Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Lagarde και Merkel θα επιβεβαιώσουν τις διαφωνίες για το ελληνικό χρέος – Το ΔΝΤ μένει ως τεχνικός σύμβουλος

Lagarde και Merkel θα επιβεβαιώσουν τις διαφωνίες για το ελληνικό χρέος – Το ΔΝΤ μένει ως τεχνικός σύμβουλος

Το ΔΝΤ θα παραμείνει στην μεταμνημονιακή φάση σε ρόλου τεχνικού συμβούλου όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Κύπρου

Τις διαφωνίες τους για το ελληνικό χρέος θα επιβεβαιώσουν σήμερα 11/6 στις 18:00 στο Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde.
Έχει καταστεί κατανοητό ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα αυτό πρέπει να θεωρείται 100% σίγουρο ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι να ανακοινωθεί ότι το Ταμείο θα παραμείνει τεχνικός σύμβουλος στην μεταμνημονιακή φάση.
Πάντως αρκετοί βουλευτές τόσο από το CDU όσο και από το CSU φέρονται να επεξεργάζονται την εκτίμηση που είχε γίνει από το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ επί των ημερών του Schaeuble, βάσει της οποίας η πρόταση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει ένα κόστος της τάξης των 80 με 100 δις ευρώ..
Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου των CDU/CSU σε ζητήματα προϋπολογισμού Eckhardt Rehberg, ο οποίος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Rheinische Post υποστήριξε ότι «το τίμημα για μια συμμετοχή είναι υπερβολικό, μιας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την γερμανική βουλή να εγκρίνει ελαφρύνσεις ύψους περίπου 100 δις. ευρώ».
«Σε περίπτωση που γίνει δεκτός αυτός ο όρος, τότε εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιμείνουμε στη συμμετοχή του ΔΝΤ και έτσι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς το Ταμείο» ανέφερε ο Rehberg, ο οποίος σχετικά με τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε ότι «διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις».
«Οι ελαφρύνσεις ωστόσο πρέπει να περιορισμένες.
Τα οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με τα στοιχεία του προϋπολογισμού των τελευταίων δύο ετών να είναι καλύτερα από  ότι αναμένονταν», είπε ο εκπρόσωπος σε ζητήματα προϋπολογισμού.

Εν τω μεταξύ, και η καγκελάριος Merkel υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται.
Σε δηλώσεις της στις 10 Ιουνίου σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD η καγκελάριος υποστήριξε ότι «και στην Ελλάδα η κατάσταση βελτιώνεται, επισημαίνοντας ότι κατά το παρελθόν δέχθηκε πολλές ύβρεις στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, καθώς έπρεπε να κάνει «το σωστό» σε ότι αφορά στην κρίση του ευρώ.
«Έχω δεχθεί τόσες ύβρεις στην Ελλάδα.
Τόσες ύβρεις στην Πορτογαλία.
Και λίγα χρόνια μετά, ήμουν στην Πορτογαλία.
Υπήρχε εξαιρετική ατμόσφαιρα, πήγα βόλτα με τον πορτογάλο πρωθυπουργό στο Πόρτο κατά μήκος του ποταμού» υπογράμμισε η Merkel.
«Άρα πρέπει κάποιες φορές να περάσεις δύσκολη περίοδο προκειμένου μετά να γίνεις συμπαθής και πάλι.
Πρέπει να κάνεις το σωστό.
Και κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, απέκτησα και πολλούς αντιπάλους» τόνισε η καγκελάριος.

Χαοτική η διαφορά μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Χαοτική είναι η διαφορά μεταξύ της γερμανικής πρότασης για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και της λύσης που θεωρεί το ΔΝΤ ως βέλτιστη για την Ελλάδα.
Αν και Γερμανία και ΔΝΤ έχουν κοινή γραμμή σε ορισμένα ζητήματα στο χρέος υπάρχει τεράστιο χάσμα.
Συμφωνούν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πιστωτική γραμμή αλλά διαφωνούν στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.
Με βάση ορισμένους υπολογισμούς η Γερμανική πρόταση θα μπορούσε να ωφελήσει το ελληνικό χρέος 25 δισεκ. και το ΔΝΤ ζητάει 80 δισεκ. πρόκειται για μια χαοτική διαφορά 55 δισεκ..
Οι υπολογισμοί προφανώς είναι με αναγωγή σε παρούσες αξίες.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία επιμένει ότι με βάση τις νέες παρεμβάσεις στο χρέος συν τα 10 δισεκ. που κερδίζει σε ετήσια βάση από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προκύπτει ένα όφελος που μπορεί να θεωρηθεί γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Όμως με την προσέγγιση αυτή διαφωνούν τόσο το ΔΝΤ όσο και οι αγορές.
Το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει ότι μια γενναία επίλυση του ελληνικού χρέους χωρίς haircut θα ήταν 80 δισεκ. από 100 δισεκ. που αρχικώς είχε υπολογιστεί.
Προφανώς οι αγορές θα ενθουσιάζονταν με την πρόταση του ΔΝΤ και σίγουρα δεν θα ενθουσιαστούν με την πρόταση της Γερμανίας.
Το ΔΝΤ όπως αναφέρει σε άλλο ρεπορτάζ το bankingnews έχει συμφωνήσει
1)Να μην συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος και ταυτόχρονα η Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή.
Η Γερμανία είναι ξεκάθαρη στο θέμα αυτό, θα είναι λάθος για τις αγορές και λάθος πολιτικό η Ελλάδα να πάει με προληπτική πιστωτική γραμμή.
2)Το ΔΝΤ θα παραμείνει στην μεταμνημονιακή φάση σε ρόλου τεχνικού συμβούλου θα συμμετέχει στις ομάδες των δανειστών που θα επισκέπτονται την Ελλάδα 3 ή 4 φορές τον χρόνο και θα συντάσσει διαφορετική έκθεση προόδου όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Κύπρου.
Το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί ότι η Ελλάδα οδηγείται σε ήπια επίλυση του μη βιώσιμου χρέους και αυτό θα καταγραφεί στην έκθεση βιωσιμότητας DSA που θα δημοσιευθεί τον Ιούλιο 2018.
Στην έκθεση βιωσιμότητας το ΔΝΤ θα αναφέρει ότι στο δυσμενές σενάριο το ελληνικό χρέος μετά το 2035 δεν θα είναι βιώσιμο.
3)Να σημειωθεί ότι η επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα είναι 5 χρόνια η Γερμανία δέχθηκε τα 3 χρόνια να γίνουν 5 χρόνια όταν το ΔΝΤ ζητούσε 15 χρόνια και οι αγορές τουλάχιστον 10 χρόνια.
4)Το 20% με 25% των μέτρων διευθέτησης του χρέους θα δοθούν εμπροσθοβαρώς αρχές Φθινοπώρου του 2018 και τα υπόλοιπα 75% με 80% οπισθοβαρώς σε βάθος χρόνου.
Να σημειωθεί ότι έχει περάσει η Γερμανική πρόταση που θέλει τα μέτρα για το χρέος θα δίδονται τμηματικά και τις εγκρίσεις θα τις δίνει το εκάστοτε Eurogroup.
Προφανώς και απορρίφθηκε η πρόταση για αυτόματο μηχανισμό που θα ενεργοποιείται όταν υπάρχουν αποκλίσεις στο ελληνικό ΑΕΠ με βάση την γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος.
5)Από τα 10 δισεκ. του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα αποπληρωθούν τα 6 δισεκ. ή 7 δισεκ. και θα απομείνουν τα 3-4 δισεκ.
Το Ταμείο όπως έχει συμφωνηθεί θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος στην μεταμνημονιακή Ελλάδα.
6)Ακόμη θέματα όπως μερική αποπληρωμή δανείων GLF τα διακρατικά δάνεια 52,9 δισεκ.
Είχε προταθεί να αποπληρωθούν δάνεια GLF λήξης 2026 με 2029 αλλά δεν έχει παρθεί καμία απόφαση.
Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα δοθούν τμηματικά τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ANFA ή SNP ή εάν θα αποπληρωθούν μερικώς τα ομόλογα αυτά.
Προφανώς οι μερικές αποπληρωμές σε ΔΝΤ, ANFA, GLF θα γίνουν από τον ESM τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης.

Πως θα αντιδράσουν οι αγορές;

Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι ένα πως θα αντιδράσουν οι αγορές.
Οι αγορές δεν θα ενθουσιαστούν από τα προτεινόμενα μέτρα.
Ωστόσο η στάση των αγορών θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην Ιταλία.
Εάν στην Ιταλία η κατάσταση ηρεμήσει είναι πιθανό η επίδραση της ήπιας έως άνευρης λύσης για το ελληνικό χρέος των γερμανών να είναι μεγαλύτερη.
Το συμπέρασμα είναι ότι η λύση στο ελληνικό χρέος είναι εντυπωσιακά χαμηλού βεληνεκούς αλλά εάν η κατάσταση στην Ιταλία έχει ηρεμήσει μπορεί να έχει κάποια – έστω και πολύ περιορισμένη – θετική επίδραση.
Εάν η κατάσταση στην Ιταλία συνεχίζει να είναι τεταμένη ειδικά στην αγορά ομολόγων, τότε η επίδραση των μέτρων διευθέτησης του ελληνικού χρέους θα είναι μηδενικού αποτελέσματος.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης