Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΕΑ: Τριπλασιασμός της ζήτησης των air condition μέχρι το 2050

ΙΕΑ: Τριπλασιασμός της ζήτησης των air condition μέχρι το 2050
Ο οργανισμός ανέφερε ότι η μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση κλιματιστικών παρατηρήθηκε σε θερμές χώρες όπως η Ινδία
Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας για τα κλιματιστικά αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, γεγονός που απαιτεί την επείγουσα ανάγκη ανάληψης πολιτικής για τη βελτίωση της απόδοσης ψύξης, σύμφωνα με νέα ανάλυση που δημοσίευσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) σήμερα (15/5).
Η αυξανόμενη χρήση κλιματιστικών σε σπίτια και γραφεία σε όλο τον κόσμο θα είναι ένας από τους κινητήριους μοχλούς της παγκόσμιας ζήτησης ισχύος για τα επόμενα 30 χρόνια, ανέφερε το δελτίο τύπου του πρακτορείου.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, λιγότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων νοικοκυριών διαθέτουν κλιματιστικό.
"Σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, περισσότερο από το 90% των νοικοκυριών διαθέτουν κλιματισμό, σε σύγκριση με μόλις 8% των 2.8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στα πιο καυτά μέρη του κόσμου".
Ο οργανισμός ανέφερε ότι η μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση κλιματιστικών παρατηρήθηκε σε θερμές χώρες όπως η Ινδία, όπου το μερίδιο του κλιματισμού στο μέγιστο φορτίο ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να φθάσει το 45% το 2050, από 10% σήμερα εκτός αν ληφθούν μέτρα.
«Αυτό θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψουν τη μέγιστη ζήτηση ισχύος τη νύχτα, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ηλιακή φωτοβολταϊκή τεχνολογία», ανέφερε η υπηρεσία.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του IEA Fatih Birol, ο καθορισμός υψηλότερων ενεργειακών προτύπων για την ψύξη είναι "ένα από τα ευκολότερα βήματα" που μπορούν να λάβουν οι κυβερνήσεις για να μειώσουν την ανάγκη για νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας και να τους επιτρέψουν ταυτόχρονα να μειώσουν τις εκπομπές και να μειώσουν το κόστος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης