Περιβάλλον

Τα σκουπίδια "πνίγουν" την Κέρκυρα - Σοβαρά προβλήματα

Τα σκουπίδια

Η Ενωση Βρετανών tour operator ΑΒΤΑ, ξενοδόχοι  και τουριστικοί  επιχειρηματίες ζητούν απεγνωσμένα να βρεθεί λύσει στο πρόβλημα.

Σοβαρά προβλήματα από τους χιλιάδες τόνους απορριμμάτων στις γειτονιές, τους δρόμους και τις πλατείες  αντιμετωπίζει η Κέρκυρα.
Παρά την προ 20ήμερου τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το ΧΥΤΥ Λευκίμμης (που έχει εδώ και χρόνια κατασκευαστεί αλλά παραμένει ανενεργός εξαιτίας τοπικών αντιδράσεων), η διαχείριση των απορριμμάτων τελεί υπό μεγάλη αβεβαιότητα.
Ο  δεματοποιητής στερεών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, που είχε τεθεί  εκτός λειτουργίας και επισκεάσθηκε, δεν καταφέρνει να δεματοποιεί το μεγάλο όγκο απορριμμάτων που συσσωρεύονται καθημερινά και αυξάνονται, μέρα με την ημέρα.

Ο δήμος Κερκύρας υποστηρίζει ότι όταν αρχίσει να χρησιμοποιείται ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δήμαρχος Κερκύρας Κώστας Νικολούζος, «κάνουμε διάφορους ελιγμούς προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.
Στο Τεμπλόνι έχουμε ήδη 12.000 δέματα υπολλείμματος, μετά από διαλογή. Αν μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινήσει η μεταφορά τους στον ΧΥΤΥ Λευκίμμης, τότε θα απελευθερωθεί χώρος,  ώστε να συγκεντρωθούν στο Τεμπλόνι μεγαλύτερες ποσότητες προς διαλογή και να απομακρυνθούν τα συσσωρευμένα σκουπίδια από τους δρόμους. Την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται και η μελέτη για την αποκατάσταση του Τεμπλονίου και για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να ξεκινήσουμε σε μια νέα βάση. Αγωνιούμε για την κατάσταση, γιατί το πρόβλημα είναι σοβαρό και μας πιέζει».

Η Ενωση Βρετανών tour operator ΑΒΤΑ, ξενοδόχοι  και τουριστικοί  επιχειρηματίες ζητούν απεγνωσμένα να βρεθεί λύσει στο πρόβλημα. Πολλοί πελάτες τους, σημειώνουν, έχουν ακυρώσει ή συντόμευσαν τις διακοπές τους στην Κέρκυρα εξαιτίας της κατάστασης. Παράπονα διατυπώνονται και από Σκανδιναβούς και άλλους Βορειοευρωπαίους τουρίστες.

Στους τεράστιους όγκους απορριμμάτων που έχουν κατακλύσει το νησί, συχνά εκδηλώνονται φωτιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές τα ξημερώματα  ξέσπασαν άλλες δυο φωτιές σε μεγάλο όγκο απορριμμάτων στην περιοχή Ρόδας -Αχαράβης. Ο  Ιατρικός Σύλλογος και το τμήμα Κέρυρας του ΤΕΕ έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει για την τοξικότητα των διοξινών που παράγονται από την καύση των σκουπιδιών.

Ενημέρωση αναμένεται να δοθεί, δια στόματος του δημάρχου Κώστα Νικολούζου, στο επικείμενο δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα κοινοποιηθούν και τα αποτελέσματα των τελευταίων συναντήσεων του  στην Αθήνα, με τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες. Εξάλλου, σήμερα το βράδυ, ομάδα Κερκυραίων πολιτών διοργανώνει εκ νέου, συλλαλητήριο στους δρόμους της Κέρκυρας, ενάντια στην κατάσταση που έχει περιέλθει το νησί. 

Ο δήμαρχος Κερκύρας είχε συναντήσεις, αυτήν την εβδομάδα, στα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα, παρουσία και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Παυλίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν τρεις προτάσεις και συγκεκριμένα η επανεργοποίηση των κυττάρων στο Τεμπλόνι, η εναπόθεση των απορριμμάτων σε αποκαταστημένους ΧΑΔΑ και η μεταφορά τους εκτός του Νομού. Από πλευρά των κυβερνητικών παραγόντων δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση,  ενώ στο δημαρχείο πραγματοποιήθηκε χθες  πολύωρη συνάντηση του δημάρχου με τους αντιδημάρχους και τους στενούς του συνεργάτες.
www.worldenerrynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης