Αναλύσεις

Τη διατήρηση με νέα μεθοδολογία της ΠΧΕΦΕΛ θα διαπραγματευτεί με τους θεσμούς το ΥΠΕΝ

Τη διατήρηση με νέα μεθοδολογία της ΠΧΕΦΕΛ θα διαπραγματευτεί με τους θεσμούς το ΥΠΕΝ
Στις συζητήσεις θα τεθεί και το σχέδιο του υπουργείου για τη σύσταση εταιρίας holding από τη ΔΕΠΑ ενόψει της ιδιωτικοποίησής της
Τη διατήρηση της χρέωσης προμήθειας (ΠΧΕΦΕΛ) και μετά το 2018, ενσωματωμένης στο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, θα θέσει επί τάπητος το ΥΠΕΝ στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι θα βρεθούν ξανά στη χώρα μας τη Δευτέρα 14 Μαΐου.
Αυτό επισήμανε χθες (7/4) ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, στο περιθώριο της διάσκεψης Mediterranean Upstream & Midstream Summit που διοργανώνει η IN-VR Oil & Gas, απαντώντας σε ερωτήσεις για την ατζέντα των ενεργειακών εκκρεμοτήτων που θα συζητηθούν με την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, η διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα περιορίζει το κόστος με το οποίο οι προμηθευτές αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια από τη χονδρεμπορική αγορά, ένα επιχείρημα στο οποίο εξάλλου βασίστηκε και η θέσπιση της ΠΧΕΦΕΛ.
Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως το μοντέλο που θα προτείνει η ελληνική πλευρά θα έχει διαφορές στον τρόπο υπολογισμού της, σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτοβολταϊκών (ΠΟΣΠΗΕΦ), ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει ο υπουργός και κατά τη συνάντησή τους στις αρχές Απριλίου.
«Η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί την αντικατάσταση της Χρέωσης Προμηθευτών με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ ή οποιουδήποτε άλλου τέλους το οποίο θα επιβαρύνει τον καταναλωτή», είχε αναφέρει τότε, διαβεβαιώνοντας για τη μη αντικατάσταση του μηχανισμού.
Πάντως, με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες, η πλευρά των Θεσμών φέρεται να μην συμφωνεί με τη συνέχιση εφαρμογής του μέτρου.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως το θέμα της ΠΧΕΦΕΛ διχάζει σε ένα βαθμό τους εγχώριους φορείς της ενεργειακής αγοράς, ηλεκτροπαραγωγούς, προμηθευτές και μεγάλους καταναλωτές.

Μείωση δημοπρατούμενων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας

Στο περιθώριο του Mediterranean Upstream & Midstream, ο κ. Σταθάκης ανέφερε επίσης ότι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, το ΥΠΕΝ θα θέσει και τη σταδιακή μείωση των ποσοτήτων που εκχωρούνται μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, ενόψει της πώλησης του 40% του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ.
Ωστόσο, δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει τον τελευταίο χρονικό διάστημα, σχετικά με το αίτημα των δανειστών για ενίσχυση του ποσοστού της δημοπρατούμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις υδροηλεκτρικές μονάδες.
Ο υπουργός συμπλήρωσε επίσης πως στις διαπραγματεύσεις θα τεθεί επίσης επί τάπητος το σχέδιο που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΝ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, προσθέτοντας πως το σχέδιο αυτό προβλέπει τη δημιουργία μίας εταιρείας holding.
Όπως έχει γράψει το World Energy News, αν και η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει την διάθεση μέσω διεθνούς διαγωνισμού σε στρατηγικό επενδυτή του 65% που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΠΑ, το υπουργείο Ενέργειας θα διαπραγματευθεί με τους θεσμούς το σενάριο δημιουργίας μιας εταιρείας holding, που θα μπορεί να εισαχθεί ως ένα ποσοστό στο χρηματιστήριο, και θα απαρτίζεται από τρεις θυγατρικές.
Στην πρώτη θα περάσουν τα δίκτυα της εταιρίας και στη συνέχεια θα μπει στρατηγικός επενδυτής σε μειοψηφικό πακέτο, η δεύτερη θα ελέγχει την εμπορική δραστηριότητα και στην οποία θα μπορεί επίσης να μπει στρατηγικός με πλειοψηφικό πακέτο, ενώ η τρίτη θα παραμείνει υπό τη holding και θα ελέγχει τα μεγάλα ενεργειακά έργα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης