ενεργήσουν εκτός του πλαισίου των κανονισμών για τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά της ΕΕ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης