Τελευταία Νέα
Commodities

S&P Global Platts: 8 γεωπολιτικοί κίνδυνοι που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη υψηλότερα το πετρέλαιο

S&P Global Platts: 8 γεωπολιτικοί κίνδυνοι που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη υψηλότερα το πετρέλαιο
Από το Ιράν έως τη Βενεζουέλα, οι εντάσεις κλιμακώνονται και μαζί με αυτές και η τιμή του μαύρου χρυσού
To premium του γεωπολιτικού ρίσκου είναι αυτό που έχει λάβει τον κεντρικό ρόλο στην αγορά πετρελαίου, κάτι το οποίο στηρίζει τις τιμές και τις οδηγεί σε νέο ράλι, καθώς όλοι φοβούνται μία απότομη διακοπή στην προμήθειες που ρέουν στις αγορές.
Τις τελευταίες εβδομάδες η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και η κάθετη πτώση στην παραγωγή της Βενεζουέλας ήταν δύο παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν τις τιμές του μαύρου χρυσού στα επίπεδα που ήταν τον Νοέμβριο του 2014.
Εντός των επόμενων μηνών, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τις τιμές.
Οι βασικοί κίνδυνοι για την παραγωγή εντοπίζονται σε Μ. Ανατολή, Β. Αφρική και Βενεζουέλα.
Η S&P Global Platss έχει συγκεντρώσει τους οκτώ βασικούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε διακοπή της παραγωγής πετρελαίου και φυσικά να στηρίξουν περαιτέρω την τιμή του.

Ιράν

Ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ – παράγει 3,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως – μπορεί να αποτελέσει την πρώτη απειλή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump θα αποφασίσει έως τις 12 Μαίου 2018 εάν θα θέσει σε εφαρμογή εμπάργκο έναντι του Ιράν, με τις ΗΠΑ να αποσύρονται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Αν και οι αναλυτές δεν θεωρούν πολύ πιθανό αυτό το ενδεχόμενο (σ.σ.: της απόσυρσης) κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος, ενώ οι απόψεις τους για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την επιβολή εμπάργκο διαφέρουν σημαντικά.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμία συνέπεια και άλλη ότι αυτή θα φθάσει στο ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Στη δεύτερη περίπτωση η τιμή πετρελαίου μπορεί να κινηθεί από ένα έως δύο δολάρια υψηλότερα.
Οι κορυφαίοι πελάτες του Ιράν είναι οι Ινδία, Κίνα και Ν. Κορέα.

Υεμένη

Ο εν εξελίξει πόλεμος Ιράν – Σ. Αραβίας στην Υεμένη υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθεί.
Οι αντάρτες της Υεμένης τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν – και μάχονται κατά συμμαχίας υπό τη Σ. Αραβία από το 2015 – έβαλαν ως στόχο επιθέσεων εγκαταστάσεις της Saudi Aramco και έχουν προσπαθήσει να επιτύχουν σαουδαραβικά τάνκερς.
Η Υεμένη βρίσκεται σε κομβικό σημείο στην Ερυθρά Θάλασσα.
Εκατ. βαρέλια πετρελαίου περνούν, καθημερινά, από τις ακτές της Υεμένης κατευθυνόμενα προς τη Διώρυγα του Σουέζ με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Ερυθρά Θάλασσα

Η σύγκρουση στην Υεμένη θέτει σε κίνδυνο και τη θαλάσσια οδό μεταφοράς πετρελαίου της Ερυθράς Θάλασσας.
Αν και η Υεμένη δεν είναι κάποιος σημαντικός παραγωγός πετρελαίου διαθέτει ορισμένα σημεία-κλειδιά στη Μέση Ανατολή.
Τα στενά του Bab el-Mandeb είναι ένα από τα σημεία κλειδιά στην αραβική χερσόνησο.
Βρίσκεται μεταξύ Υεμένης, Τζιμπουτί και Ερυθραίας και συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Aden και την Αραβική Θάλασσα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΙΑ περί των 4,8 εκατ. βαρελιών πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων του πέρασαν από αυτή τη θαλάσσια οδό, σε ημερήσια βάση, το 2016 κατευθυνόμενα σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία.

Στενά του Hormuz

Τα Στενά του Hormuz είναι το σημαντικότερο σημείο μεταφοράς πετρελαίου παγκοσμίως, καθώς από αυτά πέρασαν το 2016 18,5 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση, σύμφωνα, πάντα, με την ΕΙΑ.
Τα στενά του Hormuz συνδέουν τον Περσικό Κόλπο, με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα και αποτελεί βασική οδό για τους εξαγωγείς πετρελαίου του Περσικού Κόλπου, δηλαδή Σ. Αραβία, Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, ΗΑΕ και Μπαχρέιν.
Μόνο η Σ. Αραβία και το Μπαχρέιν διαθέτουν αγωγούς για να παρακάμψουν τα Στενά, τα οποία αποτελούν την οδό μεταφοράς του 30% και του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Το Ιράν έχει απειλήσει στο παρελθόν να μπλοκάρει τα Στενά και ενώ οι αναλυτές το θεωρούν απίθανο, λόγω της παρουσίας σε αυτά του αμερικανικού, πολεμικού ναυτικού, ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Τεχεράνης, μπορεί να απειλήσει τη ροή πετρελαίου προς τη δύση.

Συρία

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία ενισχύει την κλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, αν και η Συρία δεν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου.
Περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου ή ενίσχυση της κόντρας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τη Συρία, μπορεί να επιδράσει στις αγορές πετρελαίου.

Ιράκ

Στο Ιράκ είναι τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, μετά τη Σ.Αραβία, πραγματοποιούνται εκλογές στις 12 Μαΐου 2018, ενώ παραμένουν άλυτα θέματα που αφορούν την κουρδική περιοχή, κάτι που έχει πλήξει την παραγωγή της χώρας.
Σύμφωνα με την Platts, οι εκλογές αποτελούν έναν βραχυπρόθεσμο κίνδυνο, καθώς μπορούν να καθυστερήσουν την υπογραφή συμβολαίων αλλά και την ανάκαμψη της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράκ.

Λιβύη

Η χώρα έχει κατορθώσει να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή της, πλησίον του ενός εκατ. βαρελιών, αλλά παραμένουν οι κίνδυνοι καθώς διατηρούνται οι συγκρούσεις μεταξύ αντικρουόμενων φατριών για το ποιος θα ελέγξει την πετρελαϊκή της βιομηχανία.

Βενεζουέλα

Η παραγωγή της χώρας συνεχώς υποχωρεί και θα συνεχίσει να το πράττει, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Η μόνη ερώτηση είναι πόσο μπορεί να υποχωρήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το εσωτερικό του ΟΠΕΚ η μέση ημερήσια παραγωγή της χώρας έφθασε στα 2,154 εκατ. βαρέλια το 2016 και υποχώρησε στα 1,916 εκατ. το 2017.
Τον Μάρτιο του 2018 είχε υποχωρήσει στα 1,488 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Η έλλειψη χρημάτων για συντήρηση των εργοστασίων αλλά και για πληρωμή του προσωπικού δείχνει ότι αυτή η τάση μείωσης θα συνεχιστεί.
Παράλληλα στη χώρα γίνονται προεδρικές εκλογές στις 20 Μαΐου 2018, το αποτέλεσμα των οποίων έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Πιθανώς να ακολουθήσουν νέες κυρώσεις ενάντια στη Βενεζουέλα, κάτι που θα πλήξει ακόμη περισσότερο την, ήδη, ταλαιπωρημένη πετρελαϊκή της βιομηχανία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης