Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Βρετανία χρειάζεται το ρωσικό φυσικό αέριο

Γιατί η Βρετανία χρειάζεται το ρωσικό φυσικό αέριο
Η Ρωσία προμηθεύει το 7% των εισαγωγών αργού πετρελαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 13% των παράγωγών του
Παρόλο που ορισμένες εταιρείες έχουν μάθει αρκετά αποτελεσματικά να αντμετωπίζουν τα "κύματα" της γεωπολιτικής, στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολιτικές εντάσεις περιπλέκουν μόνο τις συναλλαγές των εταιρειών ενέργειας.
Η υπόθεση δηλητηρίασης του ρώσου πρώην πράκτορα Skripal οδήγησε σε επιδείνωση τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας.
Οι απειλές της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου συνολικά θα ήταν ένα  κοντόφθαλμο βήμα, η βλάβη του οποίου θα χρειαζόταν πολλά χρόνια για να ανατραπεί.
Σε αντίθεση με τη συνηθισμένη ρητορική της «εξασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας» και «της αντιμετώπισης της ρωσικής επιρροής», τόσο το Λονδίνο όσο και η Μόσχα έχουν πολλά να κερδίσουν από μια καλή ενεργειακή σχέση.
Πρώτον, οι βρετανικές εταιρείες θα δουν την ευχέρεια των ελιγμών τους να μειώνεται, ιδίως ενάντια στο γεγονός ότι το Brexit θέτει σε κίνδυνο την προσήλωση της Βρετανίας στην εσωτερική αγορά ενέργειας (IEM) της Ευρώπης.
Παρόλο που η κυβέρνηση της May επιθυμεί να παραμείνει στο IEM, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσει τα δυνητικά έξοδα ύψους 700 εκατ. δολαρίων ετησίως που θα μπορούσαν να αναλάβει το Λονδίνο στο χειρότερο σενάριο.
Ακόμη και αν μπορεί να αποφευχθεί μια καταστροφή και το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για περιορισμένο ή πλήρες τρόπο, στο IEM, η χρηματοδότηση των υποδομών από κονδύλια της ΕΕ σχεδόν θα εξαφανιστεί.
Αυτό θα μπορούσε να είναι μία από τις πιο σοβαρές συνέπειες για την ενέργεια λόγω του Brexit, δεδομένου ότι 16 κοινοτικά έργα κοινού ενδιαφέροντος συνδέονται με το Ηνωμένο Βασίλειο και χωρίς χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες, πολλά από αυτά ενδέχεται να μην ολοκληρωθούν.
Η ηπειρωτική Ευρώπη μπορεί να αποδειχθεί πιο αποφασιστική έναντι τoυ Brexit από ό, τι αναμένεται.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αναρωτηθεί εάν τα 9 δισ. Ευρώ που επενδύθηκαν σε βρετανικά έργα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κατά την περίοδο 2012-2017 υπό την αιγίδα της ΕΤΕπ μπορούσαν να επενδυθούν κάπου αλλού.
Ο κίνδυνος όμως παραίτησης από τις πανευρωπαϊκές εμπορικές προτιμήσεις και επενδύσεις δεν είναι το μόνο φάντασμα που στοιχειώνει τους ειδικούς της ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παράλληλα με τις παραπάνω τάσεις, η παραγωγή φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας εισήλθε στη φάση της πτώσης του τερματικού σταθμού μετά από μια προσωρινή ανάκαμψη το 2013-2017.
Συνεπώς, οι εισαγωγές φυσικού αερίου αναπόφευκτα θα διαδραματίσουν σημαντικότερο για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής θα ξεπεράσει εκείνον της πρόβλεψης πτώσης της ζήτησης (αναμένεται να εξισορροπηθεί γύρω στα 60 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο).
Πολλοί εμπειρογνώμονες ενέργειας ισχυρίζονται ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου ως ενεργειακό όπλο, όμως στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο. Η Ρωσία προμηθεύει το 7% των εισαγωγών αργού πετρελαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 13% των παράγωγών του.
Ωστόσο, η κατάσταση με τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Βρετανίας είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη, όπως συμβαίνει με το ακατέργαστο - το 75% των εισαγωγών φυσικού αερίου τροφοδοτείται μέσω αγωγού από τη Νορβηγία, ενώ επιπλέον 13% προμηθεύεται από το Κατάρ με τη μορφή LNG (Υγροποιημένο φυσικό αέριο).
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Νορβηγία και το Κατάρ πραγματοποιούν μεταξύ τους το 90% των εισαγωγών φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο (και στις δύο περιπτώσεις οι ρωσικές εταιρείες δεν αποτελούν μέρος της συναλλαγής), μπορεί κανείς εύκολα να υποθέσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μια σοβαρή ενεργειακή επιρροή είναι ​​υπερεκτιμημένη.
Αυτό μας φέρνει σε μια βασική υπόθεση - τα ρωσικά φορτία πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν να βοηθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο για να διατηρήσει τις προμήθειές του, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης