Διεθνή

Νέα δεδομένα στην Κυπριακή ΑΟΖ από την είσοδο στην εκμετάλλευση της Exxon Mobil

Νέα δεδομένα στην Κυπριακή ΑΟΖ από την είσοδο στην εκμετάλλευση της Exxon Mobil
Εκτός από το οικόπεδο 10 και την εμπλοκή σε αυτό του μέλλοντα υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημαντική εξέλιξη σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν και η επιλογή της κοινοπραξίας Total-Eni για το οικόπεδο 6.
Νέα δεδομένα δημιουργούνται στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, να επιλεγούν οι Exxon Mobil και η Total για τα δημοπρατηθέντα οικόπεδα στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, αποφάσεις που σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» δημιουργούν προβλήματα στην Τουρκία.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η κυπριακή εφημερίδα, το γεγονός ότι ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και το διακριτικό ενδιαφέρον που επέδειξε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για αυτόν τον γύρο αδειοδότησης στην προ ημερών επίσκεψή του στην Κύπρο, σκιαγραφούν και τη σημασία των ενεργειακών εξελίξεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Ο ισχυρός ανταγωνισμός για το οικόπεδο-«φιλέτο», όπως αναδείχθηκε το 10, ενισχύει σύμφωνα με το δημοσίευμα τη διαπραγματευτική θέση των υπουργών Ενέργειας, Οικονομικών και Εργασίας, που θα ηγηθούν των διαπραγματεύσεων.
Ο επικεφαλής της Exxon Mobil στην Κύπρο αποκάλυψε χθες στην κυπριακή εφημερίδα, ότι η ομάδα διαπραγμάτευσης της κοινοπραξίας των δύο κολοσσών που περιλαμβάνει και Κύπριους, είναι σε ετοιμότητα για να έρθει στην Κύπρο, μόλις ορίσει το πρώτο ραντεβού ο υπουργός Ενέργειας.
Δεδομένου ότι το οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται πολύ κοντά στο τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr, πρέπει σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» να αναμένεται σημαντική δραστηριότητα των γεωτρύπανων την επόμενη τριετία στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Εκτός όμως από το οικόπεδο 10 και την εμπλοκή σε αυτό του μέλλοντα υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημαντική εξέλιξη σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν και η επιλογή της κοινοπραξίας Total-Eni για το οικόπεδο 6.
Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα, για το συγκεκριμένο οικόπεδο δεν υπάρχουν πολλά σεισμογραφικά στοιχεία, λόγω των επεμβάσεων των Τουρκικών φρεγάδων, κάθε φορά που πλησίαζε εκεί σεισμογραφικό σκάφος.
Τώρα ωστόσο που στο οικόπεδο αυτό συμμετέχει η Total και με δεδομένο το προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε ο Πρόεδρος της Γαλλίας για τις εξελίξεις, αναμένεται να διαπιστωθεί ποια θα είναι η αντίδραση της Άγκυρας απέναντι στα γαλλικά και ιταλικά σεισμογραφικά σκάφη.
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει επίσης «σημαντική» την ανάθεση του οικοπέδου 8 στην Eni, λόγω γεωλογικών συνεργιών με το οικόπεδο 9, που κατέχει ήδη και ανοίγει νέες δυνατότητες.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης