Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γ. Περδικάρης (Τέρνα): Καθοριστικές οι επενδύσεις στις υποδομές για την οικονομική ανάκαμψη

Γ. Περδικάρης (Τέρνα): Καθοριστικές οι επενδύσεις στις υποδομές για την οικονομική ανάκαμψη
«Οι επενδύσεις στις υποδομές είναι ο μόνος δρόμος να μπει άμεσα φρέσκο χρήμα στην ελληνική οικονομία», ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ
Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περδικάρης, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών που συνδιοργανώνουν οι ιστοσελίδες www.ypodomes.com και www.metaforespress.gr, περιέγραψε την κατάσταση στον κλάδο, με βάση τα επίσημα στοιχεία από εργοληπτικούς συνδέσμους.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, οι δημόσιες επενδύσεις στην περίοδο 2008 - 2016, παρουσίασαν μείωση με Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής -4,3%, το πλήθος δημοπρασιών δημοσίων τεχνικών έργων την περίοδο 2012 - 2016 Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής -9,5% και ο Μέσος Ετήσιος Ρυθμός Μεταβολής των οικοδομικών αδειών διαμορφώθηκε στο -18,5% (από 79.407 άδειες το 2007 σε 12.641 άδειες το 2016) την δεκαετία 2007 - 2016.
Επιπλέον, η συνεισφορά (σε σταθερές τιμές) του κατασκευαστικού κλάδου στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) έχει συρρικνωθεί από 8,2% το 2006, σε 4,3% το 2010 και σε 2,1% το 2016, ενώ ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές την οκταετία 2009-2016 παρουσίασε Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής -13,2%.
«Οι επενδύσεις στις υποδομές είναι ο μόνος δρόμος να μπει άμεσα φρέσκο χρήμα στην ελληνική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά, ,"καθώς είναι καθοριστικές για την οικονομική ανάκαμψη".
Επεσήμανε, ότι «το κατασκευαστικό κενό απειλεί την οικονομική ανάκαμψη», προσθέτοντας ότι «υπήρχε ήδη κενό 2 δισ. ευρώ», ενώ όπως είπε, «τα νέα έργα δεν φαίνεται να συμβασιοποιούνται με τους ρυθμούς που όλοι επιθυμούν».
Κάλεσε για επιτάχυνση των διαδικασιών, λέγοντας ότι «το κράτος πρέπει να συγχρονιστεί στοιχειωδώς».
«Μένουμε συνέχεια πίσω.
Οι συμβασιοποιήσεις του 2016-2017 είναι σε πολύ μικρούς ρυθμούς.
Δεν υπάρχει όριο χρονικό.
Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να περπατήσει η αδειοδότηση των έργων σε γρηγορότερους ρυθμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επενδύσεις σε ενεργειακό τομέα, καθώς όπως είπε, από τα 18,7 δισ. δυνητικές επενδύσεις σε υποδομές, μέχρι το 2022, το 38% αφορά την ενέργεια.
«Για την αντιμετώπιση του Brain Drain, απαιτείται ανάπτυξη.
Η ελληνική οικονομία έχει δυνατότητες, αρκεί να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις του παρελθόντος», είπε.
Τέλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ επεσήμανε την ανάγκη οι ελληνικές εταιρείες να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε χρηματοδότηση με τους ξένους εταίρους, ζητώντας απ΄ την ελληνική πολιτεία να εμπιστευτεί τις ελληνικές εταιρείες.

wwww.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης