Διεθνή

Trump: Από σήμερα 31/5 τα μεσάνυχτα ισχύουν οι δασμοί για Ευρωπαϊκή Ένωση σε αλουμίνιο και χάλυβα

Trump: Από σήμερα 31/5 τα μεσάνυχτα ισχύουν οι δασμοί για Ευρωπαϊκή Ένωση σε αλουμίνιο και χάλυβα

Με το ίδιο νόμισμα έχει δεσμευτεί να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε δασμούς προχωρά πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump για τις εισαγωγές σε χάλυβα (25%) και αλουμίνιο (10%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό και τον Καναδά από απόψε στις 12 το βράδυ.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ W. Ross δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).
«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.
Ο W. Ross δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.
Υπενθυμίζεται ότι η  ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση που ο Trump προχωρήσει στην επιβολή δασμών, τότε θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, από τις μοτοσυκλέτες έως τα παντελόνια τζιν και το μπέρμπον.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τρόπο «αποφασιστικό και ενιαίο», εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προειδοποίησε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Λισαβόνα.Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει «στο να απαντήσουν με έξυπνο, αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο» επισήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο ομόλογό της Αντόνιο Κόστα. Οι δασμοί που εξετάζονται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «αντίκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» υπογράμμισε.Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει οποιαδήποτε αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «διότι δεν γνωρίζουμε ακόμη την απόφαση» των ΗΠΑ.Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάρτιο την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, πριν παραχωρήσει μια προσωρινή εξαίρεση από το μέτρο σε ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ.Η προσωρινή εξαίρεση από την οποία ωφελήθηκε η ΕΕ λήγει την Παρασκευή 1η Ιουνίου και οι Ευρωπαίοι δεν παύουν τις τελευταίες εβδομάδες να αξιώνουν τη μόνιμη εξαίρεσή τους.Οι δασμοί σε δύο από τα βασικότερα βιομηχανικά μέταλλα στοχεύουν, όπως επιχειρηματολογούσε η αμερικανική κυβέρνηση, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην προστασία βιομηχανιών με στρατηγική σημασία για την εθνική ασφάλεια. Ομως, στοιχεία της Αμερικανικής Οικονομικής Ενωσης (American Economic Association) έδειξαν πως το εργατικό δυναμικό στον αμερικανικό χαλυβουργικό κλάδο έχει μειωθεί κατά τρία τέταρτα την περίοδο 1962-2005, λόγω της τεχνολογικής προόδου και όχι του ανταγωνισμού από το εξωτερικό. «Οπότε, ακόμη και αν ο προστατευτισμός στο εμπόριο οδηγήσει σε τόνωση της εγχώριας παραγωγής, η αύξηση στην απασχόληση θα είναι πολύ μικρότερη από την προσδοκώμενη», σημειώνεται σε μελέτη του ανεξάρτητου οικονομικού δικτύου Econofact.

 

Επιπτώσεις, παράλληλα, αναμένεται να υποστούν όλες οι αμερικανικές εταιρείες που εξαρτώνται από τον χάλυβα και το αλουμίνιο για την παραγωγή τους, εφόσον η επιβολή δασμών θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών τους. Εκπρόσωποι εταιρειών σε διάφορους κλάδους από την παραγωγή εξαρτημάτων αυτοκινήτων, οικιακών συσκευών ή μηχανολογικού εξοπλισμού για πετρελαιοπηγές έχουν επισημάνει πως απασχολούν περίπου δύο εκατομμύρια άτομα. Θα ήταν ενδεχομένως επιβλαβή για την απασχόληση αυτά τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού.«Από το παρελθόν έχουμε διδαχθεί πως αυτές οι μονομερείς κινήσεις δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για αντίποινα. Οι δασμοί στον χάλυβα που είχαν επιβληθεί επί Μπους εξέθεσαν τις αμερικανικές εξαγωγές πορτοκαλιών από τη Φλόριντα και υφασμάτων από τη Βόρεια Καρολίνα σε αντίποινα άλλων χωρών», αναφέρεται από την Econofact. To 2002, η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους είχε επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα, αλλά απέσυρε τα μέτρα ένα χρόνο μετά.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης