Διεθνή

S&P: Αναβαθμίζεται σε «ΑΑ-» η Statoil, σταθερό το outlook

tags :
S&P: Αναβαθμίζεται σε «ΑΑ-» η Statoil, σταθερό το outlook
Μετά από 50 χρόνια λειτουργίας, η Statoil μετονομάζεται σε «Equinor»
Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης (από «Α+» σε «ΑΑ-») και βραχυπρόθεσμης (από «Α-1» και «Α-1+») πιστοληπτικής ικανότητας για την Equinor, γνωστή μέχρι πρότινος ως Statoil, προχώρησε η Standard & Poor’s, ορίζοντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος αναμένει περαιτέρω βελτίωση της μόχλευσης για τον ενεργειακό κολοσσό της Νορβηγίας, με τον λόγο FFO (Funds From Operations) προς χρέος να υποχωρεί στο 60% (0,6) βραχυπρόθεσμα, από 70% στα τέλη του πρώτου τριμήνου 2018.
Να σημειωθεί ότι το καθαρό χρέος της εταιρείας υποχώρησε κατά 1,5 δισεκ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στα 12,9 δισεκ. δολάρια.
Δεδομένης της συντηρητικής οικονομικής πολιτικής της Equinor και των -επί του παρόντος- υποστηρικτικών συνθηκών της αγοράς, η εταιρεία μπορεί να διατηρήσει ισχυρές πιστωτικές μετρήσεις ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου μειωθούν στα 55 δολάρια ανά βαρέλι, υπογραμμίζεται.
Τα καθαρά κέρδη της Equinor κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 21%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους, το πρώτο τρίμηνο του 2018, βρισκόμενα στα 1,29 δισεκ. δολάρια, με ιδιαίτερη ώθηση από τις υψηλότερες τιμές στον «μαύρο χρυσό» και το φυσικό αέριο.
Ενδεικτικά, η μέση τιμή πώλησης για το κάθε βαρέλι πετρελαίου ανήλθε σε 60,2 δολάρια, έναντι 48,9 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.
Βέβαια, η επίδοση ήταν κατά πολύ υποδεέστερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις -σε έρευνα της FactSet- που έκαναν λόγο για 1,48 δισεκ. δολάρια.
Τα έσοδα εκτοξεύθηκαν στα 19,78 δισεκ. δολάρια, αυξημένα κατά 21% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, ξεπερνώντας τις προβλέψεις (18,37 δισεκ. δολάρια).
Ο σκανδιναβικός κολοσσός, το 67% του οποίο ελέγχει το νορβηγικό δημόσιο, υπολογίζει στα 11 δισεκ. δολάρια τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για το σύνολο του 2018, με 1,5 δισεκ. να διατίθενται για την εξερεύνηση νέων πεδίων εξόρυξης.

Μετονομάζεται σε «Equinor»

Σε «Equinor» αναμένεται να μετονομαστεί η Statoil, μετά από 50 χρόνια λειτουργίας, όπως γνωστοποίησε στις 15 Μαρτίου 2018 ο νορβηγικός κολοσσός.
Η κίνηση αντιπροσωπεύει την στρατηγική της εταιρείας να προσαρμόζεται στις συνεχείς αλλαγές έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια, την υψηλή ποιότητα και την μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.
Η λέξη «Equinor» αποτελείται από το πρόθεμα «Equi-» το οποίο αφορά την ισότητα (equality) και την ισορροπία (equilibrium) και το επίθεμα «-nor» το οποίο προέρχεται από τα αρχικά γράμματα της Νορβηγίας, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δέσμευση της εταιρείας με την παράδοσή της.
Ο ενεργειακός γίγαντας ανέφερε ότι η αλλαγή του ονόματος έχει προταθεί από το διοικητικό της συμβούλιο και η ψήφος για την έγκρισή του ή μη από τους μετόχους της εταιρείας θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Μάιο στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσής της.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Statoil, η πλειονότητα των μετόχων της αλλά και η νορβηγική κυβέρνηση τάσσονται υπέρ της μετονομασίας της.


Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης