Τελευταία Νέα
Απόψεις

Αθ. Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Ανησυχητική η πενταετής στασιμότητα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Αθ. Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Ανησυχητική η πενταετής στασιμότητα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας κατά το 2017 παρουσίασε στασιμότητα και εφέτος διατήρησε την 57η θέση μεταξύ 63 χωρών, την οποία κατείχε και κατά την περσινή χρονιά

O Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ως εθνικός εκπρόσωπος του «Institute for Management Development» (IMD) στην Ελλάδα, δημοσιοποίησε πρόσφατα τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for Management Development (IMD), για το έτος 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας κατά το 2017 παρουσίασε στασιμότητα και εφέτος διατήρησε την 57η θέση μεταξύ 63 χωρών, την οποία κατείχε και κατά την περσινή χρονιά.
Για την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας λαμβάνονται υπόψη τέσσερεις μεγάλες ομάδες παραγόντων/κριτηρίων: η «Οικονομική Αποδοτικότητα», η «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», η «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» και οι «Υποδομές». (συνολικά αξιολογούνται περισσότεροι από 260 δείκτες).

- Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην εξηκοστή πρώτη θέση (61η) για το 2017, μεταξύ των 63 χωρών της κατάταξης.

- Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα βρίσκεται κι εφέτος στην 61η θέση, σημειώνοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 63 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα.

- Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται επιδείνωση κατά δύο θέσεις. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εφέτος κατατάσσεται στην 59η θέση, καταγράφοντας υποχώρηση κατά δύο θέσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά (ήταν στην 57η) , και, τέλος,

- Στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται επίσης επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας κατά μια θέση: συγκεκριμένα από την 39η θέση του 2017, η χώρα μας για το 2018 κατατάσσεται στην 40η θέση, εμφανίζοντας υποχώρηση για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Για το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) επανακάμπτουν στην 1η θέση της κατάταξης του συνολικού δείκτη ανταγωνιστικότητας, από την 4η που βρίσκονταν το 2017, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση το Χονγκ-Κονγκ, το οποίο πλέον καταλαμβάνει τη 2η θέση.
Την 3η θέση διατηρεί για το 2018 η Σιγκαπούρη, στην 4η  θέση «ανεβαίνει» η Ολλανδία, από την 5η θέση που κατείχε το 2017, ενώ η Ελβετία εμφάνισε σημαντική υποχώρηση κατά τρεις θέσεις.
Δυστυχώς, η πενταετής στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας που διαπιστώνει το IMD, αποτελεί το πλέον ανησυχητικό σημάδι για την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια.
Πέντε (5) χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στην 57η θέση μεταξύ 63 χωρών.
Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί είναι τελικά χωρίς αναπτυξιακό αντίκρισμα και έχουν οδηγήσει σε παγίωση της ύφεσης.
Οικονομική ανάκαμψη και νέα αρχή δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη χώρα μας μόνιμο ουραγό στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας.
Γι΄ αυτό μόνον με τις δέουσες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της οικονομίας, με πρώτη αυτή του φορολογικού μας συστήματος, μπορεί η πατρίδα μας να αναδυθεί από την ανυποληψία της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.
Ο ΣΒΒΕ προτείνει να αποφασισθεί έως τον Αύγουστο, το είδος και η μορφή του αναπτυξιακού υποδείγματος που θ΄ ακολουθήσει η χώρα. Σ΄ αυτό το υπόδειγμα, κεντρικό ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσουν η παραγωγική αναδιάρθρωση, η θέσπιση βιομηχανικής πολιτικής για την ενίσχυση της μεταποιητικής βάσης της χώρας και η υλοποίηση ενός δυναμικού σχεδίου για την προσέλκυση κάθε είδους επενδύσεων, με αποκλειστικό στόχο την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Αθανάσιος Σαββάκης
Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης