Διεθνή

Στα «ύψη» η κατανάλωση φυσικού αερίου το 2017

Στα «ύψη» η κατανάλωση φυσικού αερίου το 2017

Στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, η αύξηση της κατανάλωσης προήλθε από την Κίνα (31 bcm), τη Μέση Ανατολή (28 bcm) και την Ευρώπη (26 bcm)

Κατά 96 δισ κυβικά μέτρα αυξήθηκε η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου το 2017 – η γρηγορότερη που συνέβη από το 2010 – σύμφωνα με την έκθεση της British Petroleum (BP) για τη στατιστική ανασκόπηση της παγκόσμιας ενέργειας 2018.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου, έδειξε ότι το 2017 ήταν ένα τεράστιο έτος για το φυσικό αέριο, με την αύξηση που σημειώθηκε στην παραγωγή και την κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον Spencer Dale, επικεφαλής οικονομολόγο ομάδας της BP, ο μοναδικός παράγοντας που οδήγησε στην παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου πέρυσι ήταν η αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Κίνα, όπου η κατανάλωση αυξήθηκε κατά περισσότερο από 15%, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο της συνολικής αύξησης.

Παράλληλα, ο οικονομολόγος συμπλήρωσε ότι: «Μεγάλο μέρος αυτής της ταχείας επέκτασης μπορεί να βρεθεί πίσω στο σχέδιο δράσης για το περιβάλλον που ανακοινώθηκε το 2013, το οποίο θέτει στόχους για βελτίωση της ποιότητας του αέρα κατά τα επόμενα πέντε χρόνια».

Στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, η αύξηση της κατανάλωσης προήλθε από την Κίνα (31 bcm), τη Μέση Ανατολή (28 bcm) και την Ευρώπη (26 bcm).

Σύμφωνα με την έκθεση, η ρωσική ανάπτυξη ήταν η μεγαλύτερη στα 46 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου , ακολουθούμενη από το Ιράν στα 21 δις.

Η αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας και των Η.Π.Α. (αύξηση κατά 17 και 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αντίστοιχα) και στις εξαγωγές ρωσικού αγωγού (15 δισ.).

Η έκθεση υπογράμμισε ότι η ζήτηση του κινεζικού φυσικού αερίου αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται έντονα αυτό το έτος, αλλά φαίνεται απίθανο ότι η έκταση της περυσινής αύξησης της ζήτησης στη χώρα να επαναληφθεί το 2019 και μετά.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης