Commodities

UBS: Τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάπτυξη μία περαιτέρω αύξηση στις τιμές πετρελαίου

UBS: Τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάπτυξη μία περαιτέρω αύξηση στις τιμές πετρελαίου
Πλήγμα για την παγκόσμια ανάπτυξη μία συνέχεια στο «ράλι» του πετρελαίου, σύμφωνα με τη UBS
Μία περαιτέρω αύξηση στις τιμές πετρελαίου αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά για την παγκόσμια ανάπτυξη, εκτιμούν σε ανάλυσή τους οι οικονομολόγοι της UBS, τη στιγμή που το Brent διαπραγματεύεται γύρω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι, την υψηλότερη επίδοση από το 2014.
Ειδικότερα, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας έλαβαν υπόψη τους τις 11 φορές κατά το παρελθόν που ο «μαύρος χρυσός» σκαρφάλωσε από τα 60 στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, όπως και στην περίπτωση του 2018.
Όπως διαπιστώνουν, μία αύξηση στις τιμές πετρελαίου κατά 10% στο εύρος τιμών 80 έως 100 δολαρίων, συνεπάγεται μία αύξηση της τάξεως των 15 μονάδων βάσης στο ΑΕΠ, από πλευράες παραγωγών.
Ωστόσο, από πλευράς καταναλωτών, μία ανάλογη αύξηση των τιμών οδηγεί σε συρρίκνωση της τάξεως των 9 μονάδων βάσης.



Με δεδομένη την αυξημένη βαρύτητα των καταναλωτών (66%) στο παγκόσμιο ΑΕΠ, μία αύξηση της τάξεως του 10% στις τιμές πετρελαίου οδηγεί σε συνολική επιβράδυνση μίας μονάδας βάσης το παγκόσμιο ΑΕΠ, υπογραμμίζεται.
Με βάση το ίδιο μοντέλο, σε περίπτωση που το πετρέλαιο εκτοξευθεί στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί συνολικά κατά 16 μονάδες βάσης!
Μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι χώρες-καθαροί εισαγωγείς «μαύρου χρυσού», μεγαλύτερη των οποίων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνεται.
«Οι ιδανικές τιμές πετρελαίου για την παγκόσμια οικονομία εντοπίζονται μεταξύ 50 και 70 δολαρίων», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.



BofA: Επιβράδυνση στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, εάν εκτοξευθούν οι τιμές πετρελαίου

Μία συνέχεια στο «ράλι» των τιμών πετρελαίου αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την ανάλυση των οικονομολόγων της Bank of America (BofA), σε μία περίοδο που οι τιμές της βενζίνης στις αμερικανικές πολιτείες έχουν εκτοξευθεί στα 3 δολάρια ανά γαλόνι.
Ειδικότερα, η επενδυτική τράπεζα παραθέτει δύο προβλέψεις για την τιμή του σχιστολιθικού πετρελαίου.
Στην πρώτη περίπτωση, το αργό πετρέλαιο αναμένεται να κυμανθεί -κατά περιόδους- ακόμη και στα 80 δολάρια ανά βαρέλι από τον τρέχοντα μήνα έως το τέλος του Ιουνίου 2019, ενώ, στη δεύτερη περίπτωση, η αντίστοιχη τιμή ενδέχεται να εκτοξευθεί ακόμη και στα 100 δολάρια ανά βαρέλι (σσ: οι τιμές για αργό και Brent έκλεισαν σήμερα, 18/5/2018, στα 71,3 και 74 δολάρια, αντίστοιχα).
Υπό το πρώτο, λοιπόν, σενάριο, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα επιβραδυνόταν κατά 0,1%, με βάση το μοντέλο «FRB/US» της Federal Reserve.
Στο δεύτερο και ακραίο σενάριο, το αντίστοιχο ποσοστό αναμένεται να διαμορφωθεί σε έως και 0,2%.
Ωστόσο, παρατίθεται και η περίπτωση κατά την οποία οι τιμές παραμένουν στα προαναφερθέντα επίπεδα για το τρέχον χρονικό διάστημα και περαιτέρω.
Στα δύο εν λόγω, ακόμη πιο ακραία σενάρια, η οικονομική επιβράδυνση για τις Η.Π.Α. θα έφθανε το 0,2% στην περίπτωση των 80 δολαρίων, ενώ, στο ενδεχόμενο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, θα διαμορφωνόταν στο 0,5%!
Οι επιπτώσεις θα γίνονταν αντιληπτές κυρίως μέσω των αυξημένων τιμών στα καύσιμα (ειδικά σε μία περίοδο με υπόνοια πληθωριστικών πιέσεων), επισημαίνεται, καθώς μόλις το 0,5% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται με μεθόδους που βασίζονται στον «μαύρο χρυσό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης