Διεθνή

ΗΠΑ: Σήμα κινδύνου από τους παραγωγούς σχιστολιθικού – Οι δασμοί θα πλήξουν τις εξαγωγές

ΗΠΑ: Σήμα κινδύνου από τους παραγωγούς σχιστολιθικού – Οι δασμοί θα πλήξουν τις εξαγωγές

Η ενέργεια μπαίνει στο στόχαστρο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας

Οι προτεινόμενοι από την Κίνα δασμοί στις εισαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ, που αποτελούν μέρος ενός εντεινόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, θα είχαν επιπτώσεις στις πωλήσεις στον μεγαλύτερο πελάτη της αμερικανικής σχιστολιθικής βιομηχανίας, προσθέτοντας νέα πίεση στις τιμές αργού πετρελαίου, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς  ενέργειας που επικαλείται το Reuters.
Η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλλει δασμούς 25% στις εισαγωγές αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στις 6 Ιουλίου, εάν η Ουάσινγκτον προχωρήσει, όπως είχε προγραμματιστεί, με δικούς της δασμούς στα κινεζικά προϊόντα εκείνη την ημέρα.
Η ενέργεια θα προστεθεί για πρώτη φορά σε μια εξελισσόμενη εμπορική διαφορά που πλήττει τις εισαγωγές κινεζικών μετάλλων και ηλιακών συλλεκτών και τις εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού και σόγιας των ΗΠΑ.
Η στόχευση πετρελαίου θέτει το θέμα  "κυριαρχία της ενέργειας" της κυβέρνησης Trump, καθώς ο αμερικανικός σχιστόλιθος έχει πάρει μερίδιο από προμηθευτές της Μέσης Ανατολής στην Ασία.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης για το αργό πετρέλαιο των Η.Π.Α., εισάγοντας περίπου 363.000 βαρέλια ημερησίως κατά τους έξι μήνες που έληξαν τον Μάρτιο.
 Στοιχεία της Thomson Reuters δείχνουν ότι αυτές οι εξαγωγές αυξήθηκαν από τότε που αυξήθηκαν σε μια αναμενόμενη ποσότητα 450.000 bpd τον Ιούλιο.
«Θα βλάψει τον καθένα βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Ron Gasser, αντιπρόεδρος της Mammoth Exploration, παραγωγός σχιστολιθικού στο δυτικό Τέξας. Ενώ το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στην αγορά ακόμη και με δασμούς,  θα αναγκάσει τους παραγωγούς να τοποθετήσουν το πετρέλαιο σε άλλες αγορές  και θα κοστίσει περισσότερο για να αποκτήσουν νέους αγοραστές.
Οι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ αυξάνονται σταθερά μετά την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών αργού στα τέλη του 2015.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης