Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προβλέπει μπλακ άουτ για το 2020 η ΑΗΚ

Προβλέπει μπλακ άουτ για το 2020 η ΑΗΚ

Ο διαγωνισμός της ΑΗΚ προκηρύχθηκε πέρσι

Όχι μόνο το υγροποιημένο φυσικό αέριο φαίνεται πως δεν θα φτάσει έγκαιρα – την 1.1.2020 – για παραγωγή ηλεκτρισμού, ώστε να αποφευχθούν οι βαριές ποινές της Ε.Ε. λόγω ρύπων, αλλά και ο εναλλακτικός σχεδιασμός που αμβλύνει σχετικά το πρόβλημα, η εγκατάσταση συστημάτων καταλυτών στις μονάδες μαζούτ της ΑΗΚ, για συγκράτηση βλαβερών εκπομπών, μπαίνει πλέον σε οριακό πλαίσιο. 

Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός της ΑΗΚ που προκηρύχθηκε πέρσι, μετά από αναβολές και μία ακύρωση, για εγκατάσταση συστημάτων καταλυτών και φίλτρων στα φουγάρα των μονάδων 1, 2 και 3, στο Βασιλικό, σταμάτησε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών ενώ βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των τεχνικών φακέλων των προσφορών.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» την προσφυγή έκανε η αυστριακή εταιρεία ANDRITZ A.G. ένας από τους κολοσσούς σε τέτοια συστήματα, με ιστορία 170 σχεδόν ετών, 26.000 εργαζόμενους, 250 μονάδες παραγωγής και κύκλο εργασιών της τάξης των  €6 δισ. ετησίως.

Η προσφορά της εν λόγω εταιρείας απορρίφθηκε λόγω μη συμμόρφωσης με συγκεκριμένους τεχνικούς όρους του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, η ίδια εταιρεία κατασκεύασε τις μονάδες 1 και 2 στο Βασιλικό, για τις οποίες κρίθηκε τεχνικά επαρκής και για τους καταλύτες, όχι όμως και για τη μονάδα 3 που κατασκεύασε η Ansaldo.

Η ΑΗΚ έφερε ένσταση στη χορήγηση προσωρινών απαγορευτικών μέτρων που θα διακόψουν τη διαδικασία ανάθεσης του έργου –κόστους μερικών δεκάδων εκατομμυρίων– επικαλούμενη θέμα έλλειψης χρόνου για συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και το μεγάλο κόστος που θα έχει αν καθυστερήσει η εγκατάσταση των συστημάτων.

 

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης