Διεθνή

Ιστορική συνάντηση Trump και Kim Jong Un - Η χειραψία και όλα όσα είπαν

Ιστορική συνάντηση Trump και Kim Jong Un - Η χειραψία και όλα όσα είπαν

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη ιστορική συνάντηση του Trump με τον Kim Jong Un ωστόσο το φλέγον ζήτημα είναι η αποπυρηνικοποίηση

Κοινή δήλωση στην οποία αποτυπώνεται το εξόχως θετικό κλίμα που επικράτησε στην ιστορική συνάντηση που είχαν νωρίτερα στη Σιγκαπούρη υπέγραψαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un.
Στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της υπογραφής της κοινής δήλωσης ο Trump εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνάντηση, υποστήριξε πως οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου θα αρχίσουν γρήγορα και υποστήριξε ότι υπογράφει ένα πολύ περιεκτικό κείμενο, παραπέμποντας για τις λεπτομέρειες στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει αργότερα.
Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Kim Jong Un και ότι η σχέση τους πλέον θα είναι πολύ διαφορετική από ότι ήταν στο παρελθόν..
Από την πλευρά του ο Kim υποστήριξε ότι σήμερα έγινε μια ιστορική συνάντηση και υπογράφεται ένα ιστορικό έγγραφο, τονίζοντας πως ο κόσμος θα δει την αλλαγή, πως αφήνουμε πίσω το παρελθόν και πως αρχίζει μια νέα εποχή.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος Trump προσκάλεσε τον Kim να τον επισκεφθεί στο Λευκό Οίκο.
Το ιδιαίτερα θετικό και αισιόδοξο κλίμα, στο οποίο πραγματοποιείται από τα ξημερώματα η ιστορική συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un στη Σιγκαπούρη είχε αποτυπωθεί από την πρώτη στιγμή.
Μετά την ολοκλήρωση του γεύματος εργασίας που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Trump έδωσε το κλίμα των συναντήσεων, αναφέροντας πως υπήρξε πολύ μεγάλη πρόοδος.
"Υπήρξε πολύ μεγάλη πρόοδος.
Πραγματικά πολύ θετική.
Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλύτερα από ότι θα περίμενε κανείς.
Πηγαίνουμε τώρα για την υπογραφή" ανέφερε σε δηλώσεις του ο Trump μετά την ολοκλήρωση του γεύματος εργασίας.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους τι εννοεί με τις υπογραφές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι "θα το μάθετε πολύ σύντομα".
Σύμφωνα με το CNN, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un θα υπογράψουν μια συμφωνία στην οποία θα αναγνωρίζουν την πρόοδο των μεταξύ των συνομιλιών και με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν για τη διατήρηση του θετικού αυτού momentum.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι έχουν συζητήσει και προφανώς συμφωνήσει οι Donald Trump και Kim Jong Un.
Πριν το γεύμα εργασίας, Trump και Kim είχαν μια ιδιωτική συνάντηση, παρουσία μόνο των διερμηνέων τους, η οποία διήρκεσε 41 λεπτά ενώ το θετικό κλίμα μεταξύ τους αποτυπώθηκε από την πρώτη στιγμή και την χειραψία που είχαν με φόντο τις σημαίες των κρατών τους.
Θα έχουμε καταπληκτική σχέση με τον Kim Jong Un δεν έχω καμία αμφιβολία δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.
Ο
Kim Jong Un ο αρχηγός της Βόρειος Κορέα απάντησε "χαίρομαι για την συνάντηση κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, τα πάντα"
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα τουλάχιστον μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας ενώ δεν έλειψαν και αστεία μεταξύ τους.
Ο Kim Jong Un δήλωσε επίσης ότι "ξεπέρασαμε όλα τα είδη σκεπτικισμού και τις εικασίες για αυτή τη σύνοδο κορυφής και πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για την ειρήνη».
"Εργαζόμενοι μαζί θα φροντίσουμε ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη", απάντησε ο Trump
Ο Kim πήρε ξανά τον λόγο και τόνισε "θα υπάρξουν προκλήσεις μπροστά, αλλά θα συνεργαστούμε με τον Trump"
Ο Trump απάντησε ότι "όλα αυτά είναι καλά για την ειρήνη"
Trump και Kim βάδισαν από αντίθετες κατευθύνσεις για να βρεθούν πάνω στο κόκκινο χαλί, με φόντο σημαίες των χωρών τους εναλλάξ.
Η χειραψία τους ήταν ιστορική καθώς είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ συναντάται με τον αρχηγό του κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.
Μετά τη χειραψία στάθηκαν σοβαροί μπροστά στους φωτογράφους με τα χέρια στο πλάι.
Ο Trump έδωσε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη στον Kim καθώς βάδιζαν ο ένας πλάι στον άλλο στον διάδρομο του ξενοδοχείου Capella προς τον χώρο όπου θα είχαν κατ' ιδίαν συζήτηση.

Τα πρώτα 60 δευτερόλεπτα της συνάντησης Trump – Kim – Τι έδειξε η γλώσσα του σώματος

Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένο από σήμερα τα ξημερώματα στην ιστορική συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump και του ηγέτη της Β. Κορέας, Kim Jong Un στη Σιγκαπούρη.
Αν και ελάχιστες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει από ότι έχουν συζητήσει οι δύο ηγέτες για το μείζον θέμα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, πολλοί στέκονται στην εικόνα που έστειλαν οι δύο τους κατά τη συνάντηση τους.
Σύμφωνα με το Reuters, κατά τις πρώτες στιγμές της συνάντησης τους Trump και Kim προσπάθησαν να μεταδώσουν μια σοβαρή εικόνα αυτοελέγχου ενώ στα πρώτα 60 δευτερόλεπτα και οι δύο προσπάθησαν να έχουν τον έλεγχο του συνομιλητή του.
«Η χειραψία τους φαίνεται να είναι μεταξύ δύο συνομηλίκων» ανέφερε στο Reuters η Karen Leong managing director στο Influence Solutions και ειδική στη γλώσσα του σώματος, επισημαίνοντας ότι «ο Trump φάνηκε να έχει επίγνωση αυτού του γεγονότος και ότι έπρεπε να περάσει την εικόνα ότι αυτός είναι ο αρχηγός».
Όπως λέει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν αυτός που μίλησε περισσότερο με τον Kim να τον ακούει προσεκτικά, και στρέφοντας το βλέμμα του σε αυτόν τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και ενώ κατευθύνονταν στον χώρο όπου θα είχαν τις ιδιωτικές τους συνομιλίες.
Ωστόσο, χτύπησε φιλικά τον ώμο του Trump, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι έχει τον έλεγχο της συνάντησης.
O Trump, ο οποίος έχει τη διπλάσια ηλικία από τον Kim, ήταν αυτός που οδήγησε το συνομιλητή του στην αίθουσα των συζητήσεων.
Όπως υποστηρίζει πάντως η Karen Leong και οι δύο ηγέτες δυσκολεύτηκαν να κρύψουν τη νευρικότητα τους από τη στιγμή που έκατσαν στην αίθουσα, με τον Trump να έχει ένα μαζεμένο χαμόγελο και να παίζει με τα χέρια του και με τον Kim να κοιτάζει προς το έδαφος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ιστορική σύνοδος κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un στη Σιγκαπούρη θα μπορούσε να "είναι πολύ ενδιαφέρουσα", καθώς οι αξιωματούχοι και των δύο χωρών προσπάθησαν να περιορίσουν τις διαφορές σχετικά με τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών στην κορεατική χερσόνησο.









Ο Kim, ένας από τους πιο απρόσιτους ηγέτες του κόσμου, πραγματοποίησε ξενάγηση στις τοποθεσίες στην προκυμαία της Σιγκαπούρης, την παραμονή της συνόδου κορυφής που πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα σε νησιωτικό θέρετρο.
Ενώ ο Trump ήταν αισιόδοξος για τις προοπτικές της συνόδου κορυφής μεταξύ των παλαιών εχθρών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Rompeo επεσήμανε πριν από την πρώτη κρίσιμη συνάντηση των ηγετών των Η.Π.Α. και της Βόρειας Κορέας, θα πρέπει να δούμε εάν ο Kim είναι ειλικρινής για το σχέδιο αποπυρηνικοποίησης.
Αξιωματούχοι των δύο πλευρών διεξήγαγαν συνομιλίες τελευταίας στιγμής με στόχο να τεθούν οι βάσεις για μια συνάντηση που ήταν σχεδόν αδιανόητη μόλις πριν από μήνες, όταν οι δύο ηγέτες αντάλλασαν απειλές και προετοιμάζονταν πόλεμο.
Οι αμερικανοί είναι αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία ώστε να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας που απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να αλλάξουν οι σχέσεις των δύο χωρών και να υπάρξει ειρήνη και ευημερία στη Βόρεια Κορέα.
Μέχρι τώρα η Βόρεια Κορέα έχει δείξει ελάχιστη διάθεση για την παράδοση πυρηνικών όπλων που θεωρεί ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της δυναστείας του Kim.
«Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε στο παρελθόν ότι είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση και είμαστε πρόθυμοι να δούμε αν αυτές οι λέξεις αποδειχθούν ειλικρινείς δήλωσε ο Rompeo.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα είχαν προχωρήσει "πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν" και ότι η Trump θα εγκαταλείψει τη Σιγκαπούρη την Τρίτη το βράδυ ενώ είχε προγραμματιστεί να φύγει την Τετάρτη 13 Ιουνίου.
Ο Kim αναμένεται να φύγει την Τρίτη το απόγευμα από την Σιγκαπούρη.
Ο Kim με εκπαίδευση στην Ελβετία, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι 34 ετών, δεν έχει αφήσει την απομονωμένη χώρα του από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2011, εκτός από την επίσκεψη στην Κίνα και την κορεατική πλευρά της συνοριακής αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, η οποία χωρίζει την Βόρεια και Νότιο Κορέα.
Ο Kim περπατούσε κατά μήκος ενός περιπάτου κοντά στο Merlion, ένα γιγάντιο άγαλμα και ένα σιντριβάνι, ενός μυθικού πλάσματος, μισού λιονταριού και μισού ψαριού - της ανεπίσημης μασκότ της Σιγκαπούρης.
Η σπάνια δημόσια εμφάνιση του Kim, κυματίζοντας και χαμογελώντας στους θεατές, προσθέτει την πιο ευχάριστη εικόνα του νέου ηγέτη που προέκυψε από τη σύνοδο κορυφής του τον Απρίλιο με τον ηγέτη της Νότιας Κορέας Moon Jae-in.
Μόλις πριν από λίγους μήνες, ο Kim ήταν διεθνής παρίας καθώς κατηγορήθηκε ότι διέταξε τη δολοφονία του θείου του και δεκάδων αξιωματούχων ύποπτων για αποστασία.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το Trump θα πραγματοποιήσει μια συνάντηση με τον Kim την Τρίτη στο μικρό νησί Sentosa.
Πολλοί ειδικοί με την Βόρεια Κορέα, μία από τις πιο απρόβλεπτες χώρες στον κόσμο, παραμένουν σκεπτικιστές.
Ο Kim θα εγκαταλείψει εντελώς τα πυρηνικά όπλα.
Πιστεύουν ότι η δέσμευση της Kim έχει ως στόχο να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν τις σκληρές κυρώσεις που έχουν προκαλέσει ασφυξία στην χώρα.
O πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης με τον Kim Jong Un της Βόρειας Κορέας
Προβολή εικόνας στο Twitter


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης