Διεθνή

Borissov: Η Βουλγαρία σημείο εισόδου για τη δεύτερη γραμμή του TurkStream

Borissov: Η Βουλγαρία σημείο εισόδου για τη δεύτερη γραμμή του TurkStream

Συνομιλίες του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin

Η δεύτερη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, που προορίζεται για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της νότιας Ευρώπης, θα κατευθυνθεί στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov την Τετάρτη 30/5/2018 μετά από συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Ο αγωγός φυσικού αερίου αποτελεί μέρος των σχεδίων του Κρεμλίνου για παράκαμψη της Ουκρανίας, που είναι σήμερα η κύρια διαδρομή διέλευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, και ενισχύει τη θέση της στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου.
Η προτεινόμενη δεύτερη γραμμή του υφιστάμενου αγωγού Nord Stream μέσω της Βαλτικής Θάλασσας αποτελεί επίσης μέρος αυτών των προσπαθειών, πράγμα που θα στερήσει την Ουκρανία από τα περισσότερα από τα έσοδά της από τη διαμετακόμιση.
Ο ρωσικός γίγαντας Gazprom, ο οποίος προμηθεύει περίπου το 34% της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, δημιούργησε την πρώτη γραμμή του αγωγού TurkStream στην Τουρκία για τοπική κατανάλωση φυσικού αερίου.
"Η δεύτερη πτέρυγα του TurkStream θα φτάσει στη Βουλγαρία και μέσω αυτής θα προέλθει ρωσικό φυσικό αέριο από τη Ρωσία", ανάρτησε ο Borissov στη σελίδα του στο Facebook, καταλήγοντας σε εικασίες ότι ο αγωγός θα κατευθυνθεί προς την Ελλάδα.
"Είμαι ευγνώμων που επιστρέφουμε στον ρόλο διανομής φυσικού αερίου που είχαμε στα Βαλκάνια", σημείωσε.
Οι δύο γραμμές του TurkStream θα έχουν ετήσια χωρητικότητα 15,75 δισ. κυβικών μέτρων. Η Gazprom ολοκλήρωσε την πρώτη γραμμή του TurkStream και ο Putin είπε ότι περίπου το ήμισυ της δεύτερης γραμμής είχε κατασκευαστεί.
Η Βουλγαρία θα επιθυμούσε ένα μέρος του φυσικού αερίου να μεταβεί στο project για το φυσικό αέριο στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας στη Βάρνα, δήλωσε ο Borissov.
Τα σχέδια της Σόφιας για τον κόμβο υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακολούθησαν την ακύρωση το 2014 του έργου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream της Gazprom, το οποίο θα μετέφερε το ρωσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Βουλγαρίας προς την Κεντρική Ευρώπη.
"Το αέριο θα χρησιμοποιηθεί μέσω του κέντρου στη Βάρνα. Η αγορά και η ζήτηση θα καθορίσουν τις ποσότητες και τις τιμές. Στόχος μας είναι ... να είμαστε στον χάρτη για τη διανομή φυσικού αερίου », δήλωσε ο Borissov.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης