Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στην ιταλική ENI ο πλήρης έλεγχος της ZeniΘ – Υπεγράφη σήμερα (16/5) η συμφωνία με τη ΔΕΠΑ

Στην ιταλική ENI ο πλήρης έλεγχος της ZeniΘ –  Υπεγράφη σήμερα (16/5) η συμφωνία με τη ΔΕΠΑ
Το τίμημα για τη μεταβίβαση του 51% που κατέχει στην εταιρία η ΔΕΠΑ ανέρχεται στα 57 εκατ. ευρώ
Upd Υπεγράφη σήμερα 16/5/2018 στα γραφεία της ΔΕΠΑ, η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών μεταξύ ΔΕΠΑ A.E. και ΕΝΙ Gas e Luce S.p.A. (EGL) για την πώληση και μεταβίβαση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας Προμήθειας Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας A.E. (ΖΕΝΙΘ) από την ΔΕΠΑ στην  EGL, έναντι τιμήματος Ευρώ 57 εκατομμυρίων (συμπεριλαμβανομένου του μερίσματος της χρήσης 2017).  
Εκ μέρους της ΔΕΠΑ, τη Σύμβαση υπέγραψε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Βελισσάριος Δότσης παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Δημήτρη Τζώρτζη και στελεχών της ΔΕΠΑ.  Εκ μέρους της ENI Gas e Luce τη Σύμβαση υπέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος  κ. Alberto Maria Chiarini, παρουσία του Διευθυντή Νομικών και Ρυθμιστικών Θεμάτων κ. Pietro Galizzi και στελεχών του Ομίλου.  
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση λήψεως των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.
Η συμφωνία πραγματοποιείται στο πλαίσιο αναμόρφωσης της θέσης της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά ενέργειας.
Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι της ΔΕΠΑ σε σχέση με τη συναλλαγή ήταν οι Rothschild και Alpha Bank  και Νομικοί Σύμβουλοι οι δικηγορικές εταιρίες «Λαμπαδάριος & Συνεργάτες» και «Κουταλίδης». Γνώμη για το δίκαιο και εύλογο της συναλλαγής δόθηκε από την Eurobank.

Νωρίτερα

Υπογράφεται σήμερα (16/5) από τη ΔΕΠΑ και την ιταλική ΕΝΙ η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές για την αποχώρηση της πρώτης από την ΖeniΘ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας) και την ανάληψη του πλήρους ελέγχου από τους Ιταλούς.

Όπως ανέφερε το World Energy News τη Δευτέρα (14/5), το τίμημα πώλησης στην ΕΝΙ του ποσοστού της (51%) στη δραστηριότητα της προμήθειας ανέρχεται σε 57 εκατ. ευρώ.
Επίσης, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας.
Κάτι που σημαίνει πως η ΔΕΠΑ θα διατηρήσει το 51% στην δραστηριότητα των δικτύων, με την ιταλική εταιρεία να κατέχει το 49% και το μάνατζμεντ.
Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία έχουν μπει και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και τη Shell, για την εξαγορά από την πρώτη του 49% που κατέχει η Shell τόσο στην ΕΠΑ Αττικής όσο και στην ΕΔΑ Αττικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έως χθες απέμεναν επιμέρους λεπτομέρειες προς διευθέτηση ανάμεσα στα δύο μέρη.
Η αναπροσαρμογή του ρόλου του ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, μέσω των δύο Εταιρειών Παροχής (ΕΠΑ), είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς στο πλαίσιο της προηγούμενης αξιολόγησης, ώστε η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου να αποσυρθεί από τη λιανική αγορά Βορείου Ελλάδος και να ενισχύει στην παρουσία της στην αγορά του Λεκανοπεδίου.
H οριστικοποίηση των συμφωνιών θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά και στη διαπραγμάτευση που ξεκινά σήμερα ανάμεσα στο ΥΠΕΝ και τους δανειστές για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Οξύνεται ο ανταγωνισμός στην προμήθεια ενεργειακών προϊόντων

Παρά, πάντως, τις εν εξελίξει συζητήσεις των μετόχων των δύο ΕΠΑ από τις αρχές της χρονιάς, οι εταιρείες έδωσαν στο διάστημα που μεσολάβησε δυναμικό στίγμα της νέας εμπορικής τους στρατηγικής, στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου.
Έτσι, τόσο η Αέριο Αττικής όσο και η ΖενίΘ έχουν ήδη επεκταθεί στην προμήθεια φυσικού αερίου σε όλες τις περιοχές της χώρας όπου υπάρχει δίκτυο, ενώ παράλληλα «μπήκαν» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας και συνδυαστικά «πακέτα» ρεύματος - φυσικού αερίου.
Παράλληλα, προχώρησαν σε συνεργασίες με εταιρίες άλλων κλάδων, με σκοπό να εμπλουτίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πελάτες τους.
Ενδεικτικά, η ΖeniΘ προχώρησε σε συνεργασία με τον οργανισμό καρτών υγείας ΕΥ club για τη δημιουργία της θεματικής κάρτας υγείας HWB - ZeniΘ, την οποία παρέχει σε παλιούς και νέους πελάτες της, ώστε να τους προσφέρει μια σειρά δωρεάν ιατρικών εξετάσεων για όλη την οικογένεια, καθώς και άλλα σημαντικά προνόμια σε ιατρικές υπηρεσίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης