Commodities

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου στον απόηχο της νέας συμφωνίας του ΟΠΕΚ

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου στον απόηχο της νέας συμφωνίας του ΟΠΕΚ

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη ο ΟΠΕΚ συμφώνησε σε αύξηση της παραγωγής 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως

Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο στην έναρξη της εβδομάδας έπειτα από την συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, περί τις 10.20 το brent καταγράφει πτώση της τάξεως 1.63% στα 74 δολάρια ενώ το αργό κινείται πτωτικά κατά 0.20% στα 68 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη ο ΟΠΕΚ συμφώνησε σε αύξηση της παραγωγής 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ανοιχτά το Σάββατο πως η εξόρυξη θα τονωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού ανά ημέρα – που αντιστοιχεί στο 1% της παγκόσμιας προσφοράς.

Αρχικά υπήρχαν πολλές διαρροές πως στην πράξη μόνο 600.000 περισσότερα βαρέλια θα φτάσουν στις αγορές ανά ημέρα – καθότι πολλά μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Βενεζουέλα αδυνατούν να ενισχύσουν την παραγωγή τους – όμως η Σαουδική Αραβία διαμήνυσε πως είναι διατεθειμένη να καλύψει τουλάχιστον μέρος του κενού.

«Η παράδοση του 1 εκατομμυρίου βαρελιών ανά ημέρα θα αφεθεί στις χώρες που έχουν την δυνατότητα παραγωγής», είπε με νόημα ο υπουργός Ενέργειας του σουνιτικού βασιλείου, Χαλίντ αλ-Φαλίχ, προσθέτοντας πως ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ θα αυξήσει την παραγωγή κατά εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια μέσα στους επόμενους μήνες.

Μάλιστα, η εταιρεία συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie δήλωσε ότι η συμφωνία «αποτελεί συμβιβασμό μεταξύ της αντίδρασης στην πίεση των καταναλωτών και της ανάγκης των χωρών παραγωγής πετρελαίου να διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου και να αποτρέψουν την πρόκληση ζημιών στις οικονομίες τους».

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης