Ενέργεια

Αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα σε γεωργικές ζώνες της Κύπρου - Οι αντιδράσεις

Αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα σε γεωργικές ζώνες της Κύπρου - Οι αντιδράσεις

Σοβαρές αντιδράσεις από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και συγκεκριμένα τις αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες ζητούν να μην παραχωρούνται άδειες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε περιοχές που εφαρμόζεται ο αρδευτικός αναδασμός ή σε γόνιμη γη, αλλά να δίνονται άδειες σε άγονη γη

Συνεχίζουν να υποβάλλονται δεκάδες αιτήσεις για έκδοση περιβαλλοντικής έγκρισης και χορήγησης πολεοδομικής άδειας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε ολόκληρη την Κύπρο.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν 11 νέες Μελέτες Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), οι οποίες αφορούν την κατασκευή 11 φωτοβολταϊκών πάρκων σε κρατική γη εντός Γεωργικής Ζώνης (Γ3) στην κοινότητα Αβδελλερό της επαρχίας Λάρνακας, εντός και πλησίον της περιοχής Natura 2000 Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Κόσιη – Παλλουρόκαμπος. Η υποβολή 11 διαφορετικών πολεοδομικών αιτήσεων και περιβαλλοντικών μελετών για 11 φωτοβολταϊκά πάρκα από τον ίδιο φορέα εκμετάλλευσης και το ίδιο γραφείο μελετών, τα οποία αφορούν τον ίδιο τύπο ανάπτυξης στην ίδια περιοχή χωροθέτησης, προκαλούν εύλογο προβληματισμό για πιθανό κατακερματισμό της εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από το προτεινόμενο έργο στην ολότητά του.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», για το θέμα αυτό υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και συγκεκριμένα τις αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες ζητούν να μην παραχωρούνται άδειες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε περιοχές που εφαρμόζεται ο αρδευτικός αναδασμός ή σε γόνιμη γη, αλλά να δίνονται άδειες σε άγονη γη. Θέση την οποία ασπάζεται τόσο η διεύθυνση του Υπουργείου Γεωργίας, όσο και το Τμήμα Γεωργίας. Επιπλέον, το Τμήμα Περιβάλλοντος ζήτησε να μην αδειοδοτείται το κάθε έργο ξεχωριστά, αλλά να διενεργηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη χωροθέτηση τέτοιων έργων.  

Από πλευράς του ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, επισημαίνει με δηλώσεις του στον «Φ» ότι η πολιτική του υπουργείου είναι να διαφυλάσσεται η καλή γεωργική γη, ώστε να υπάρχει επαρκής γόνιμη γη και προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης της γεωργίας. Πρόσθεσε δε ότι το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων σε πολύ καλή, αρδευόμενη και εύφορη γεωργική γη το έθεσε σε πρόσφατη σύσκεψη που είχε με τους υπουργούς Εσωτερικών και Ενέργειας, με θέμα την πολιτική του κράτους για ενεργειακά ζητήματα. Παράλληλα, όπως επισήμανε κατέθεσε εισήγηση για αποτροπή χωροθέτησης έργων ΑΠΕ σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές Natura 2000.

Οι αγροτικές οργανώσεις, με επιστολή ημερομηνίας 23/3/2018, καλούν τον υπουργό Γεωργίας όπως, οι άδειες που παραχωρούνται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών να δίνονται σε άγονη γη και όχι σε περιοχές που εφαρμόζεται ο αρδευτικός αναδασμός ή σε γόνιμη γη. Παράλληλα, αναφέρουν ότι οι αγρότες στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την καλλιεργήσιμη γη τους, αλλά και για να μπορέσουν να επιβιώσουν, ζητούν χαλίτικη, δασική ή ακόμα και τουρκοκυπριακή άγονη γη, την οποία μετατρέπουν με πολλούς κόπους και έξοδα σε γόνιμη. Από τον κ. Καδή ζητούν να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσει η καταστροφική αυτή τακτική.

Απαντώντας στις 4/5/2018 στη σχετική επιστολή των αγροτικών οργανώσεων ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός, Νέα Αγροτική Κίνηση και Ευρωαγροτικός, ο κ. Καδής αφού αναφέρεται στην πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας, υπογραμμίζει ότι αντιλαμβάνεται πλήρως το θέμα που εγείρουν. «Κυρίως όμως αποτελεί αρμοδιότητα των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην έκδοση των σχετικών αδειών (Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Επαρχιακές Διοικήσεις και Δήμοι). Ως εκ τούτου, στις 25/01/18 έχουμε αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία εισηγούμαστε τον καθορισμό κοινής πολιτικής με σκοπό τη διαφύλαξη της γεωργικής γης, από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και άλλων μεμονωμένων αναπτύξεων. Προτίθεμαι να συζητήσω σύντομα το θέμα με τον υπουργό Εσωτερικών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Πρόταση για χωροθέτηση ΑΠΕ σε άγονες περιοχές

Το Τμήμα Γεωργίας, παρά το γεγονός ότι η άποψή του δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την εξέταση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, εκφράζει τις ανησυχίες του για το θέμα αυτό. Επιπλέον, η Περιβαλλοντική Αρχή σε πολλές περιπτώσεις δεν προσκαλεί το Τμήμα Γεωργίας κατά την παρουσίαση των μελετών. 
Πάγια πολιτική του Τμήματος Γεωργίας είναι η διαφύλαξη της καλής γεωργικής γης για γεωργικούς σκοπούς και εισηγείται τη χωροθέτηση τέτοιων εγκαταστάσεων σε ξηρικές / άγονες περιοχές.

Προβληματισμός για σαλαμοποίηση του προτεινόμενου έργου

Την περασμένη εβδομάδα αναρτήθηκαν 11 νέες Μελέτες Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) στο ηλεκτρονικό αρχείο του Τμήματος Περιβάλλοντος, οι οποίες αφορούν στην κατασκευή 11 φωτοβολταϊκών πάρκων σε κρατική γη εντός Γεωργικής Ζώνης (Γ3) στην κοινότητα Αβδελλερό της επαρχίας Λάρνακας, εντός και πλησίον της περιοχής Natura 2000 ΖΕΠ Κόσιη - Παλλουρόκαμπος. Η υποβολή 11 διαφορετικών πολεοδομικών αιτήσεων και περιβαλλοντικών μελετών για 11 φωτοβολταϊκά πάρκα από τον ίδιο φορέα εκμετάλλευσης και το ίδιο γραφείο μελετών, τα οποία αφορούν στον ίδιο τύπο ανάπτυξης στην ίδια περιοχή χωροθέτησης, προκαλούν εύλογο προβληματισμό για πιθανό κατακερματισμό της εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από το προτεινόμενο έργο στην ολότητά του.

Τα 11 φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν συνολική ισχύ παραγωγής ενέργειας 45.18 MW και καταλαμβάνουν συνολική έκταση 668.743 τ.μ. Χωροθετούνται σε εφτά τεμάχια κρατικής ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία έχει εκμισθωθεί στον φορέα εκμετάλλευσης πριν από την έκδοση περιβαλλοντικής έγκρισης και τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας. Όλα ανεξαιρέτως τα τεμάχια βρίσκονται σε Γεωργική Ζώνη (Γ3). Τα 4 φωτοβολταϊκά πάρκα εμπίπτουν εντός, τα 3 εφάπτονται και τα υπόλοιπα 4 χωροθετούνται πλησίον (μεταξύ 1.200-1.500 μέτρων στα νότια) της περιοχής Natura 2000 ΖΕΠ Κόσιη - Παλλουρόκαμπος. 

Η περιοχή ΖΕΠ Κόσιη - Παλλουρόκαμπος καθορίστηκε τον Οκτώβριο του 2007 και έχει έκταση 3.720 εκτάρια. Η περιοχή βρίσκεται βόρεια της πόλης της Λάρνακας και νοτιοανατολικά της πόλης της Λευκωσίας. Εκτείνεται από την κοινότητα Ορόκλινης στα ανατολικά μέχρι την κοινότητα Λουρουτζίνας στα δυτικά, καλύπτοντας μια αρκετά μεγάλη έκταση στην επικράτεια των δήμων Αραδίππου και Αθηένου και των κοινοτήτων Τρούλλων, Ορόκλινης, Κελλιών, Αβδελλερού, Κόσιης, Λουρουτζιήνας και Πετροφάνι. 

Χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες πεδιάδες, στις οποίες παρεμβάλλονται λοφώδεις και αναδασωμένες περιοχές. Καλύπτεται από ένα μωσαϊκό βλάστησης, αποτελούμενο από φρύγανα, πευκοδάση, ελαιώνες και παραδοσιακές καλλιέργειες, κυρίως σιτηρών και άλλων δημητριακών. Στην περιοχή απαντώνται απότομες πλαγιές και βραχώδεις εξάρσεις που δημιουργούν μικρής κλίμακας και έκτασης αργάκια και φαράγγια, καθώς και εφήμερα ποτάμια που προσθέτουν ποικιλότητα στο τοπίο.

Η σημασία της περιοχής Natura 2000 ΖΕΠ Κόσιη - Παλλουρόκαμπος έγκειται στην παρουσία εκτεταμένων εκτάσεων αδιατάρακτης φρυγανικής βλάστησης με σχετικά μικρές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, καθώς και στην ποικιλότητα του τοπίου που δημιουργεί ένα μωσαϊκό βιοτόπων για την πτηνοπανίδα.

Συγκεκριμένα, η περιοχή καθορίστηκε ως ΖΕΠ για 6 είδη του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας για τη Διατήρηση των Άγριων Πτηνών (2009/147/ΕΚ) που αναπαράγονται στην περιοχή σε σημαντικούς αριθμούς, το Διπλογέρακο, την Κράγκα, την Τρουλλουρία και τον Μαυροτράσιηλο, καθώς και τα δυο ενδημικά είδη της Κύπρου, την Σκαλιφούρτα και τον Τρυπομάζη.

Στην ίδια περιοχή σχεδιάζεται η εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 22 MW, το οποίο χωροθετείται εντός και πλησίον της περιοχής ΖΕΠ Κόσιη - Παλλουρόκαμπος. Για το συγκεκριμένο έργο χορηγήθηκε περιβαλλοντική έγκριση μέσω θετικής Γνωμάτευσης ΜΕΕΠ τον Απρίλιο του 2007, ενώ τον Αύγουστο 2009 χορηγήθηκε πολεοδομική άδεια. Το έργο δεν υποβλήθηκε σε δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων στους οικοτόπους και τα είδη της περιοχής Natura 2000. Η κατασκευή του έργου δεν έχει ξεκινήσει. Το έργο χωροθετείται σε κρατική δασική γη και αποτελείται από 11 ανεμογεννήτριες, οι 10 εκ των οποίων εμπίπτουν εντός της περιοχής Natura 2000 και η μία εφάπτεται της περιοχής Natura 2000.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης