Αναλύσεις

Χατζηδάκης: Πρώτα θα εξυγιάνουμε τη ΔΕΗ και μετά θα βάλουμε στρατηγικό επενδυτή

Χατζηδάκης: Πρώτα θα εξυγιάνουμε τη ΔΕΗ και μετά θα βάλουμε στρατηγικό επενδυτή
Ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε τη ΔΕΗ συστημικό κίνδυνο
Με δραματικούς τόνους περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για αβάσταχτη ελαφρότητα που ζημιώνει τους καταναλωτές, υπονομεύει το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζομένων αλλά της ίδιας της οικονομίας.
«Θέλουμε να ελπίζουμε, είπε ο κ. Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον τομεάρχη ενέργειας της ΝΔ Κώστα Σκρέκα, ότι έστω και την τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί θα αντιληφθούν ότι η αντιμετώπιση του τύπου «όλα πάνε καλά», και η αβάσταχτη ελαφρότητα, θα πληρωθεί όχι μόνο από τους ίδιους αλλά από την κοινωνία, την οικονομία και τη χώρα.
Ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε τη ΔΕΗ συστημικό κίνδυνο ενώ ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η ΝΔ όταν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει εξαρχής σε πρόγραμμα εξυγίανσης της ΔΕΗ και εν συνεχεία θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα θέλει πραγματικά να βάλει τα χρήματά του για να επενδύσει στην επιχείρηση.
Παρουσιάζοντας την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ ο κ. Σκρέκας είπε ότι σήμερα τα λειτουργικά περιθώρια της ύψους 520 εκατ. ευρώ ίσα - ίσα που καλύπτουν το 50% της μισθοδοσίας. Σημείωσε ότι η αξία της μετοχής έχει μειωθεί κατά 63% από το 2014 και ότι η εταιρία έχει σοβαρότατο ταμειακό πρόβλημα που επιδεινώνεται από τον υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ έχει ζημιωθεί από τις επιλογές της κυβέρνησης όσον αφορά την πώληση του ΑΔΜΗΕ και το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με δωρεάν παραχώρηση μεριδίου 50% στους ιδιώτες.
Η ΝΔ είπε ο κ. Χατζηδάκης ότι δεν θα αφήσει τη ΔΕΗ να χρεοκοπήσει και ότι άμεσες κινήσεις της θα είναι ένα σχέδιο σωτηρίας στο πλαίσιο του οποίου θα αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, θα εκσυγχρονιστούν οι διοικητικές δομές και θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ζήτησε επισήμως να κατατεθεί η πρόταση της McKinsey για το στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα πρέπει να γίνει εθελούσια 2.000 ατόμων και να αυξηθούν τα τιμολόγια. Μάλιστα 50 βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν ερώτηση για το θέμα ζητώντας από το υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ να παρουσιάσουν τη μελέτη.
«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε σε κάθε Έλληνα πολίτη ότι τα πράγματα με τη ΔΕΗ δεν είναι καθόλου αστεία, έχουμε υποχρέωση να επισημάνουμε πόσο δραματικό είναι το πρόβλημα για τους εργαζόμενους αλλά και για τους καταναλωτές. Αρνητική εξέλιξη για τη ΔΕΗ θα είναι δραματική για τη χώρα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Εξάλλου σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η ζημιά που έχουν επιφέρει οι κυβερνητικές επιλογές στη ΔΕΗ είναι μετρήσιμη και φτάνει τα 4,1 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Σκρέκας 1- 1,2 δισ. ευρώ έχει κοστίσει η αύξηση των ληξιπρόθεσμων 300 - 500 εκατ. ευρώ κόστισε η επιλογή της κυβέρνησης για την πώληση του ΑΔΜΗΕ μιας εταιρείας με αξία 1,2 δισ. ευρώ από την οποία τελικά η ΔΕΗ εισέπραξε 620 εκατ. ευρώ, ενώ θα πληρώσει 300 εκατ. φόρους. 1,5 - 2 δισ. ευρώ κόστισε η ακύρωση της πώλησης της μικρής ΔΕΗ η οποία απαγορευόταν δια νόμου να γίνει κάτω από το book value των παγίων 325 εκατ. ευρώ κόστισε η χρέωση προμηθευτή το 2017 που το 2018 θα φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ 92 εκατ. ευρώ κόστισαν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
«Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση είναι υπαίτια για την απαξίωση και την πτώση της μετοχής, η ζημιά που έχει προκαλέσει είναι μετρήσιμη, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας εμμέσως στις κατηγορίες περί παιχνιδιών κερδοσκοπίας γύρω από τη ΔΕΗ. Ο ίδιος ανέφερε ότι «όταν έρθει η ώρα θα δούμε για τις ευθύνες».
Τόνισε ωστόσο ότι από την επιλογή της κυβέρνησης να πουληθεί όχι μια καθετοποιημένη εταιρεία (μικρή ΔΕΗ ) αλλά επιμέρους μονάδες, ζημιώνεται η ΔΕΗ και επωφελούνται οι ανταγωνιστές της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης