Ενέργεια

Μέχρι και το 2020 υποχρεούται σε δημοπρασίες φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ – Τι προβλέπει τροπολογία του ΥΠΕΝ

Μέχρι και το 2020 υποχρεούται σε δημοπρασίες φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ – Τι προβλέπει τροπολογία του ΥΠΕΝ

Με βάση την τροπολογία, θα πρέπει να πραγματοποιούν δημοπρασίες οι προμηθευτές που με μερίδιο αγοράς ίσο ή μεγαλύτερο του 40%

Ποσότητες φυσικού αερίου σε τρίτους μέσω δημοπρασιών ακόμη και όταν τα μερίδιό της υποχωρήσει κάτω του 60% θα είναι υποχρεωμένη να διαθέτει η ΔΕΠΑ μέχρι και το 2020.
Η υποχρέωση των δημοπρασιών που τελούσε μέχρι σήμερα στο πλαίσιο δεσμεύσεων της εταιρίας έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού θεσμοθετείται για πρώτη φορά με τροπολογία που κατέθεσε χθες στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η οποία μάλιστα καταργεί το όριο του 60% που έθεσε η ΔΕΠΑ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε αποδεκτό.
Η τροπολογία, η οποία φωτογραφίζει τη ΔΕΠΑ, προβλέπει ότι προμηθευτές φυσικού αερίου με υψηλό μερίδιο αγοράς υποχρεούνται να υλοποιούν πρόγραμμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών ποσοτήτων φυσικού αερίου ετησίως μέχρι την 31/12/2020.

Προμηθευτής με υψηλό μερίδιο αγοράς θεωρείται, με βάση την τροπολογία, ο προμηθευτής που καλύπτει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 40% της συνολικής ετήσιας ποσότητας φυσικού αερίου που προμηθεύονται στην Ελλάδα οι Επιλέγοντες Πελάτες, δηλαδή όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου.
Η ΔΕΠΑ υλοποιεί από το 2014 πρόγραμμα δημοπρασιών μέσω του οποίου διέθετε αρχικά το 10% των ετήσιων ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύεται, ποσοστό που από το 2016 ανέβηκε σταδιακά και έφτασε το 2018 στο 17%.
Η ΔΕΠΑ έχει χάσει μέχρι σήμερα μέσω των δημοπρασιών το 30% περίπου της αγοράς και με τη νέα ρύθμιση μεγαλώνει η έκθεση της εταιρίας σε δημοπρασίες στις οποίες διαθέτει ποσότητες φυσικού αερίου κάτω του κόστους, ακόμη και με μερίδιο λίγο πάνω από το 40%.
Η εξέλιξη αυτή καθιστά αμφίβολη τη βιωσιμότητά της τη στιγμή που θα πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης