Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

S&P: Αναβαθμίζεται σε «B+», από «B», η Ελλάδα - Σταθερό, από θετικό, το outlook

tags :
S&P: Αναβαθμίζεται σε «B+», από «B», η Ελλάδα - Σταθερό, από θετικό, το outlook

Νέα αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s

 Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, από «Β» σε «Β+», προχώρησε ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup (21 Ιουνίου 2018) για το ελληνικό χρέος και την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή εποχή.
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα επιβεβαιώθηκε σε «Β», ενώ οι προοπτικές (outlook) μεταβλήθηκαν σε σταθερές, από θετικές.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, στην έκθεσή του, οι πιστωτές ενέκριναν τη δημιουργία αποθεματικού ρευστότητας και πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης χρέους πριν τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, γεγονός που μειώνει σημαντικά τους κινδύνους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την ισορροπία των κινδύνων για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σημειώνεται.
Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν πρόοδο όσον αφορά στη μείωση των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξέλιξη που στηρίζει τις οικονομικές συνθήκες και συμβάλλει στην τόνωση της ανάπτυξης.
Σε αντίθετο κλίμα, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος παραμένει υψηλό και, ιστορικά, η δυνατότητα των τοπικών αρχών να προσελκύουν άμεσες επενδύσεις, κρίνεται αδύναμη.
Ο οίκος ενδέχεται να αναβαθμίσει εκ νέου τις αξιολογήσεις σε περίπτωση που ενισχυθεί η προβλεψιμότητα των πολιτικών, αυξηθούν οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις και συρρικνωθούν περαιτέρω τα NPLs.
Αντιθέτως, υποβάθμιση θα ακολουθούσε μία αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων, μία μη συνέχεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης ή μία αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζεται.«Στις 21 Ιουνίου 2018, η Eurogroup ενέκρινε τη δημιουργία ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος για την Ελλάδα.
Η τελική εκταμίευση του προγράμματος ύψους €15 δισ. ευρώ, θα αυξήσει το αποθεματικό της Ελλάδας σε 24 δισ. ευρώ (περίπου 13% του εκτιμώμενου ΑΕΠ για το 2018).
Με δεδομένη την προσδοκία μας ότι τα δημόσια οικονομικά θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές ισορροπημένα, αναμένουμε ότι το ταμειακό απόθεμα να θα πλήρως την απόσβεση των κρατικών χρεών της Ελλάδας μέχρι το 2021 και εν μέρει τις αποπληρωμές που λήγουν το 2022.
Κατά την άποψή μας, το προσωρινό αποθεματικό μειώνει σημαντικά τους κινδύνους αναχρηματοδότησης για την κυβέρνηση και αυξάνει τη δυνατότητα πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με πιο ευνοϊκούς όρους τόσο για το κράτος όσο και για τον τραπεζικό τομέα.
Οι πιστωτές της Ελλάδας ενέκριναν, επίσης, περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Προβλέπουμε οι όροι που σχετίζονται με τη χρήση των ταμειακών αποθεμάτων, παράλληλα με την παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, να αποτρέψουν την ανατροπή των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και να προσδώσουν, επίσης, πρόσθετες προσπάθειες μεταρρύθμισης.
Οι τελευταίες θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αποκατάσταση της οικονομικής υγείας και την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, καθώς και για την προσέλκυση εισροών ξένου κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
Οι εκτιμήσεις μας για την Ελλάδα υποστηρίζονται από το ασυνήθιστα χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης μεγάλου μέρους του δημοσίου χρέους και της συνεχιζόμενης υποστήριξης των επίσημων πιστωτών με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους και ελάφρυνσης του χρέους», αναφέρει ο οίκος, επισημαίνοντας ότι, ακόμη και πριν ανακοινωθούν τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η μέση διάρκεια των ομολόγων ήταν πάνω από 18 χρόνια, η υψηλότερη στον κόσμο.
Ωστόσο, το ύψος του χρέους είναι ένας σημαντικός περιορισμός για τις αξιολογήσεις, υπογραμμίζεται.
Μετά την Ιαπωνία, η Ελλάδα διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη ακαθάριστου χρέους προς το ΑΕΠ.
«Η ιστορία πολιτικής αβεβαιότητας και πελατειακής πολιτικής της Ελλάδας έχει, επίσης, βαρύνει την πιστοληπτική της ικανότητα παρατείνοντας την οικονομική αδυναμία και αβεβαιότητα, αποτρέποντας τις εισροές ξένου κεφαλαίου και προκαλώντας σημαντικές εκροές καταθέσεων από τον τραπεζικό τομέα, μια διαδικασία που εντάθηκε τον Ιούνιο-Αύγουστο του 2015.
Με την απώλεια της χρηματοδότησης, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Ελλάδας παραμένει σήμερα εξαρτώμενος από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Οι μελλοντικές προοπτικές για τις τράπεζες της Ελλάδας και η ικανότητά τους να βελτιώνουν τα δάνεια τους εξαρτώνται επίσης από επιπρόσθετες ενέργειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δικαστικής εξουσίας στην Ελλάδα», καταλήγει ο οίκος.

 

 Οι προβλέψεις της S&P για την Ελλάδα:

 

 

 

Ο βασικός λόγος που η αναβάθμιση είναι μια κλίμακα θα πρέπει να αποδοθεί στην μεθοδολογία και στα στατικά μοντέλα των οίκων αξιολόγησης που π.χ. λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη την σχέση χρέους προς ΑΕΠ.
Με βάση την συμφωνία του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018 η σχέση χρέους προς ΑΕΠ δεν βελτιώνεται.
Σημειωτέον και το ΔΝΤ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την σχέση χρέους προς ΑΕΠ στις μεθοδολογίες του.
Η αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα με υποβάθμιση του outlook από θετικό σε ουδέτερο θα έχει μικρή επίδραση στα ελληνικά ομόλογα τα οποία παραμένουν στην ζώνη των junks – σκουπιδιών – ούτως ή άλλως.
Το bankingnews έχει παρουσιάσει ορισμένα σχέδια που έχουν επεξεργαστεί οι σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου για τις εκδόσεις ομολόγων.
Με βάση ένα σχέδιο η Ελλάδα έχει δύο εναλλακτικά σενάρια για έκδοση ομολόγων.
1)Να εκδώσει 3ετές ομόλογο το οποίο έχει το πλεονέκτημα του ελκυστικού επιτοκίου κοντά στο 1,90%
2)Να εκδώσει 10ετές ομόλογο – σενάριο πιο δύσκολο – με επιτόκιο 3,90%.
Με βάση πολύ έγκυρη πηγή το σχέδιο που είχε αναλυθεί πριν την συμφωνία για το χρέος ήταν το εξής.
Με την ανακοίνωση των μέτρων για το χρέος και το cash buffer 24,1 δισεκ. είχε προβλεφθεί ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου θα υποχωρούσε από 4,30% στο 3,75%.
Λαμβάνοντας το λογικό premium που θα αναζητούσε η αγορά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προέβαινε αρχές Ιουλίου στην έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς – benchmark – με επιτόκιο 3,90% δημιουργώντας…εντυπώσεις επιτυχίας.
Οι εξελίξεις στην Ιταλία χαλάνε το σχέδιο για έκδοση 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς που θα σηματοδοτούσε και μια κίνηση ισχύος της Ελλάδος.
Το ελληνικό δημόσιο μάλλον θα πάει στην ασφαλή λύση την έκδοση δηλαδή 3ετούς ομολόγου με επιτόκιο κάτω από 2% περίπου 1,90% και σίγουρα πάνω από το αντίστοιχο Ιταλικό που βρίσκεται στο 1,31%.
Προφανώς επιτόκιο 1,90% θα θεωρηθεί επιτυχία για τα ελληνικά δεδομένα αλλά για τα ευρωπαϊκά θα είναι το χειρότερο επιτόκιο 3ετίας.
Όμως εάν ληφθεί υπόψη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την εξυπηρέτηση του χρέους στα επόμενα 3 χρόνια οι επενδυτές που θα πάρουν μια απόδοση 1,90% θα είναι ασφαλείς ότι θα αποπληρωθούν κανονικά.
Η νέα έκδοση ομολόγου θα είναι 3 δισεκ. ευρώ.
Εάν επιλεγεί η έκδοση 3ετούς θα είναι λύση ανάγκης….η Ελλάδα θα κριθεί στην έκδοση 10ετούς καθώς αυτό είναι το ομόλογο αναφοράς….

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης