Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή πετρελαίου κατά 300 χιλ. βαρέλια ημερησίως μέσα σε λίγους μήνες

Ρωσία: Μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή πετρελαίου κατά 300 χιλ. βαρέλια ημερησίως μέσα σε λίγους μήνες

Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας τόνισε ότι η Μόσχα μπορεί να επαναφέρει άμεσα την παραγωγή της σε επίπεδα πριν από το 2017

Την πεποίθηση ότι η Ρωσία θα μπορέσει μέσα σε μόλιες λίγους μήνες να επαναφέρει την παραγωγή της στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τη συμφωνία ΟΠΕΚ, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της χώρας, Pavel Sorokin, καθώς οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία αναμένεται να συναντηθούν εντός του μήνα για να συζητήσουν την πορεία της.
Τον Οκτώβριο του 2016, η Ρωσία συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή της κατά 300 χιλ. βαρέλια ημερησίως, σε μία χρονική περίοδο όπου τα επίπεδα παραγωγή της χώρας βρίσκονταν σε υψηλά 30 ετών, και συγκεκριμένα στα 11,247 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Η παραπάνω απόφαση ελήφθη στα πλαίσια της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, η οποία είχε ως στόχο την εξισορρόπηση της ενεργειακής αγοράς και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες τότε βρίσκονταν κοντά στα 30 δολ. ανά βαρέλι.
Πλέον, οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία θα συναντηθούν στη Βιέννη της Αυστρίας στις 22 Ιουνίου, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής τους.
«Μιλώντας για τη δυναμική της Ρωσίας βραχυπρόθεσμα, αυτή ανέρχεται τουλάχιστον στα 300 χιλ. βαρέλια ημερησίως, τα οποία κόπηκαν οικειοθελώνς από τις εταιρείες στο πλάισιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Sorokin μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε στο πρακτορείο Reuters.
«Μέσα σε λίγους μήνες θα είμαστες σαφώς σε θέση να αποκαταστήσουμε αυτό το επίπεδο εάν ληφθεί μία τέτοια απόφαση», σχολίασε ο ρώσος υπουργός ενόψει του συνεδρίου στη Βιέννη.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, ανέφερε ότι η επιστροφή της χώρας στα επίπεδα παραγωγής του Οκτωβρίου 2016 αποτελεί μία από τις επιλογές που εξετάζονται σε ότι αφορά το μέλλον της συμφωνίας.
Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αποτέλεσε σημαντικό «εμπόδιο» στις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, καθώς η αυξημένη παραγωγή της Ουάσιγκτον ασκούσε καθοδικές πιέσεις στις τιμές του μαύρου χρυσού.
Ο Sorokin, πρώην αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Morgan Stanley, εκτιμά ότι η παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,3 με 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά το τρέχον έτος.
«Δεν υπάρχουν αρκετές υποδομές, υπάρχουν ορισμένα σημεία συμφόρησης με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού και τον εξοπλισμά, ενώ έχουν αυξηθεί τα έξοδα εξόρυξης», υπογράμμισε ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης