Commodities

Eurofer: Σε κίνδυνο η ανάκαμψη του ευρωπαϊκού χάλυβα λόγω των δασμών από τις ΗΠΑ

Eurofer: Σε κίνδυνο η ανάκαμψη του ευρωπαϊκού χάλυβα λόγω των δασμών από τις  ΗΠΑ
Ο δείκτης κατανάλωσης, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,9%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ένωσης χάλυβα
Η αναζωπύρωση του ευρωπαϊκού χάλυβα διακυβεύεται από την κίνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές, επεσήμανε η Eurofer, η οποία  αύξησε τις προβλέψεις της για την κατανάλωση χάλυβα το 2018.
Ο δείκτης κατανάλωσης, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,9%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ένωσης χάλυβα την Τρίτη 8/5/2018.
"Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή χαλυβουργία έχει τελικά κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας σταθερότερης βάσης", δήλωσε ο Axel Eggert, γενικός διευθυντής της Eurofer, προσθέτοντας ότι αυτό κινδυνεύει από την επιβολή  των αμερικάνικων δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα.
Ο Trump επέβαλε στις 23 Μαρτίου δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου (10%), αλλά χορήγησε προσωρινές απαλλαγές στον Καναδά, το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία και την Αργεντινή.
Έχει αναβάλει τους δασμούς για τον Καναδά, την ΕΕ και το Μεξικό μέχρι την 1η Ιουνίου, αλλά πηγή που επικαλείται το Reuters  δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω παρατάσεις πέραν αυτής της ημερομηνίας.
Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα καθορίσει δασμούς ύψους 2,8 δισ. ευρώ (3,46 δισ.  δολ.)  στις αμερικανικές  εξαγωγές , - συμπεριλαμβανομένου του φυστικοβούτυρου και των τζιν-  αν  οι εξαγωγές μετάλλων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αξίας 6,4 δισ. ευρώ υπόκεινται σε δασμούς.
Έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα για το αν θα επιβληθούν μέτρα διασφάλισης που θα περιόριζαν τις εισαγωγές χάλυβα της ΕΕ, οι οποίες  ενδέχεται να επιταχύνουν καθώς ο χάλυβας που προηγουμένως κατευθυνόταν προς τις ΗΠΑ εκτρέπεται προς την ευρωπαϊκή αγορά.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, οι εισαγωγές χάλυβα στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 8% το πρώτο τρίμηνο, από μείωση 1,8% πέρυσι χάρη στα μέτρα εμπορικής άμυνας της ΕΕ για την αντιμετώπιση του ντάμπινγκ και των αθέμιτων επιδοτήσεων.
Οι εισαγωγές χάλυβα από την Ινδία αυξήθηκαν 96% κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ από την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 64%, δήλωσε η Eurofer, αντισταθμίζοντας την πτώση των εισαγωγών από την Κίνα, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Βραζιλία, των οποίων ο χάλυβας υπόκειται σε μεγάλο βαθμό σε δασμούς αντιντάμπινγκ της ΕΕ.
Η φαινομενική κατανάλωση χάλυβα στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Eurofer η οποία  βλέπει αύξηση κατά 1,4% το επόμενο έτος έναντι 2,3% φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης