Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Πολωνία περνά στην αντεπίθεση και ξεκινά διαδικασία κατά του Nord Stream 2

H Πολωνία περνά στην αντεπίθεση και ξεκινά διαδικασία κατά του Nord Stream 2
Κατηγορεί  την Gazprom και πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες, που χρηματοδοτούν τον αγωγό για ενδεχόμενη παραβίαση αντιμονοπωλιακών νόμων
Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Πολωνίας ξεκίνησε διαδικασία κατά της ρωσικής Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών, που χρηματοδοτούν τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, για ενδεχόμενη παραβίαση αντιμονοπωλιακών νόμων, ανακοίνωσε την Τετάρτη 9/5/2018.
Η Πολωνία «βλέπει» τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα διπλασιάσει τη δυνατότητα εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ως απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και υποστηρίζει ότι θα ενισχύσει την ήδη δεσπόζουσα θέση της Gazprom στην αγορά.
Η Βαρσοβία εξακολουθεί να αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος του αερίου της από τη Ρωσία, αλλά περιόρισε αυτή την εξάρτηση χάρη σε ένα νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις προμήθειες από άλλες πηγές.
Το 2016, η πολωνική UOKIK εκτίμησε ότι το σχέδιο Nord Stream 2 θα υπονομεύσει τον ανταγωνισμό και δεν συμφώνησε σε μια κοινή επιχείρηση μεταξύ της Gazprom και των ευρωπαϊκών εταίρων της, μεταξύ των οποίων οι Uniper, Wintershall, Shell, OMV και Engie.
"Πριν από δύο χρόνια, η εταιρεία που υποτίθεται ότι θα κατασκευάσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν είχε εκκαθαριστεί για αυτή τη συναλλαγή", ανέφερε ο επικεφαλής της αρχής.
"Δυστυχώς, οι οντότητες να χρηματοδοτήσουν αυτό το έργο παρά την αντίρρηση του UOKIK. Αυτό μπορεί να αποτελεί παραβίαση του αντιμονοπωλιακού νόμου και γι 'αυτό θέσαμε τους ισχυρισμούς στη Gazprom και σε πέντε άλλες επιχειρήσεις", ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης