Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Χατζηθεοδοσίου για Eurogroup: Δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί, ούτε και δάκρυα

Χατζηθεοδοσίου για Eurogroup: Δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί, ούτε και δάκρυα

Η ουσία είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους, «περνά» μέσα από την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την συνετή δημοσιονομική πολιτική για αρκετά χρόνια ακόμη, υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου

Την άποψή του για την ολοκλήρωση του Eurogroup και την μεταμνημονιακή εποχή που ξεκινά για την χώρα μας, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α Ι. Χατζηθεοδοασίου.

«Το Eurogroup ολοκληρώθηκε και πλέον έχουμε το περίγραμμα και για το θέμα της ελάφρυνσης του Χρέους και για την μεταμνημονιακή εποχή που ξεκινά για τη χώρα μας από τον Αύγουστο. Το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί εύκολα να βγάλει κανείς, είναι οι διφορούμενες απόψεις σχετικά με το αποτέλεσμα της συμφωνίας. Αν κάποιος το κοιτά από την κυβερνητική σκοπιά, τότε βρίσκει λόγους για πανηγυρισμούς. Αν το κοιτά από την αντιπολιτευτική, τότε εστιάζει στο ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε κάτι περισσότερο. Ως άνθρωπος της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας, οφείλω να σταθώ μόνο στα δεδομένα. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος ούτε για διθυραμβικά σχόλια, ούτε όμως και για δάκρυα. Υπάρχει μία συμφωνία που μπορεί να δώσει μία προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.

Εννοείται ότι με την έξοδο από το πρόγραμμα δεν τελειώνουν οι υποχρεώσεις της χώρας, καθώς θα εφαρμοστεί αυστηρή εποπτεία με τριμηνιαίες επιθεωρήσεις, σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχουμε έναντι των δανειστών και την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων. Επίσης πρέπει να δούμε όλες τις λεπτομέρειες, καθώς και αυτές μπορούν να καθορίσουν την στάση των «αγορών».

Η ουσία είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους, «περνά» μέσα από την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την συνετή δημοσιονομική πολιτική για αρκετά χρόνια ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτραπεί να επιστρέψουμε σε εποχές που υπήρχε πληθώρα παροχών και πλέον απαιτούνται στοχευμένες δράσεις για την προστασία των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι απαραίτητα αρνητική, εφόσον όμως ως χώρα αποφασίσουμε συντεταγμένα να εστιάσουμε σε πρωτοβουλίες που μπορούν να στηρίξουν αποτελεσματικά τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες και γενικά να επενδύσουμε στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην προσέλκυση των επενδύσεων, στην εξωστρέφεια και στις αλλαγές που μπορούν να δώσουν ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό πρόσημο, στηριζόμενοι αποκλειστικά στις δυνάμεις και στα «όπλα» που διαθέτουμε.

Κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα και αυτό οφείλουμε να το κατανοήσουμε όλοι. Είναι η ώρα που πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, μέσα από συνέργειες και ήρεμο πολιτικό κλίμα. Η συμφωνία που επετεύχθη, μπορεί να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η χώρα που μέχρι πρότινος ήταν στο χείλος της καταστροφής, είναι σε θέση να ορθοποδήσει και πάλι. Το αν θα τα καταφέρει τελικά, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς. Οι ευθύνες μας βαραίνουν όλους και κανείς δεν έχει δικαίωμα πια να αναζητά δικαιολογίες για την μέχρι σήμερα αρνητική πορεία της οικονομίας μας. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο, μπορούμε όμως να διδαχθούμε από τα λάθη μας και να εξαντλήσουμε τις όποιες πιθανότητες ανάκαμψης μας δίνει η συμφωνία που ανακοινώθηκε τα ξημερώματα της 22ας Ιουνίου.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, θα συνεχίσει τη δράση του για την στήριξη του Έλληνα επιχειρηματία και επαγγελματία, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε της αδράνειας, ούτε και του εφησυχασμού».


 

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης