Ενέργεια

Λακκοτρύπης: Ενδιαφέρον της TOTAL πέραν του τεμαχίου 8

Λακκοτρύπης: Ενδιαφέρον της TOTAL πέραν του τεμαχίου 8

Ο Υπουργός Ενέργειας πρόσθεσε ότι με την ΤΟΤΑL συζητήθηκε και η ανακάλυψη στο τεμάχιο 6, καθώς και η εργασία που γίνεται για να οριστικοποιηθεί το μέγεθος της ποσότητας φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί

 

 
Το ενδιαφέρον του γαλλικού, πετρελαϊκού κολοσσού TOTAL, να διευρύνει τις δραστηριότητές του στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο κ. Λακκοτρύπης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της TOTAL Στέφαν Μισιέλ, ανέφερε ότι η επέκταση του ενδιαφέροντος θα γίνει με διάφορους τρόπους, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς αν το ενδιαφέρον είναι πέραν του τεμαχίου 8, δήλωσε: «Υπάρχει ενδιαφέρον ευρύτερα».

Ο Υπουργός Ενέργειας πρόσθεσε ότι με την ΤΟΤΑL συζητήθηκε και η ανακάλυψη στο τεμάχιο 6, καθώς και η εργασία που γίνεται για να οριστικοποιηθεί το μέγεθος της ποσότητας φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, το τεμάχιο για το οποίο έχει επιδείξει ενδιαφέρον η ΤΟΤΑL είναι το 3.

Ως εκ τούτου, ο γαλλικός κολοσσός αναμένεται να προχωρήσει σε κοινοπραξία με την ιταλική ΕΝΙ, παρέχοντας έτσι πολιτική και στρατιωτική θωράκιση στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Σε ερώτηση εάν η εταιρεία ενδιαφέρεται και για υγροποίηση και για τερματικά, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν έχουμε συζητήσει τρόπους εκμετάλλευσης, ειδικά της ανακάλυψης, διότι πρέπει πρώτα να εκτιμηθεί το μέγεθός της και να φθάσουμε σε έναν οριστικό αριθμό. Αλλά από συζητήσεις που είχαμε στο παρελθόν, η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει με τις απαραίτητες επενδύσεις για τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης των ανακαλύψεων ή των μελλοντικών ανακαλύψεων». Σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας. Κληθείς να πει πότε θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για επικύρωση η αίτηση της TOTAL για συνεργασία με την ΕΝΙ στο τεμάχιο 8, είπε ότι «το θέμα έπρεπε βάσει νόμου να σταλεί στη συμβουλευτική επιτροπή για υδρογονάνθρακες. Έχει σταλεί, η Επιτροπή ζητά κάποιες τυπικές διευκρινίσεις από την εταιρεία και ακολούθως, το θέμα θα έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο για τελική απόφαση». 

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης