Ενέργεια

Μπόνους και νέες ρυθμίσεις οφειλών από τη ΔΕΗ με στόχο την άντληση ρευστότητας

Μπόνους και νέες ρυθμίσεις οφειλών από τη ΔΕΗ με στόχο την άντληση ρευστότητας
Με το βλέμμα στραμμένο στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος ρευστότητας, η διοίκηση της ΔΕΗ καταρτίζει νέο πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών, το οποίο θα ισχύσει από τις αρχές Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παροχή σημαντικών εκπτώσεων στους καταναλωτές που προκαταβάλουν τους λογαριασμούς ενός έτους. 
Στην υιοθέτηση νέου προγράμματος διακανονισμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών πρόκειται να προχωρήσει η ΔΕΗ στις αρχές Ιανουαρίου, περιορίζοντας τον αριθμό των δόσεων και παρέχοντας σημαντικές εκπτώσεις στους συνεπείς καταναλωτές. 
Με το βλέμμα στραμμένο στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος ρευστότητας της ΔΕΗ, η διοίκηση της επιχείρησης καταρτίζει ένα νέο πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών, το οποίο θα ισχύσει από τις αρχές Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παροχή σημαντικών εκπτώσεων στους καταναλωτές που προκαταβάλουν τους λογαριασμούς ενός έτους. 
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή (21/12) συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ χωρίς να ληφθούν αποφάσεις, καθώς κρίθηκε ότι η ανακοίνωση ενός νέου προγράμματος διακανονισμών, θα ανέκοπτε το ρυθμό της προσέλευσης καταναλωτών για τη ρύθμιση των οφειλών τους με βάση το υφιστάμενο πρόγραμμα που ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου και προβλέπει ρυθμίσεις σε 36 δόσεις.
Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στις 9 Ιανουαρίου 2017 και σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει: 
Δραστική μείωση του αριθμού των δόσεων
Παροχή επιπλέον έκπτωσης 6% (πέραν του 15% που ήδη ισχύει)  στους συνεπείς καταναλωτές που θα επιλέξουν να προπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ενός έτους.
Πάγωμα των οφειλών για τους καταναλωτές που χρωστούν στη ΔΕΗ έως 1000 ευρώ εφόσον αποπληρώνουν κανονικά τις οφειλές που ξεπερνούν το ποσό αυτό.Στους συγκεκριμένου καταναλωτές θα προσφέρετε έκπτωση 8-10% εφόσον είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των οφειλών τους άνω των 1000 ευρώ. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές με οφειλές έως 1000 ευρώ φθάνουν το 1.100.000 και θεωρούνται ως η πλέον προβληματική κατηγορία για τη ΔΕΗ δεδομένου ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να προχωρήσει κινήσεις άσκησης πίεσης όπως για παράδειγμα η αποκοπή της ηλεκτροδότησης. Σημειώνεται ότι το όριο των 1.000 ευρώ δεν προβλέπεται σε κάποιο κανονισμό της ΔΕΗ ή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αλλά πρόκειται για μια πολιτική επιλογή του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος μάλιστα προέβαλε δια του τύπου τη σχετική εντολή που έδωσε στη διοίκηση της ΔΕΗ με αποτέλεσμα οι οφειλέτες έως 1000 ευρώ να μην προσέρχονται για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. 
Πάντως παρά τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που καταγράφηκε στα αποτελέσματα εννεαμήνου της ΔΕΗ το πρόβλημα παραμένει έντονο κυρίως στο επίπεδο της ρευστότητας. 
Η έκταση του προβλήματος καθίσταται σαφής εάν υπολογιστεί ότι σε μια επιχείρηση με τζίρο 5,5 δις ευρώ οι οφειλές πελατών φθάνουν τα 3,5 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 1,2 δις ευρώ είναι ενεργοί διακανονισμοί και τα υπόλοιπα 2 δις εκτός ρυθμίσεων. 
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το εννεάμηνο στο σύστημα διακανονισμών των 36 δόσεων έχουν ήδη ενταχθεί 580.000 πελάτες, με συνολικό ύψος διακανονισμένων οφειλών έναντι της ΔΕΗ 1,15 δισ. περίπου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους πλέον των 600.000 πελατών με συνολικό ύψος οφειλών περίπου 1,2 δισ. 
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης παραμένει ακόμη χαμηλός ο ρυθμός εισπραξιμότητας των τρεχόντων λογαριασμών ενώ σημειώνει έξαρση και το φαινόμενο των παράνομων συνδέσεων προμήθειας ρεύματος (ρευματοκλοπές), πράγματα τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Αρχική δημοσίευση: 22/12/2016 08:24

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης