Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Νορβηγία προωθεί την δημιουργία πλωτών αιολικών πάρκων

Η Νορβηγία προωθεί την δημιουργία πλωτών αιολικών πάρκων

Τα πλωτά αιολικά πάρκα θεωρούνται δυνητικά πιο εφικτά για χρήση σε βαθύτερα νερά

Ο υπουργός Ενέργειας της Νορβηγίας θα συναντηθεί με εταιρείες την Τετάρτη για να συζητήσει την πιθανή κατασκευή υπεράκτιων πλωτών αιολικών πάρκων, δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή 15/6/2017.
Η συνάντηση είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της υπεράκτιας πλωτής ηλεκτροπαραγωγής, αφού η κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα επιδιώξει να φιλοξενήσει τέτοια σχέδια.
"Την Τετάρτη την επόμενη εβδομάδα θα έχω μια συνάντηση με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς και θα συζητήσουμε τόσο τη διαδικασία ανοίγματος όσο και το κανονιστικό πλαίσιο", ανέφερε ο Terje Soeviknes.
Σε αντίθεση με τις ανεμογεννήτριες ανοικτής θαλάσσης που είναι στερεωμένες στον βυθό της θάλασσας, τα πλωτά αιολικά πάρκα θεωρούνται δυνητικά πιο εφικτά για χρήση σε βαθύτερα νερά.
Ο υπουργός δεν ονόμασε καμία επιχείρηση, αλλά η Equinor της Νορβηγίας, η οποία άλλαξε πρόσφατα το όνομά της από Statoil για να ενισχύσει την εστίασή της στην ανανεώσιμη ενέργεια, δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στην πρώτη τέτοια προσφορά της χώρας αν υπάρχουν επιδοτήσεις.
Η εταιρεία δήλωσε τον Μάιο ότι αναμένεται να εγκατασταθούν παγκοσμίως περίπου 13 gigawatt (GW) πλωτών υπεράκτιων πάρκων παγκοσμίως μέχρι το 2030 και θα επιτύχει "δίκαιο" μερίδιο.
Η Equinor είναι επίσης ο ιδιοκτήτης του πρώτου πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο, ενός πάρκου 30 μεγαβάτ που ονομάζεται Hywind στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας και ήδη ωριμάζει ένα έργο στη Νορβηγία για να συνδυάσει την πλωτή αιολική ενέργεια με τις πετρελαϊκές πλατφόρμες.
Ο υπουργός ενέργειας της Νορβηγίας αναμένεται να ολοκληρώσει τις συζητήσεις μέσα σε λίγους μήνες.
"Μέχρι το φθινόπωρο ελπίζω ότι θα έχουμε μια πρόταση. Ίσως πρέπει να περάσουμε από το κοινοβούλιο με αυτό", ανέφερε.
Η Νορβηγία είναι ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη και έχει μείνει πίσω σχετικά με τους γείτονες της στις εξελίξεις στην αιολική ενέργεια.


 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης