Διεθνή

Η Αργεντινή θα εξάγει φυσικό αέριο στη Χιλή μέχρι το τέλος του 2018

Η Αργεντινή θα εξάγει φυσικό αέριο στη Χιλή μέχρι το τέλος του 2018

Η πρώτη ροή φυσικού αερίου στις Άνδεις θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Χιλής

Η Αργεντινή θα αρχίσει να εξάγει φυσικό αέριο στη γειτονική Χιλή πριν από το τέλος του έτους, ανακοίνωσαν οι υπουργοί ενέργειας των δύο χωρών την Πέμπτη 14/6/2018, καθώς αυξάνεται η παραγωγή του πεδίου σχιστόλιθου Vaca Muerta.
Οι δύο χώρες της Νότιας Αμερικής είχαν προηγουμένως υπογράψει συμφωνίες που επέτρεπαν την εξαγωγή φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά απαιτούσαν  επανεισαγωγή ισοδύναμου ποσού εντός δώδεκα μηνών.
Σύμφωνα με το Reuters οι εταιρείες της Χιλής προβαίνουν σε συνομιλίες για να υπογράψουν συμφωνίες εισαγωγής και η πρώτη ροή φυσικού αερίου στις Άνδεις θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Χιλής, Susana Jimenez, σε συνέντευξη στην Bariloche της Αργεντινής στη σύνοδο των G20.
"Βλέπουμε μια μεγάλη ευκαιρία για αμοιβαίο όφελος", σημείωσε, προσθέτοντας ότι το αέριο μπορεί να έρθει τόσο από τη λεκάνη του Neuquen, στο Vaca Muerta, όσο και από την λεκάνη Austral στη νότια Αργεντινή.
Το αέριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρισμού, την αντικατάσταση των εισαγωγών από αλλού ή για τη θέρμανση κατοικιών σε περιοχές όπου οι οικογένειες εξακολουθούν να εξαρτώνται από το ξύλο, μια πηγή ρύπανσης στην περιοχή, δήλωσε η Jimenez. Η Χιλή παράγει μόνο λίγους υδρογονάνθρακες.
Οι απεριόριστες εξαγωγές θα αποτελέσουν σημείο καμπής στο εμπόριο ενέργειας στην περιοχή.
Η Αργεντινή ήταν κάποτε κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου στη Χιλή, αλλά μετά από μια διπλωματική κρίση στα μέσα της δεκαετίας του 2000, διέκοψε τις αποστολές όταν οι προμήθειες της ήταν χαμηλές.
Η Αργεντινή βρίσκεται  στο No 2 των αποθεμάτων  σχιστολιθικού φυσικού αερίου, αλλά εξακολουθεί να είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο του 2015, ο Πρόεδρος Mauricio Macri προσπάθησε να χαλαρώσει τους κανόνες εργασίας και να ενισχύσει τις υποδομές για να προσελκύσει επενδύσεις.
Η άνοδος της παραγωγής από το Vaca Muerta θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να εξάγει περισσότερα από όσα εισάγει μέχρι το 2021, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Αργεντινής Juan Jose Aranguren σε συνέντευξη Τύπου. Η χώρα πρόκειται να εισάγει λίγο πάνω από 50 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) φέτος, από 68 πέρυσι και 90 το 2015.
Η Αργεντινή εξακολουθεί να χρειάζεται τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου για να καλύψει την αιχμή της χειμερινής ζήτησης, αλλά το καλοκαίρι του νότιου ημισφαίριου θα μπορούσε να δει ένα πλεόνασμα, δήλωσε ο Aranguren.
"Αυτό το καλοκαίρι θα αρχίσουμε να υπογράφουμε άδειες για εξαγωγή φυσικού αερίου στη Χιλή χωρίς περιορισμούς", ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης