Τελευταία Νέα

Εκτός διαγωνισμού ΑΠΕ το 75% των αιτήσεων στην κατηγορία των «μεγάλων» φωτοβολταϊκών έργων

Εκτός διαγωνισμού ΑΠΕ το 75% των αιτήσεων στην κατηγορία των «μεγάλων» φωτοβολταϊκών έργων

Το μικρό χρονικό διάστημα από την προκήρυξη των διαγωνισμών έως την υποβολή των αιτήσεων δεν ήταν αρκετό ώστε να ωριμάσουν αδειοδοτικά τα έργα και να προκριθούν

Αρκετά περιορισμένη προδιαγράφεται η συμμετοχή στις 2 από τις 3 κατηγορίες διαγωνισμών ΑΠΕ που θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου, έπειτα από τη χθεσινή (19/6) δημοσίευση από τη ΡΑΕ των προσωρινών καταλόγων συμμετεχόντων στις διαδικασίες.
Έτσι, στον μικρό αριθμό αιτήσεων που είχαν υποβληθεί για νέα αιολικά πάρκα, και οι οποίες ήταν μόλις 14, από χθες προστέθηκε και ο ακόμη μικρότερος αριθμός υποψήφιων «μεγάλων» φωτοβολταϊκών έργων (ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW) που θα πάρουν μέρος στη διαδικασία, αφού δεν ξεπερνούν τα 8.
Το παραπάνω νούμερο αποτελεί τον αριθμό των αιτήσεων για «μεγάλα» φωτοβολταϊκά που πήρε το «πράσινο φως» συμμετοχής στη δημοπρασία.
Όπως είναι φυσικό, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το μέγεθος του ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη κατηγορία, με δεδομένο ότι οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί άγγιζαν τις 34.
Ωστόσο, οι 26 από αυτές (δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από το 75%) σύμφωνα με την αξιολόγηση της ΡΑΕ δεν πληρούσαν τα κριτήρια της προκήρυξης, με συνέπεια να αποκλεισθούν.
Με όρους ισχύος, τα παραπάνω νούμερα σημαίνουν πως από τα 197,21 MW «μεγάλων» φωτοβολταϊκών έργων που υποβλήθηκαν τέθηκαν «εκτός μάχης» τα 144,29 MW, με συνέπεια μόλις 52,92 MW να προκριθούν στην επόμενη φάση. Βέβαια, τυπικά τα νούμερα αυτά μπορεί να ανατραπούν, αφού οι υποψήφιοι επενδυτές των έργων που «κόπηκαν» μπορούν να υποβάλουν ένσταση έως τις 21 Ιουνίου, για επανεξέταση της αίτησής τους.
Ωστόσο, οι λόγοι αποκλεισμού είναι τέτοιοι (όπως η μη υποβολή των εγγυητικών ή η λήξη της άδειας εγκατάστασης) που δεν προοιωνίζονται σημαντικές αλλαγές στους οριστικούς καταλόγους. 

Μικρά περιθώρια για ισχυρό ανταγωνισμό

Αντίθετα, στην περίπτωση των αιολικών σταθμών (εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης των 3 MW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW) δεν αποκλείσθηκε κανένα έργο, κάτι που σημαίνει πως στη δημοπρασία «περνούν» και οι 14 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί.
Ωστόσο, τα μόλις 14 υποψήφια αιολικά έργα, όπως και τα μόλις 8 «μεγάλα» φωτοβολταϊκά, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ισχυρό ανταγωνισμό στις δύο αυτές κατηγορίες και επομένως την υποβολή προσφορών αισθητά χαμηλότερων από τις τιμές εκκίνησης.
Σύμφωνα με αναλυτές, η εξέλιξη αυτή ήταν περίπου αναμενόμενη, με δεδομένο το μικρό χρονικό διάστημα από την προκήρυξη των διαγωνισμών έως την υποβολή των αιτήσεων, το οποίο δεν ήταν επαρκές ώστε αρκετά σχεδιαζόμενα έργα να ωριμάσουν αδειοδοτικά, φτάνοντας μέχρι τη λήψη Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.
Έτσι, επισημαίνουν πως επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις ότι θα ήταν καλύτερο οι διαγωνισμοί να γίνουν τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, αρνητικό ρόλο έπαιξε και η ασάφεια που επικράτησε σχεδόν έως και την τελευταία στιγμή σχετικά με την «τύχη» των εγγυητικών, συνέβαλε κι αυτή στη μικρή συμμετοχή.
Εξάλλου, πολλά «μεγάλα» φωτοβολταϊκά «κόπηκαν» ακριβώς γιατί δεν υπέβαλαν τις απαραίτητες εγγυητικές.
Από την άλλη πλευρά, παράγοντες της αγοράς των φωτοβολταϊκών σημειώνουν πως οι ίδιοι περιορισμοί ίσχυαν και για τα αιολικά πάρκα, στα οποία όμως «πέρασαν» όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν.
Κάτι που δείχνει πως, όσες εταιρείες είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν, είχαν σταθμίσει σωστά τα δεδομένα.
Στον αντίποδα, το υψηλό ποσοστό των αιτήσεων που αποκλείσθηκαν από τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά, σε συνδυασμό με τις εξόφθαλμες αδειοδοτικές εκκρεμότητές τους όπως τη μη ανανεωμένη άδεια εγκατάστασης, καταδεικνύει μία πιο επαμφοτερίζουσα στάση.
Έτσι, ο μεγάλος αριθμός έργων που «κόπηκαν» δεν παραπέμπει σε μία εξίσου υψηλή επενδυτική ωριμότητα του συγκεκριμένου κλάδου.
Όσον αφορά τα «μικρά» φωτοβολταϊκά, ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW, από τις 177 αιτήσεις που υποβλήθηκαν (για έργα συνολικής ισχύος 105,95 MW) «κόπηκαν» οι 28 (13,91 MW).
Έτσι, στον διαγωνισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας, δικαίωμα συμμετοχής έχουν 149 φωτοβολταϊκοί σταθμοί, συνολικής ισχύος 91,62 MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης