Πολωνία: Αιολικά πάρκα στην Βαλτική και πυρηνική ενέργεια οι νέες προτεραιότητες

Πολωνία: Αιολικά πάρκα στην Βαλτική και πυρηνική ενέργεια οι νέες προτεραιότητες
Η χώρα χρειάζεται υπεράκτια αιολική και πυρηνική ενέργεια, δηλώνει αξιωματούχος της κυβέρνησης
Η Πολωνία πρέπει να επενδύσει σε αιολικά πάρκα στη Βαλτική Θάλασσα και στην πυρηνική ενέργεια, δήλωσε την Τρίτη 15/4/2018 ο αξιωματούχος της κυβέρνησης υπεύθυνος για την υποδομή ενέργειας και φυσικού αερίου Piotr Naimski.
Η Πολωνία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και έχει αρχίσει να εξετάζει καθαρότερες και φθηνότερες τεχνολογίες για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών.
Το Υπουργείο Ενέργειας εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Πολωνίας, αλλά χρειάζεται ακόμα κυβερνητική έγκριση για το ήδη καθυστερημένο έργο.
Έχει επίσης προτείνει νόμους που επιτρέπουν την επένδυση στην αιολική ενέργεια, η οποία είχε προηγουμένως αποκλειστεί.
"Χρειαζόμαστε και τα δύο: Θα κατασκευασθούν αιολικά πάρκα στα μέσα της δεκαετίας του 2020 ... Τα χρειαζόμαστε ακριβώς όπως χρειαζόμαστε πυρηνικά", δήλωσε ο Piotr Naimski στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιτροπής και συμπλήρωσε ότι η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει ένα υπόβαθρο για τη μεταβλητή παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα ανοικτής θάλασσας.
Ο Naimski, ο οποίος εποπτεύει επίσης την υποδομή φυσικού αερίου, δήλωσε ότι οι πολωνικές εταιρείες θα μπορούσαν να επενδύσουν σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Πολωνία, η οποία τώρα εισάγει μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, έχει ήδη λάβει ορισμένες αποστολές υγραερίου των ΗΠΑ.
Οι συνομιλίες για την πραγματοποίηση τέτοιων επενδύσεων πραγματοποιήθηκαν σε "διαφορετικά επίπεδα",  δήλωσε αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Τον Νοέμβριο, η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG υπέγραψε την πρώτη μεσοπρόθεσμη συμφωνία για τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέρος της προσπάθειας της Πολωνίας να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της για φυσικό αέριο.


wwww.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης