Θρίλερ στην πΓΔΜ - Αρνείται το «erga omnes» ο Ivanov - Zaev: Συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας

Θρίλερ στην πΓΔΜ - Αρνείται το «erga omnes» ο Ivanov - Zaev: Συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η συνάντηση μου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα είπε ο Zaev

Νέα δεδομένα στο Σκοπιανό ζήτημα θέτει η άρνηση του Σκοπιανού προέδρου G. Ivanov να αποδεχθεί μία λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις περί «κατ' αρχήν» συμφωνίας του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Z. Zaev.
«Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ.
Ο πρόεδρος Ivanov δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρεται στην ανακοίνωση της σκοπιανής προεδρίας, η οποία δόθηκε στα ΜΜΕ.
Ο Ivanov έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, N. Dimitrov την Πέμπτη (31/5), προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς για τις συζητήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, καθώς και τις ενδεχόμενες προφορικές συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί.
Νωρίτερα την θέση ότι δεν υπάρχει τελική συμφωνία αλλά συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ διατύπωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τη συμπλήρωση ενός έτους στην πρωθυπουργία της χώρας.
Όπως είπε ο Zaev, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας ενώ υπογράμμισε πως η τελική συμφωνία με την Ελλάδα θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία προτού πάει σε δημοψήφισμα.
«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα.
Έχουμε μια συμφωνία επί της αρχής.
Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα» υποστήριξε ο Zaev, τονίζοντας ότι στη συνέχεια «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία».
Ο Zaev δεν αποκάλυψε πληροφορίες για τα βήματα που θα χρειαστούν εάν επιτευχθεί μια συμφωνία σε ό,τι αφορά την ημερομηνία ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αλλά και το δημοψήφισμα που θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να τοποθετηθούν για τη συμφωνία με την Ελλάδα.
«Θα γίνει δημοψήφισμα, οι πολίτες έχουν τον τελευταίο λόγο.
Οι πολίτες περιμένουν κάποιον που θα μπορεί να ηγηθεί, οι αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που προσφέρουν ένα μέλλον στους πολίτες» είπε ο Zaev, υπογραμμίζοντας ότι «η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση».

ΝΔ: Τέσσερα ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τις δηλώσεις Zaev - Τι αναφέρει για την αναγνώριση της «μακεδονικής ταυτότητας»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων.
Στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία ρωτά την κυβέρνηση μεταξύ άλλων εάν όντως έχει υπάρξει αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής ταυτότητας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:

«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Z. Zaev δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:

-Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;
- Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;
- Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;
- Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;
Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται».

www.worldenergynews.gr


Eleni Α