Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

ΣΕΒ: Αυτά είναι τα 15 επαγγέλματα που θα αναδείξει η ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας

ΣΕΒ: Αυτά είναι τα 15 επαγγέλματα που θα αναδείξει η ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας
Μεταξύ άλλων αναμένεται να υπάρξει ζήτηση στη βιομηχανία για στελέχη ενεργειακής διαχείρισης, ενώ θα δημιουργηθούν ειδικές θέσεις χρηματιστών ενέργειας
Ειδική έκθεση του ΣΕΒ «χαρτογραφεί» τις ειδικότητες και τις δεξιότητες που θα απαιτηθούν σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα από τις επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τις τεχνολογικές προκλήσεις που συντελούν στην αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας και τις θεσμικές και οικονομικές μεταβολές που διαμορφώνουν το ενεργειακό τοπίο.
Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση, η ανάγκη για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στον επιχειρηματικό κλάδο θα οδηγήσει στην ανάδυση 15 επαγγελμάτων, με ισχυρές προοπτικές απασχόλησης.
Αναδεικνύοντας τα επαγγέλματα του μέλλοντος σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, στόχος του ΣΕΒ είναι να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διασύνδεση της ελληνικής επιχειρηματικότητας με το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Στη συγκεκριμένη έκθεση, επικεντρώνεται στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας, διαβλέποντας τις νέες ευκαιρίες απασχόλησης που να δημιουργηθούν για την επίτευξή της.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συνετή και ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών ζητημάτων σε μια επιχείρηση, στοχεύει πρώτιστα στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και επομένως και της κερδοφορίας της επιχείρησης.
Παράλληλα όμως, συμβάλει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και άρα και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Σε μια επιχείρηση για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η συνεργασία ατόμων διαφορετικών ειδικοτήτων τα οποία διαμορφώνουν αλλά και υλοποιούν την επιχειρηματική στρατηγική σε ζητήματα επιχειρηματικής ανάπτυξης, βιώσιμης ανάπτυξης, διαχείρισης ενέργειας.

Αυξημένη ζήτηση για εξειδικευμένα στελεχών  

Οι παραπάνω τάσεις, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, αναμένεται να δημιουργήσουν ζήτηση στη βιομηχανία για στελέχη επιχειρηματικής ανάπτυξης, βιώσιμης ανάπτυξης, ενεργειακής διαχείρισης, διαχείρισης αλλαγών (από τους κλάδους των μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων μηχανικών και λοιπών μηχανικών).
Επίσης, η ενσωμάτωση των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση και την εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία προϋποθέτει ειδικότητες / εξειδικεύσεις στον τομέα της τεχνολογιών πληροφορικής και ειδικότητες που θα εφαρμόζουν τις συγκεκριμένες τεχνολογίες στην παραγωγή.
Έτσι, θα ενισχυθεί η ανάγκη για τις ειδικότητες εφαρμογής προϊόντων και ανάπτυξης ICT & εφαρμογών (από τις επιστήμες μηχανικής και Η/Υ), καθώς η διαχείριση και την εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία θα «περάσει» από την ενσωμάτωση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και τη διείσδυση του Internet of Things (IoT).
Την ίδια στιγμή, η ανάγκη εναρμόνισης με το θεσμικό πλαίσιο και η ενσωμάτωση τεχνολογικών λύσεων για τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές θα ενισχύσει την ανάγκη για στελέχη επιχειρηματικής ανάπτυξης, ενεργειακής διαχείρισης και βιώσιμης ανάπτυξης (και πάλι από τους κλάδους των μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων μηχανικών και λοιπών μηχανικών), ενώ η συστηματική καταγραφή, η παρακολούθηση και επεξεργασία δεδομένων θα δημιουργήσει ζήτηση για στελέχη πληροφορικής και στατιστικούς της ενέργειας (από τις επιστήμες των Η/Υ και τη στατιστική, αντίστοιχα).
Παράλληλα, εκτιμάται πως η εφαρμογή εικονικών μοντέλων διαδικασιών, προϊόντων, υπηρεσιών (digital twin) θα επηρεάζει όλο και περισσότερο τη διαχείριση της ενέργειας από τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας την ανάγκη για στελέχη πληροφορικής (από τις επιστήμες των Η/Υ), ενώ η ολοένα μεγαλύτερη προσαρμογή της παραγωγής στις προδιαγραφές που θέτει ο καταναλωτής (customized) θα επιφέρει ζήτηση για στελέχη  διαχείρισης αλλαγών και ανάπτυξης προϊόντων (από τις επιστήμες μηχανικής).

Χρηματιστές ενέργειας

Επιπλέον, η ίδρυση και λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας θα δώσει τη δυνατότητα στις βιομηχανίες να συμμετέχουν στην αγορά, συνάπτοντας συμβόλαια με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα δημιουργηθούν ειδικές θέσεις χρηματιστών ενέργειας (από τις χρηματοοικονομικές και οικονομικές επιστήμες).
Με βάση την έκθεση του ΣΕΒ, σχεδόν στο σύνολό τους οι επιμέρους εγχώριοι βιομηχανικοί κλάδοι έχουν μειώσει την κατανάλωση ενέργειας μεταξύ 2000, 2008 και 2015, με εξαίρεση τον κλάδο των μη σιδηρούχων μετάλλων (αλουμινίου) στον οποίο παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης μεταξύ 2008 και 2015.
Η βιομηχανία αλουμινίου συμμετέχει επίσης με το μεγαλύτερο ποσοστό (27%) στη βιομηχανική τελική κατανάλωση ενέργειας, ενώ ακολουθούν η βιομηχανία των μη μεταλλικών ορυκτών (24%), η βιομηχανία τροφίμων και καπνού (17%) και η χημική-πετροχημική βιομηχανία (7%).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης