Διεθνή

Αποχώρηση της Toshiba από τον κλάδο της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων στο Τέξας

Αποχώρηση της Toshiba από τον κλάδο της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων στο Τέξας

Το έργο δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμο, σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία

Η Toshiba Corporation ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποσύρει από πυρηνικό εργοστάσιο δύο αντιδραστήρες βρασμού νερού στο Τέξας, επικαλούμενη μειωμένους ρυθμούς ηλεκτρικής ενέργειας και αυστηρότερους κανονισμούς πυρηνικών εργοστασίων.

Η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Toshiba είχε συνάψει τον Μάρτιο του 2008 συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας NRG Energy Inc. για τη δημιουργία μιας προηγμένης εταιρείας αντιδραστήρων βρασμού ύδατος, η οποία στη συνέχεια έγινε Nuclear Innovation North America LLC (NINA).

«Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες που υποστηρίζουν το έργο έχουν μειωθεί από τότε, λόγω της σημαντικής μείωσης των ποσοστών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της επανάστασης του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και της τάσης για αυστηρότερη ρύθμιση των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στη βορειανατολική Ιαπωνία τον Μάρτιο 2011» εξήγησε η Toshiba.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, η περαιτέρω ανάπτυξη της τρίτης και της τέταρτης μονάδας "έχει πάψει να είναι οικονομικά βιώσιμη", ανέφερε, προσθέτοντας ότι η διατήρηση του έργου συνεπαγόταν συνεχείς δαπάνες και κανένας επενδυτής δεν είχε εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει σαφής οδός για την εξασφάλιση κερδοφορίας και η Toshiba αποφάσισε να αποσυρθεί πλήρως από το έργο».

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από ένα προηγούμενο λογιστικό σκάνδαλο το 2015, η Toshiba είχε και πάλι αναγκαστεί να συγκεντρώσει βιαστικά ρευστό. Πέρυσι, πούλησε το ιατρικό της τμήμα για 6 δισεκατομμύρια δολάρια, λέγοντας ότι η πώληση αυτή θα της επέτρεπε να εστιάσει στην κύρια δραστηριότητά της – δηλαδή στα πυρηνικά εργοστάσια και στα τσιπ για μνήμες flash.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης