Επιχειρήσεις

Στα «δίχτυα» της ΡΑΕ οι κακοπληρωτές πάροχοι – Σε ακρόαση όσοι δεν αποδίδουν τα έσοδα των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

Στα «δίχτυα» της ΡΑΕ οι κακοπληρωτές πάροχοι – Σε ακρόαση όσοι δεν αποδίδουν τα έσοδα των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

Αν και δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των εταιρειών που έχουν οφειλές, ωστόσο φαίνεται πως το ζήτημα «αγγίζει» αρκετούς από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους δύο Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) έχουν δημιουργήσει σύμφωνα με πληροφορίες εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της ΡΑΕ.
Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή πρόκειται να επιληφθεί του θέματος, καλώντας τις εν λόγω εταιρείες σύντομα σε ακρόαση.
Σε αυτό το στάδιο, στο «μικροσκόπιο» της Αρχής δεν βρίσκεται η ΔΕΗ, για την οποία εξάλλου είχε διεξαγάγει ανάλογη έρευνα πριν από περίπου 1,5 χρόνο, με το σχετικό πόρισμα να βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Κατά συνέπεια, τουλάχιστον προσώρας, ο δεσπόζον «παίκτης» της λιανικής δεν περιλαμβάνεται στις κλήσεις που θα αποστείλει η ΡΑΕ για ακροάσεις.
Μέσω των λογαριασμών ρεύματος, οι προμηθευτές εισπράττουν από τους πελάτες τους ποσά για τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τα οποία βάσει του κανονισμού των αδειών τους, θα πρέπει να αποδίδουν εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.Επομένως, με τη μη έγκαιρη καταβολή τους, οι συγκεκριμένοι προμηθευτές «γράφουν» χρέη προς τους δύο Διαχειριστές.
Αν και δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των εταιρειών με οφειλές, φαίνεται πως το ζήτημα «αγγίζει» αρκετές εταιρείες.
Από την άλλη πλευρά, το ύψος των χρεών τους δείχνει να ποικίλλει, ξεκινώντας από μερικές χιλιάδες ευρώ και φτάνοντας σε κάποια εκατομμύρια.
Επίσης, οι υψηλότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν το ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο εισπράττει ο ΑΔΜΗΕ και αποδίδει στον ΛΑΓΗΕ, ως έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ για την πληρωμή των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες ανανεώσιμων πηγών.
Λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην έρευνα της ΔΕΗ και την έκδοση του πορίσματος, εκτιμάται πως και σε αυτή την περίπτωση η έκβαση της υπόθεσης θα πάρει χρόνο, παρόλο που οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν άμεσα. 

Ντόμινο καθυστερήσεων

Όπως είναι φυσικό, οι όποιες καθυστερήσεις στην απόδοση των ποσών στους δύο Διαχειριστές προκαλούν με τη σειρά τους καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων που δικαιούται ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Από την άλλη πλευρά, το όποιο αντίκτυπο των εναλλακτικών παρόχων είναι πολύ μικρό μπροστά στον ρόλο που παίζει η ΔΕΗ στο πρόβλημα, με πολλαπλάσια χρέη προς τους δύο Διαχειριστές, λόγω του τεράστιου ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει συσσωρεύσει από πελάτες της – και οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ.
Ανάμεσα στους παράγοντες που υφίστανται αυτές τις παρενέργειες είναι οι καθετοποιημένες εταιρείες.
Έτσι, ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι με ποιες καθυστερήσεις καταβάλλει σε αυτές ο ΑΔΜΗΕ τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις (όπως π.χ. για τις αποκλίσεις παραγωγής -ζήτησης).
Σε κάθε περίπτωση, οι υπερημερίες των πληρωμών έρχονται να προστεθούν στις στρεβλώσεις της αγοράς, όπως τις υποδηλώσεις λιγνιτικών μονάδων, τις υπερδηλώσεις φορτίου, τις προβλέψεις ΑΠΕ από τον ΑΔΜΗΕ ή τις δοκιμαστικές λειτουργίες μονάδων που χρονίζουν ανεξέλεγκτα.
Στρεβλώσεις που, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, δεν έχουν ακόμη προκαλέσει καμία ακρόαση από τη ΡΑΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης