Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έγκριση ομολογιακού και νέες επενδύσεις ανακοινώθηκαν στην Γ.Σ της EλβαλΧαλκόρ

Έγκριση ομολογιακού και νέες επενδύσεις ανακοινώθηκαν στην Γ.Σ της EλβαλΧαλκόρ

Οι στόχοι για νέες αγορές και τεχνολογίες στις εξαγωγές

Σε έγκριση ομολογιακού αλλά και ανακοίνωση για σημαντικές επενδύσεις προέβη η σημερινή γενικη συνέλευση της ΕλβαλΧαλκόρ.
Στον τομέα του αλουμινίου οι επενδύσεις αφορούν στην αγορά/κλάδο των πολυστρωματικών σωλήνων  και την παραγωγή φύλων μεγάλου πάχους με στόχο ευρεία γκάμα και κυρίως τη ναυπηγική βιομηχανία.
Καθώς επίσης και καινούργια κράματα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.Ο όμιλος έχει συμφωνίες στην Ιαπωνία και έχει δημιουργήσει εταιρία στην Γερμανία.
Η άνοδος κατά 3% σε ετήσια βάση και η διαμορφούμενη ζήτηση της τάξης των 150.000 τόνων στην Ευρώπη ευνοεί την αύξηση της δυναμικότητας κατά 20% στην έλαση αλουμινίου, όπου εκεί η εταιρία μπορεί να αυξήσει το μερίδιό της στην ευρωπαική αγορά.
Τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν μαλακότερο υλικό για την υποδοχή των μπαταριών και στον κλάδο αυτό αναπτύσσονται τα νέα προιόντα.
Στον τομέα του χαλκού και συγκεκριμένα στην έλαση διπλασιάζεται ο ρυθμός ανάπτυξης καθώς ο όμιλος είναι ο πρώτος στην Ευρώπη.
Η Στομάνα στην Βουλγαρία αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή από 45000 τόνους σε 90000 τόνους. Παράλληλα στοχεύονται επιλεγμένες αγορές στην έλαση χαλκού και ορείχαλκου για βιομηχανικές χρήσεις.
Ειδικά κράματα στην αυτοκινητοβιομηχανία και στα προιόντα ύδρευσης είναι επίσης στην στρατηγική.
Η Τουρκία παρά την μεγάλη ανταγωνιστικότητα που έχει αποκτήσει, λόγω της υποτίμησης δεν μπορεί να απειλήσει γιατί δεν έχει αναβαθμίσει την παραγωγή της στην διαδικασία της θερμής έλασης.
Όσον αφορά τις εξαγωγές στις ΗΠΑ αναμένονται οι αποφάσεις για τα ευρωπαικά προιόντα αλλά και μια επιβάρυνση της τάξης του 10% δεν θα ανακόψει την δείσδυση που υπάρχει σε αυτή τη αγορά από τον όμιλο, η οποία πάντως είναι περιορισμένη επί του συνόλου.
Επίσης ο Όμιλος ευνοείται από το ισχυρό δολάριο, που καλύπτει σε νόμισμα το 15% του κύκλου εργασιών του.
Το ομολογιακό μέχρι 150 εκατ ευρώ θα χρησιμεύσει στην αναχρηματοδότηση των υπαρχουσών υποχρεώσεων προς τις συστημικές τράπεζες.

OΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΤΗΣ 24.5.2018

Στην Αθήνα στις 24 Μαΐου 2018, ημέρα Πέμπτη  και ώρα 10:00 π.μ., στο Ξενοδοχείο «WYNDHAM GRAND ATHENS», Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, συνήλθαν οι μέτοχοι της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. σε Τακτική Γενική Συνέλευση. Παρέστησαν οκτώ 8 μέτοχοι, κάτοχοι 343.550.926 μετοχών επί συνόλου 375.241.586 μετοχών, ήτοι 91,55% των ψήφων και επί των θεμάτων της ημερησίας διατάξεως αποφάσισαν ως εξής:
1) Ενέκριναν, με πλειοψηφία 100% των παρισταμένων και εκπροσωπουμένων μετοχών (343.550.926 ψήφοι), τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2017, με τις σχετικές εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών, καθώς και τις οικονομικές καταστάσεις της απορροφηθείσας «ΕΛΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
2) Απήλλαξαν, με πλειοψηφία 100% των παρισταμένων και εκπροσωπουμένων μετοχών (343.550.926 ψήφοι), τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους Ορκωτούς Ελεγκτές από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2017.
3) Εξέλεξαν, με πλειοψηφία 100% των παρισταμένων και εκπροσωπουμένων μετοχών (343.550.926 ψήφοι), ως Τακτικό Ορκωτό Ελεγκτή για την χρήση 2018 την ελεγκτική εταιρεία «ΠραϊςγουώτερχαουςΚούπερς Ανώνυμη Ελεγκτική εταιρεία», με αμοιβή σύμφωνη με την προσφορά της.
4) Ενέκριναν, με πλειοψηφία 100% των παρισταμένων και εκπροσωπουμένων μετοχών (343.550.926 ψήφοι), τις αμοιβές μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 2 του Κ.Ν.2190/1920 για το έτος 2017.
5) Ενέκριναν, με πλειοψηφία 99,992% των παρισταμένων και εκπροσωπουμένων μετοχών (343.523.926 ψήφοι), την μεταφορά σε ειδικό φορολογημένο αποθεματικό του υπολοίπου εις νέον της απορροφηθείσας «ΕΛΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
6) Ενέκριναν, με πλειοψηφία 100% των παρισταμένων και εκπροσωπουμένων μετοχών (343.550.926 ψήφοι), την έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων.

Στα 36,3 εκατ. ευρώ τα EBITDA, στα 528,2 εκατ. ευρώ ( +14,2%) ο κύκλος εργασιών στο α' τρίμηνο του 2018


Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ElvalHalcor παρουσίασε αύξηση κατά 14,2% για πρώτο τρίμηνο του 2018 (1) και ανήλθε σε 528,2 εκ. ευρώ έναντι 462,6 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κυρίως χάρη στην αύξηση του όγκου πωλήσεων σε ενοποιημένο επίπεδο κατά 7,2% και λιγότερο από τις ελαφρά ανοδικές τιμές των μετάλλων.
Αύξηση κατά 10,3% παρουσίασαν το πρώτο τρίμηνο του 2018 τα προσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις και αποτέλεσμα μετάλλου (a-EBITDA) της ElvalHalcor, τα οποία ανήλθαν σε 36,3 εκ. ευρώ έναντι 32,9 εκ. ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο, αυξημένα κατά 3,4 εκ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή προήλθε ως αποτέλεσμα του αυξημένου όγκου, καθώς και του βελτιωμένου μίγματος πωλήσεων.
Η μέση τιμή του χαλκού ανήλθε στο πρώτο τρίμηνο του 2018 στα 5.663 ευρώ ανά τόνο έναντι 5.475 ευρώ ανά τόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2017 και η μέση τιμή αλουμινίου στα 1.756 ευρώ ανά τόνο έναντι 1.738 ευρώ ανά τόνο αντίστοιχα.
Καθώς η θετική επίδραση από τις τιμές των μετάλλων ήταν σημαντικά μικρότερη στο πρώτο τρίμηνο του 2018, τα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους και αποσβέσεις (EBITDA) ανήλθαν σε 44,3 εκ. ευρώ έναντι 52,5 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, ανήλθαν για το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε 20 εκ. ευρώ έναντι 29,1 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Οι μειώσεις αυτές οφείλονται αποκλειστικά στην πορεία των τιμών των μετάλλων καθώς το a-EBITDA που απομονώνει την επίδραση αυτή και εκφράζει καλύτερα την οργανική κερδοφορία της εταιρείας ήταν ανοδικό.
Η στροφή σε βιομηχανικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και βελτιωμένου περιθωρίου, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων
των προηγούμενων ετών, επηρεάζει θετικά την κερδοφορία και το a-EBITDA μέσω του ευρύτερου και ποιοτικότερου προϊοντικού φάσματος.
Ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο του 2017, είχε ευνοηθεί επίσης από την ισχυρή ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του Ευρώ ενισχύοντας την κερδοφορία σε δολαριακές αγορές.
Όσον αφορά στον κλάδο του αλουμινίου της ElvalHalcor, το επενδυτικό πρόγραμμα των 150 εκ. ευρώ εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ενώ η αναγκαία χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί μετά την υπογραφή των συμβάσεων με την European Investment Bank και την Commerzbank.
Πιο συγκεκριμένα για τα επόμενα δύο έτη 150 εκ. ευρώ θα επενδυθούν σε εξοπλισμό, τεχνολογία και υποδομές, με στόχο η ElvalHalcor να αυξήσει αρχικά πάνω από 20% την παραγωγική δυναμικότητα στα προϊόντα έλασης αλουμινίου και ταυτόχρονα να θέσει τη βάση, με επιπλέον επενδύσεις στο μέλλον, να την υπερδιπλασιάσει.
Αναφορικά με τον κλάδο του χαλκού, δεδομένου ότι ολοκληρώθηκε η φάση των εγκρίσεων για την έναρξη της κοινοπραξίας στη Nedzink S.Α., αυτή αναμένεται να προχωρήσει κανονικά.
Αναφορικά με την πορεία των πωλήσεων, αναμένεται να διατηρηθεί η θετική τάση στη ζήτηση βιομηχανικών προϊόντων, ενώ ο κλάδος επωφελείται ήδη από τις επενδύσεις του προηγούμενου έτους, καθώς και από την στρατηγική μετατόπιση προς τα προϊόντα  υψηλής προστιθέμενης αξίας, με τον κύκλο εργασιών της θυγατρικής στη Βουλγαρία SofiaMedνα  αναπτύσσεται με διψήφιους ρυθμούς.



Κλάδος Αλουμινίου

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, ο κλάδος του αλουμινίου παρουσίασε αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 4,8% και της αξίας κατά 12,2%, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 262 εκ.ευρώ.
Τα κέρδη του κλάδου πριν από φόρους ανήλθαν σε 12,6 εκ.ευρώ έναντι 18,8 εκ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο λόγω της μείωσης της θετικής επίδρασης από τη μεταβολή του αλουμινίου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ το a-EBITDA ανήλθε στα 24,5 εκ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018 έναντι 22 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Η συνοπτική ενοποιημένη κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης του τομέα αλουμινίου έχει ως εξής:


Κλάδος Χαλκού

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, ο κλάδος χαλκού σε επίπεδο όγκου πωλήσεων είχε σημαντική αύξηση, κατά 11,9% έναντι της προηγούμενης περιόδου του 2017 και της αξίας κατά 16,1%, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 266 εκατ.ευρώ.
Τα κέρδη πριν από φόρους ανήλθαν σε 7,3 εκ. ευρώ έναντι κερδών 10,3 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2017, λόγω της μείωσης της θετικής επίδρασης από τη μεταβολή των τιμών του χαλκού, ενώ το a-EBITDA ανήλθε στα 11,8 εκ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018 έναντι 10,9 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Η συνοπτική ενοποιημένη συγκρίσιμη κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης του τομέα χαλκού έχει ως εξής:

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης