Commodities

Eurofer: Η αύξηση των εισαγωγών χάλυβα στην ΕΕ το 2018 συνδέεται άμεσα με τους δασμούς των ΗΠΑ

tags :
Eurofer: Η αύξηση των εισαγωγών χάλυβα στην ΕΕ το 2018 συνδέεται άμεσα με τους δασμούς των ΗΠΑ

Η Eurofer κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει διασφαλίσεις - υπό μορφή δασμών και ποσοστώσεων - στις εισαγωγές χάλυβα της ΕΕ

Η άνοδος των ευρωπαϊκών εισαγωγών χάλυβα κατά 8% φέτος είναι άμεσο αποτέλεσμα των δασμών εισαγωγής που επέβαλε η  Ουάσινγκτον στο μέταλλο, γεγονός που προκάλεσε την εκτροπή των εμπορικών ροών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε  την Πέμπτη 7/6/2018 η ευρωπαϊκή ένωση χαλυβουργίας Eurofer.
Η Eurofer κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει διασφαλίσεις - υπό μορφή δασμών και ποσοστώσεων - στις εισαγωγές χάλυβα της ΕΕ για να αποφευχθεί η επιδείνωση της αύξησης των εισαγωγών που θα βλάψει περαιτέρω τον κλάδο.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το μέτρο ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα καθώς άλλες χώρες ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να αυξήσουν τα δικά τους μέτρα στις εισαγωγές χάλυβα, προκαλώντας ένα φαινόμενο ντόμινο που θα έβλαπτε το ελεύθερο εμπόριο παγκοσμίως.
"Αυτή είναι μια παράλογη κατάσταση. Οι χώρες που είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου βρίσκονται στα πρόθυρα του αρχικού εμπορικού πολέμου. Αλλά είμαστε εκεί που είμαστε. Θα καταστραφούμε  εάν δεν σταματήσουμε αυτό το τσουνάμι (χάλυβα) ", δήλωσε ο Geert van Poelvoorde, πρόεδρος της Eurofer και εκτελεστικό μέλος της ArcelorMittal, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο.
Οι δασμοί των ΗΠΑ 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαρτίου και έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό από την περασμένη Παρασκευή, 1 Ιουνίου, μετά τη λήξη των εξαιρέσεων τους.
Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να επιβάλει προκαταρκτικά μέτρα για τη διαφύλαξη των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου ήδη από τον Ιούλιο, κυρίως για να εμποδίσει τους ασιάτες παραγωγούς να πλημμυρίσουν την ευρωπαϊκή αγορά.
Ο χάλυβας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο μετά από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
"Πρέπει να έχουμε μια (διασφάλιση) ποσόστωση με βάση τον μέσο όρο (επίπεδα εισαγωγής χάλυβα) των τριών τελευταίων ετών. Πάνω από την ποσόστωση αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί δασμούς 25%. Δεν μπορούμε να έχουμε συμβολική δράση ", δήλωσε ο van van Poelvoorde.
Η Eurofer εκτιμά ότι έως και 13 εκατομμύρια τόνοι χάλυβα θα μπορούσαν να εκτρέπονται στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα των δασμών των ΗΠΑ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης